szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Döntött a fővárosi közgyűlés: míg a díszpolgároknak egymilliós jutalom jár a jövőben, a kiemelkedő munkát végző közoktatási és gyermekvédelmi szakemberek díja megszűnik, a hajléktalanok pedig elesnek pár létfontosságú forinttól.

Ezentúl pénzbeli elismerés is jár a budapesti díszpolgároknak: a főváros a mai közgyűlésen döntött arról, hogy a díszpolgári cím mellé bruttó egymilliós forintos „jutalom” is jár a díjazottaknak. A Tarlós István főpolgármester által előterjesztett javaslat a fővárosi díjak adományozásáról és alapításáról szóló rendeletet módosította, mégpedig azért, mert a díszpolgári címmel eddig csak egy emlékérem járt, míg a Pro Urbe-díj, a budapestért díj és a Főváros Szolgálatáért díjak díjazása nem változott.

Megszűnik a Bárczy István Díj – ez az elismerés 2009-ben lett megalapítva, 2010-ben osztották ki először, s a „közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársai részére adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez, és ezáltal a főváros fejlődéséhez”.

A jövő generációit istápoló szakemberek tehát immáron érdemelnek díjat kiemelkedő munkájukért. A díszpolgári cím egyébként a városnak kiemelkedő szolgálatot végző személyeknek adományozható. Az előző években általában 10-20 közötti személy kapott díszpolgári címet, Tarlós előterjesztése érdekében ez a szám 6-ban maximalizálódhatna, és 2 esetben lehetne poszthumusz kiadni. A díjjal először idén jár a pénzjutalom (verhetik a fejüket a falba a tavaly díjazottak), visszamenőleg nem jár.

Az idei díszpolgárok már jutalmat kapnak
©

Ezzel tehát hatmilliós évi pluszköltség keletkezik a díszpolgári címmel – minimális összeg ez, ugyanakkor nehéz nem arra asszociálni, hogy ma arról is döntöttek a honatyák, hogy a nagy, országos segélyezési reform keretén belül (az önkormányzatok maguk döntik el a segélyek-különadók tekintetében milyen rendszert alakítanak ki) megszüntetnek két, hajléktalanokat segítő segélyt. Ahogy azt az Index megírta, a főváros egy Emmi-törvényre hivatkozva azt állította, kötelező módon kellett megszüntetniük a két segélytípust, mert ezek nem állandó segélyek, hanem különleges élethelyzetekre kitalált pénzbeli segítségek. Az egyik a hajléktalanok lakhatáshoz jutását támogató önkormányzati segélye, a másik pedig a rendszeres ellátást kérelmező hajléktalanok önkormányzati segélye. Előbbi volt a súlyosabb, az éves szinten 19 milliós költséget jelentő, egyénenként 7-11 ezer forintot jelentő pénzt azok igényelhették, akik végre beköltözhettek egy albérletbe, és ehhez kértek egy kis segítséget (hat hónapig kapták ezt), hogy kisebb eséllyel zuhanjanak vissza a hajléktalanlétbe. (A másik segély évi 170 ezer forint nagyságrendet jelentett).

Az Emmi arról tájékoztatta az indexet, hogy egyáltalán nem kötelező megszüntetni ezt a fajta segélyt – ennek tükrében tán változik a szabályozás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!