szerző:
Csikász Brigitta - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Feszült a hangulat a Hír Tv és a Magyar Nemzet szerkesztőségében: a munkatársak attól félnek, előbb-utóbb állást kell foglalniuk, hogy ki mellett állnak a nagy Orbán–Simicska-háborúban. Simicska Lajos környezetében úgy vélik, a korábban felmondott vezetők bujtogatják a stábot, a Fideszben pedig felmerült, hogy bojkottálják a Hír Tv-t.

A Nemzet-csoport február 6-i lemondása után látszólag lenyugodtak a cégcsoporton belüli kedélyek, de a hamu alatt izzott a parázs, míg szerdán a Hír Tv egyik fő műsorának, a Célpontnak a stábja „Orbán nem geci” felkiáltással egy videót közzétéve jelentették be felmondásukat. A hvg.hu-val a csatorna egyik neve elhallgatását kérő munkatársa szerint a Nemzet-csoporthoz tartozó tévében szinte mindenki arra számít, hogy a Fidesz és a tulajdonosok konfliktusa folytatódni fog, így előbb-utóbb elvárás lesz, hogy változtassanak a műsorpolitikán, vagy állást foglaljanak, kinek az oldalán állnak.

„A jelenlegi, fegyverszünetet hangsúlyozó kommunikáció ellenére igenis van háború a felek között. Igaz, eddig kérések még valóban nem hangoztak el egyik oldalról sem, de az üzengetések folyamatosak, napi szintűek” – mondta az egyik forrásunk. 

Jön a fideszes bojkott?

„Hadd menjenek, találunk helyettük jobbakat” – legyintett a Nemzet-csoport egyik névtelenséget kérő, Simicska Lajoshoz hű vezetője. Simicska környezetéből úgy tudjuk, Szikszai Pétert, a Hír Tv két hete lemondott vezérigazgató-helyettesét hibáztatják a célpontosok felmondásáért, a stáb a videón neki mondott köszönetet. A milliárdos környezetében úgy vélik, a stábot feltüzelték, hogy válasszanak, ki mellé állnak: a távozók, vagy a Fidesszel szembekerült tulajdonosok mellé. Úgy tudjuk, a napokban a stáb egyik vezetője már arról beszélt, hogy bizonytalannak érzi a Célpont sorsát, újra akarják gondolni a műsort, ám a csapat még a tervezett egyeztetés előtt kitette a Facebookra a videót. 

Úgy tudjuk, a kormánypártban korábban felmerült, hogy politikusaik a Simicska–Orbán-konfliktus miatt bojkottálni fogják a Hír Tv-t, nem adnak interjúkat, ám erről döntés még nem született, talán a köztévé két hét múlva induló hírcsatornájának az indulására várnak. (Deutsch Tamás kitérése a válaszadás elől eszerint tehát még nem egy egységes bojkott része.) Ez jelentős mértékben megnehezítheti a szinte csak politikai műsorokat készítő a Hír Tv életét, mert nehezebb lenne kitölteni a műsoridőt. Plusz – miként a tévé egyik riportere fogalmazott – rákényszerülhetnek arra is, hogy a baloldali közszereplőkkel pótolják a fideszeseket, ami alapján a kormánypárt részéről rájuk süthetnék, hogy „balos tévét” csinálnak. (Ezt az akciót egyszer már eljátszották a Fidesz–KDNP-sek, a köztévé Nap TV című reggeli műsorát bojkottálták 2006-2009-ig.)   

Egy hete híre ment, hogy több műsorvezető is fel akar mondani, végül eddig csak Kovács Andrea távozott, illetve még a háború nyílttá válásakor a Nemzet-csoport vezetői. Több Hír Tv-s forrás is azt mondta, hogy tudják, a kollégák egy jelentős része gondolkodik azon, hogy lépjen-e. Többségük vállaltan jobboldali, nyíltan Fidesz-szavazó. Ráadásul 2002 és 2010 között nemcsak újságírói megfontolásból, szakmai elvekből adódóan kritizálták a kormányt, hanem feladatuknak érezték, hogy részt vegyenek az MSZP–SZDSZ-es kabinet meggyengítésében.

Simicska nem enged, Orbán nem bocsát meg

A Hír Tv egyik munkatársa úgy tudja, hogy a Célpont riporterei már korábban fontolgatták a távozásukat, de meg akarták várni az oknyomozó műsor tízéves fennállását, és ehhez a dátumhoz igazodva közölték a véleményüket a nyilvánossággal. „Rossz nálunk a hangulat, és nem értünk egyet azzal, hogy bárkit is geci jelzővel kellene illetni, ez számunkra egyáltalán nem elfogadható” – tette hozzá.

Simicska a veszprémi sportcsarnok VIP-páholyában
©

Ugyanakkor két olyan riporterrel is beszélgettünk, aki szerint ők „csak a munkájukat akarják végezni”, távol szeretnének maradni a fideszes holdudvaron belüli harcoktól. Viszont nem értik, miért kell „egyik napról a másikra szétverni” egy olyan intézményt, melyet a jobboldalon több mint tíz éven keresztül nagy elszántsággal építettek.

