szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ukrán nagykövetség ügyvivője volt a díszvendége annak a munkaebédnek, amelyet Colleen Bell adott kedden Budapesten. "Nem fogadjuk el az új Oroszország jövőképét, nem fogadjuk el az orosz magyarázatot a malajziai repülőgép lelövéséről, a civilek elleni rakétatámadásokat és az ártatlan embereket "gyilkoló vagy megnyomorító szeparatisták felfegyverzésével kapcsolatos folyamatos valótlanságokat sem" - mondta az amerikai nagykövet beszédében.

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete kedden ebédet adott a NATO-tagállamokat képviselő kollégáinak, és az esemény díszvendége Mihajlo Junger, a budapesti ukrán nagykövetség ügyvivője volt.

Beszédében - amelyet az amerikai nagykövetség honlapján tettek közzé - Colleen Bell kiemelte: a minszki megállapodás valódi próbáját a teljes körű végrehajtása jelenti, beleértve az erőszak megszűnését és az ukrán határ feletti ukrán ellenőrzés helyreállítását. 

©

Mindannyian "óvatosan bizakodóak vagyunk" a múlt heti minszki ígéreteket illetően - mondta. Véleménye szerint a tűzszünet végrehajtása elég bizonytalan, és - mondta - az Egyesült Államok a minszki megállapodások teljes körű érvényesítésére szólít fel Debalceve környékén is. 

Colleen Bell köszönetet mondott Angela Merkel német kancellárnak és Francois Hollande francia elnöknek a tűzszünet létrehozásáért tett diplomáciai erőfeszítéseikért.

"Nem fogadjuk el az új Oroszország jövőképét"

Az amerikai diplomata hangsúlyozta az egységes fellépés jelentőségét. A szankciók kérdésében mutatott egységesség egyértelmű üzenet volt Oroszországnak, hogy "bennünket nem lehet megosztani", nem fogadjuk el az "új Oroszország" jövőképét, nem fogadjuk el az orosz magyarázatot a malajziai repülőgép lelövéséről, a mariupoli civilek elleni rakétatámadásokat és az ártatlan embereket "gyilkoló vagy megnyomorító szeparatisták toborzásával, felszerelésével és felfegyverzésével kapcsolatos folyamatos valótlanságokat sem". Mi erre nemet mondunk, Ukrajna szuverenitására pedig igent - hangoztatta.

Colleen Bell azt mondta: Oroszország és a szeparatisták elkötelezettségét nem a szavaik, hanem a tetteik alapján fogják megítélni. Emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenleg Budapesten tartózkodik. "E napot nem is tölthetnénk jobban, mint hogy az Ukrajna szuverenitásáról és jövőjéről táplált reményeinkre összpontosítsunk" - zárta szavait az amerikai nagykövet.

Az eseményen részt vett Benkő Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Lengyelország, Olaszország, Kanada, Szlovákia, Litvánia és a Csehország nagykövete, valamint a norvég, a lett és a német nagykövetség ügyvivője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!