szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bíróság jogerősen úgy döntött: nem állapítható meg bűncselekmény abban az ügyben, amelyben több tízmillió forintos, megbízási szerződésekkel kapcsolatos hűtlen kezelés miatt emeltek vádat többek között Hunvald György, egykori MSZP-s erzsébetvárosi polgármester és Weinek Leonárd, volt szabad demokrata zuglói polgármester ellen.

"Ma mindenkit felmentett a Fővárosi Törvényszék a zuglói és erzsébetvárosi megbízási szerződések kapcsán. Másodfokon a Fővárosi Törvényszék szerint nem állapítható meg bűncselekmény. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs" – közölte a VII. kerület volt MSZP-s polgármestere, Hunvald György a Facebookon csütörtökön.

"5 évet vett el ez az ügy az életünkből. 6 évvel ezelőtt 2009. február 12-én csütörtökön tartóztattak le, ma is csütörtökre esett ez a nap. Ideje volt, hogy ez a nap is újra kedves legyen" – fogalmazott a politikus.

Mint ismert: 2013 októberében Hunvald Györgyöt és Weinek Leonárdot, volt SZDSZ-es zuglói polgármestert első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság bűncselekmény hiányában felmentette, de az ügyészség fellebbezett, így az ítélet akkor nem lett jogerős.

©

Az ügyészség korábban mintegy 50 millió forintos kárt okozó hűtlen kezeléssel vádolta meg Hunvald Györgyöt, Gál György egykori kerületi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnököt, korábbi párttársát, Weinek Leonárd volt zuglói polgármestert és öt társukat. A vádlottak az eljárásban tagadták bűnösségüket, és állították, szabályosan jártak el, csak elődeik gyakorlatát folytatták. A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint a VII. és a XIV. kerületi polgármester úgy döntött a másik kerület egyes képviselői, illetve egy közös barátjuk külső tanácsadóként történő alkalmazásáról, hogy meg sem vizsgálták, az önkormányzat maga el tudja-e látni a tanácsadói munkát.

Az ügyészség szerint 2007-2008-ban szükségtelen, jobbára nem is teljesített szerződések nyomán havi több százezer forintos tanácsadói díjakat fizettettek egymásnak egyes vádlottak: Erzsébetváros három zuglói képviselőnek összesen mintegy 20 millió forintot, Zugló pedig hasonló jogcímen szintén három embernek fizetett összesen mintegy 28 milliót. A vádirat szerint érdemi tanácsadás nem történt, több esetben úgy állították ki a teljesítésigazolást, hogy azt okmány nem támasztotta alá.

A Kúria 2014 júliusában másfél évről egy évre enyhítette Hunvald György börtönbüntetését az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben, de hivatali visszaélés bűntettében bűnösnek mondták ki. A politikus korábban körülbelül két és fél évet töltött előzetesben, többet, mint amilyen hosszú szabadságvesztésre ítélték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Van, aki már kicsomagolhatta az új iPhone-okat

Videó: Van, aki már kicsomagolhatta az új iPhone-okat

Meglódult az óvszerpiac a korlátozások feloldása után

Meglódult az óvszerpiac a korlátozások feloldása után

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban