szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány döntésétől függ, hogy mikor fogják ratifikálni a nők elleni erőszak elleni Isztambuli Egyezményt - közölte az Igazságügyi Minisztérium azok után, hogy kedden a fideszes többségű parlament elkaszálta az erről szóló ellenzéki javaslatot.

A kormány továbbra is elkötelezett az erőszak minden formája elleni küzdelem mellett - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) szerdán az MTI-vel azután, hogy kedden az Országgyűlés fideszes képviselői nem támogatták annak az országgyűlési határozattervezetnek a tárgysorozatba vételét, amely Magyarországnak az Isztambuli Egyezményhez elfogadását írná elő. 

A parlament döntését több ellenzéki párt: az MSZP, az LMP, az Együtt - amelynek elnökségi tagja, Szelényi Zsuzsanna független képviselő, másokkal együtt nyújtotta be az Isztambuli Egyezmény elfogadásáról szóló határozati javaslatot - és a PM élesen bírálta.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó azt közölte, hogy a két jobboldali párt, a Fidesz és a Jobbik árnyékkoalíciója a társadalmi erőszak támogatása terén olajozottan működik, ugyanis a keddi parlamenti szavazásnál ők akadályozták meg az Isztambuli Egyezmény ratifikálását. A DK-s Niedermüller Péter azt mondta, szégyenletes és gyalázatos, hogy nem vették napirendre az egyezmény ratifikálását, a PM szerint a kormánynak az sem számít, ha vér folyik a családban, az LMP szerint pedig a kormány azt üzeni a bántalmazott nőknek, hogy az erőszak magánügy.

A javaslat elkaszálását még a fideszes EP-képviselő, Pelczné Gáll Ildikó is különösnek tartotta, aki azt mondta, nem érti, pártja miért nem támogatta a minél gyorsabb ratifikálást.

Az IM ezzel szemben közleményében emlékeztetett: az Európa Tanácsnak a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni harcáról, és azok megelőzéséről szóló, 2011 májusában született egyezményét, azaz az Isztambuli Egyezményt Magyarország 2014. március 14-én írta alá és a minisztérium közölte,

attól, hogy az Országgyűlés tegnap nem támogatta annak az országgyűlésihatározat-tervezetnek a tárgysorozatba vételét, amely az Isztambuli Egyezményhez történő csatlakozást írná elő, a kormányzat elvégzi az ezzel kapcsolatos feladatait. Ezt a munkát a kifejezetten erre a célra – tehát az egyezmény ratifikálásához szükséges jogi, intézményi és pénzügyi vonatkozások felmérésére, koordinálására – létrehozott, a Nőkkel Szembeni Erőszakkal Foglalkozó Munkacsoport végzi, amely 2015. február 18-án ülésezett legutóbb.

A kormány döntésétől függően az egyezmény kihirdetéséről szóló törvény tervezete még 2015 tavaszán az Országgyűlés elé kerülhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!