szerző:
hvg.hu

Az új parlamenti ügyrend szerint ez lesz az első hétfő, amikor a szokásosnál rövidebb lesz a parlamenti ülés. Nem lesznek szavazások sem, így várhatóan alig lesznek bent képviselők.

1 2
Sorrend megfordítása

Jönnek a kérdések

És minthogy ma semmilyen szavazás nem lesz, ezért lezárjuk a közvetítésünket.

A kormány most nem értékelte

a veszprémi választások eredményét.

Kósalajoselemez

Kósa Lajos is a veszprémi választásokról beszélt: szerinte, ha megnézzük az eredményeket, akkor látszik, hogy az MSZP, a DK és a MoMa annyi szavazatot kapott, mint az április 6-i országgyűlési választásokon. A Jobbik, az LMP és a Fidesz elvesztette szavazói nagy részét.

Kósa szerint a baloldali pártok azzal mozgósították a szavazókat, hogy a választás tétje a kétharmad lebontása. A többi párt – köztük a Fidesz is – a helyi ügyekkel kampányolt, ez pedig nem volt mozgósító erejű.

A fideszes politikus szerint nincs igaza az MSZP-nek, nem feltétlenül van trendforduló, hiszen a kisebb településeken – így Szatymazon – fideszes nyert.

Új szófordulat a kétharmad helyett

L. Simon most már nem a kétharmaddal jött, mint ahogy azt tették az elmúlt több mint négy évben, hanem a kormány "megfelelő, stabil többséggel rendelkezik".

L. Simon: Kövessen meg minket az ellenzék

L. Simon László államtitkár gratulált Kész Zoltánnak, és megköszönte a fideszes szavazók voksát is. A hétvége szerinte azt bizonyította be, hogy nem igazak azok a vádak, miszerint a választási törvények a Fidesznek kedveznek. "Magyarországon demokrácia van" – mondta.

L. Simon azt követelte, hogy az ellenzék kövesse meg őket a vádak miatt. A tanulságokat egyébként levonják, de azért emlékeztett, ez csak egy időközi választás volt. Az államtitkár  azért arra kíváncsi lesz, hogy Kész Zoltán hova fog ülni, mert a hétvégi választást nem Gyurcsány, nem az MSZP és nem a Jobbik nyerte meg.

MSZP: A változás elkezdődött, és a motorja az MSZP lesz

Fordulóponthoz érkeztünk – mondta Tóbiás József arra utva, hogy a veszprémi választás után vége lett a kétharmadnak. Mint mondta, a tegnapi napnak az az üzenete: a Fidesz kétharmada ledönthető, és a kormány legyőzhető.

Tóbiás Kész Zoltánt éltette, aki függetlenként, civilként tudott nyerni, de persze azt is megjegyezte, hogy ez az MSZP nélkül nem ment volna. Mint mondta, az MSZP úgy tudott támogatni egy független jelöltet, hogy az ország és nem a párt érdekeit nézte.

Tóbiás József szerint a Fidesznek érdemes lenne elgondolkodnia azon, hogy a választóik miért maradtak otthon.

Azokat, akik a Fideszt fogják támogatni, hogy meglegyen a kétharmados szavazatuk, árulóknak fogják tekinteni – mondta, hozzátéve, hogy a változás elkezdődött, és ennek a változásnak az MSZP lesz a motorja.

Rétvári érdemben megint nem reagált

Rétvári Bence államtitkár ismét nem tudott érdembe válaszolni, csak annyit mondott a jobbikos képviselőnek: menjen el, és nézze meg a projektet helyben. Az államtitkár szerint csak félreértéseken alapulnak a vádak.

Jobbik: A pökhendiségbe bukik bele a kormány

A jobbikos Mirkóczki Ádám ismét Farkas Flórián programjának ment neki, amiről az elmúlt hetekben több visszásság, korrupciógyanú is kiderült. (Az ügyről részletesebben itt és itt olvashat.)

A jobbikos képviselő szerint a kormány bármit eltűr a kisebbségi szavazatokért, így a korrupciót is. Megjegyezte, hogy sajnálatos, hogy a veszprémi választáson nem csak a Kubatov-lista fuccsolt be, hanem az "etnikai szavazatok is elmaradtak".

Ha valaki jogos kérdéseket vet fel, akkor azokat maguk pökhendi módon mismásolják el. Ez fogja a bukásukat okozni" – mondta.

A KDNP figyelmébe

Noha a KDNP szerint rengeteg dolgott tett a kormány a szegénységért, azért néhány adatot és cikket a figyelmükbe ajánlunk.

  • A KSH statisztikáiból kiderült, hogy nyílik az olló a legszegényebbek és leggazdagabbak között, illetve Magyarországon a teljes lakosság 31,1 százalékát, azaz 3 millió 44 ezer embert érintett a relatív jövedelmi szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának legalább egy dimenziója.
  • Kiderül, hogy az alsó jövedelmi csoportok száma nő, míg a középrétegekbe tartozók száma csökken, a felső rétegnél pedig komoly bővülés volt megfigyelhető.
  • Kiderült, hogy a magyarok több mint 36 százaléka nem engedheti meg magának, hogy áthívjon barátokat, ez a társas kapcsolatok fenntartásában is problémát okoz. De több mint 32 százalék mozira, sportra, színházra sem tud költeni.

Akiket további statisztikák érdekelnek, azoknak ezt a cikket ajánljuk, Ferge Zsuzsa pedig itt ír a szegénységről.

KDNP: nem szegénységellenes a kormány

Szászfalvi László szerint a baloldal olyan gyűlöletkeltő kampányt folytat, amivel azt üzenik, hogy a kormány szegénységellenes. Merthogy a KDNP szerint ez nem igaz, rengeteg olyan lépést vezettek be, ami segíti az embereket: rezsicsökkentés, családi adókedvezmény, közfoglalkoztatás, segély helyett munkát ad a kormány.

Többen tudtak kitörni a szegénységből a KDNP szerint, mint mondta, negyedmillióval csökkent a szegénységgel veszélyeztetettek száma.

1 2

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
75-tel repesztő elektromos rollerekről beszélt egy jogi szakértő a közmédiában

75-tel repesztő elektromos rollerekről beszélt egy jogi szakértő a közmédiában

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Véget vetne a jelszavak megosztásának a Netflix

Véget vetne a jelszavak megosztásának a Netflix

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Ilyen egyszerű kémchipet készíteni

Ilyen egyszerű kémchipet készíteni

És akkor Karácsony mély sóhajjal belenézett a főváros kasszájába

És akkor Karácsony mély sóhajjal belenézett a főváros kasszájába