szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Interjút adott az Átlátszónak az egykori olajvállalkozó, Portik Tamás, aki többek között arról beszélt, hogy Pápa Marianne "valóságos agytröszt", ő diktál Habony Árpádnak, Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadójának, partnere pedig mindebben Pintér Sándor belügyminiszter. Az érintettek a lap megkeresésére tagadták, hogy kapcsolatban álltak volna Portikkal.

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben (bv) adott interjút az Átlátszó munkatársainak Portik Tamás, akit a négy ember életét követelő Aranykéz utcai robbantással, illetve a Prisztás-gyilkossággal összefüggésben emberölésre felbujtással vádolnak, ha pedig bűnösnek bizonyul, az sem kizárt, hogy soha többé nem szabadul.

Az egykori olajvállalkozó, utóbb az online médiapiacon is befektető férfi a lapnak többek között arról beszélt, hogy Pápa Marianne valóságos agytröszt, ő diktál Habony Árpádnak, Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadójának, partnere pedig mindebben Pintér Sándor belügyminiszter.

(Habony Árpád Pápa volt férjének, Szetlik Ferencnek az unokaöccse. Szetlik működtette a józsefvárosi kínai piacot, amelynek kereskedői Pintér egykori biztonsági cégében látták a megmentőt a terület őrző-védőinek keménykedései ellenében.)

Portik az Átlátszónak arról beszélt, hogy Pápa Marianne-nal 2010-ben mélyült el a kapcsolatuk, és Habony Árpáddal ő maga is találkozott egy családi eseményen, de Pápa rendszeresen tarotta a kapcsolatot Habonnyal Skype-on. Portik szerint nem Habony volt az "igazán fontos ember", hanem a belügyminiszter.

Azt mondta: rálátott a Szetlik–Pápa család gazdasági ügyeire is és az ingatlanokra is: "szabadon ment az üzlet". Elmondása szerint az egész azzal indult, hogy az ismert ingatlanvállalkozó, Csipak Péter megkereste őt, hogy "kéne pénz a Belvárosra", találkozott is vele, a találkozóról pedig hangfelvétel is készült Portik szerint.

A Blikk január elején azt írta: közérdekre hivatkozva adott át jóval áron alul, pályáztatás nélkül 2011-ben, az akkor még Rogán Antal vezetése alatt álló V. kerületi önkormányzat tulajdonosi bizottsága egy Károly körút 26. alatti 212 négyzetméteres ingatlant a Pápa Marianne-hoz köthető Classic Immo Kft.-nek. Portik most az Átlátszónak azt mondta, a Károly körúti és Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlanokon túl ő és a Szetlik–Pápa család "szerzett még a kerületben" más ingatlant is, de pontos címet nem árult el, de hozzátette: az I. kerületben is "remek boltokat csináltak". (Budavár önkormányzatának sajtóreferense az Átlátszónak azt írta: nincs tudomásuk arról, hogy a Portikhoz kötődő üzleti kör önkormányzati ingatlant vásárolt volna a kerületben.)

Pintér Sándor a megjelentekre közölte, nem ismeri Pápa Marianne-t, Portik Tamás érdekeiről pedig Portikot kell kérdezni, Habony Árpád – ügyvédjén keresztül – azt üzente a lapnak, hogy semmilyen kapcsolatban nem áll a nevezett személlyel.

Csipak Péter ügyvédje közölte: a vállalkozó "soha, semmilyen üzleti kapcsolatban nem állt Portik Tamással, és sem a belvárosi befektetéseire, sem semmi másra, soha nem kért és nem kapott pénzt Portik Tamástól". Pápa Marianne nem reagált az Átlátszó megkeresésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: meghalt 102 beteg és 2855 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: meghalt 102 beteg és 2855 új fertőzöttet találtak

Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

Az AstraZeneca ígéri, leszállítja a nyár elejére vállalt 180 millió vakcinát

Az AstraZeneca ígéri, leszállítja a nyár elejére vállalt 180 millió vakcinát