Forrásaink szerint nagyon rossz a hangulat a szerkesztőségben, többen attól félnek – mivel Simicska nem enged, Orbán pedig nem fog megbocsátani – a háborúban végül elesik a Hír Tv, és aki nem lép időben, állás nélkül marad. Simicska már a „fekete pénteken” arról beszélt az interjúiban, hogy kirúg a médiájából minden „orbánistát”. Sokan attól félnek, előbb-utóbb színt kell vallaniuk, volt, aki ezért élte meg rosszul Fehér Béla menesztését, aki a Magyar Nemzet Magazin című mellékletét szerkesztette.

Szó sem lehet a jobboldali értékrend megváltoztatásáról – mondta még pénteken a hvg.hu-nak a Hír Tv új elnöke. Fonyó Károly akkor úgy vélekedett, a tavalyi választások eredménye azt mutatja, hogy a „konzervatív-keresztény-jobboldali” értékrendű közönség sokkal szélesebb annál, mint amit a napilap, Hír Tv és a rádió jelenleg elér. Szerinte nem lehet lemondani a törzsközönségről, az előfizetőkről, de a potenciális olvasói-nézői-hallgatói kört egy „fogyaszthatóbb, közönségbarát”, azaz „érdekesebb, színesebb” médiával kell elérni. Fonyó akkor abban reménykedett, hogy nem lesz újabb felmondás, sőt, az új műsorstruktúra kialakítása után még bővíteni is kell majd a létszámot, a nézettség növelésével pedig több reklámot lehet bevonni a piacról. (A Célpont-csapat felmondása után nem értük el a Hír Tv elnökét, hangpostaüzenete alapján valószínűleg spanyol nyelvterületen van.)

Durvul a háború?

A tévében most mindenki azt találgatja, hogy a felmondó kollégáik hol folytatják. A maradók biztosra veszik, hogy egy idő után a köztévében bukkannak majd fel. A zavaros viszonyokat mi sem mutatja jobban, mint hogy a stáb Szikszai Péternek mondott köszönetet a Célpont elindításáért. Szikszai elsőként mondott fel február 6-án, igaz, egy hónappal korábban még ő is a Népszavában bírálta a kabinetet. „A Hír Tv felveszi a kesztyűt az őket most épp nem szerető jobboldali kormánnyal” – mondta Szikszai, akinek később feltámadt a lelkiismerete, és nem vállalta a Simicska által meghirdetett "médiaháborút". Majd kijelentette: az állami hírcsatornát az ő riválisukként hozzák létre, szerinte korábban is próbálták ellehetetleníteni a Hír Tv-t, de „a szocik végül jobban mérték fel az erőviszonyokat”.

Liszkay Gábor - elsőként állt fel
©

A reklámadó szétterítése ellen tiltakozva Simicska Lajos február 5-én a Népszavában jelentette ki, hogy „totális médiaháború” lesz. Másnap „lelkiismereti okokra” hivatkozva szakított vele több régi szövetségese: távozott posztjáról Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Tv elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az mno.hu főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Tv vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese és Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese – Szerető pár nappal később meggondolta magát. Akkor a hvg.hu-nak a távozók közül ketten is azt mondták, Simicska azt kérte tőlük, hogy csináljanak kritikusabb médiát, vegyék elő Orbán és családja ügyeit. A Magyar Nemzet új főszerkesztője, D. Horváth Gábor cikkben cáfolta ezt, hangsúlyozva, hogy a tulajdonos nem kért tőlük „180 fokos fordulatot”.

Egyébként Simicska a vezetők felmondása után nem rögtön utazott külföldre, hanem behívta magához a távozókat, hogy jogilag is rendezzék a szétválást (Simicska előbb kivásárolta Liszkay részesedését, majd átrendezte a portfólióját, melynek jelentős részét bizalmasának, Fonyó Károlynak adta tovább). Úgy tudjuk, a pénteken tapasztalt nyilvános szitkozódás a négy fal közt is folytatódott, Simicska ugyanis árulónak tartja a Nemzet-csoport volt vezetőit, és meg van győződve arról, hogy a Fideszből bujtogatták őket.  Munkatársai szerint a vállalkozó meg van győződve arról, hogy a Nemzet-csoport vezetői azzal a szándékkal mondtak fel, hogy felrobbantsák a stábot, ellehetetlenítsék a cégcsoportot, és helyet csináljanak a piacon az állami hírcsatornának. Úgy tudjuk, a február 7-i beszélgetésen Simicska Liszkayt árulónak és "élete legnagyobb csalódásának" nevezte.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MLF Itthon

Orbánnak még jól is jöhet Simicska médiaháborúja

Ragaszkodik a közéleti-politikai kérdésekkel foglalkozó médiájához Simicska Lajos, ezért egyik bizalmasát, a lappiacot jól ismerő Fonyó Károlyt bízta meg a Nemzet-csoport újrapozicionálásával. Már készülnek arra az időszakra, amikor jóval kevesebb lesz az állami hirdetés: színesítik a Magyar Nemzetet, bővíteni akarják a Hír Tv-t. A tévétársaság új elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, fogyaszthatóbb műsorokat akar, de szó sem lehet a jobboldali értékrend feladásáról. A változás nincs a Fidesz ellenére.

Hatalmas hitelt vett fel az egyik magyar tőzsdei cég, amit szokatlan módon oszt szét

Hatalmas hitelt vett fel az egyik magyar tőzsdei cég, amit szokatlan módon oszt szét

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat

Balla István: Kásler Miklós nem mond igazat

680 lóerős villany-SUV jött a franciáktól

680 lóerős villany-SUV jött a franciáktól