Tetszett a cikk?

Megváltoztatná a szegedi Ságvári Endre Gimnázium nevét az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A csendőrök által 1944-ben tűzharcban agyonlőtt Ságvári Endre ugyanis a történészek szerint, részt vett a kommunista diktatúra megalapozásában, ezért a Magyar Tudományos Akadémia szerint nem ajánlott intézményt elnevezni az egykori antifasiszta ellenállóról. Az intézmény diákjai tiltakozásba kezdtek.

A ságvárizmus egy hanyomány - mesélte több diák az RTL Híradónak. A diákok többsége úgy nyilatkozott, utcára is vonulnának, ha valóban meg akarnák változtatni az intézmény nevét.

Rétvári Bence államtitkár a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalására is hivatkozott. Ez kimondja, hogy Ságvári Endre neve „a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint [...] 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartáshoz kapcsolható”.

Az iskola nevét nem először akarják megváltoztatni, már 2006-ban is tettek lépéseket ennek érdekében, de most újra terítékre került az ügy. A régi és jelenlegi ságvárisok a Facebookon fogtak össze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában

Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!

Ceglédi: Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!