szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Steve Russell amerikai republikánus képviselő, aki alezredesként a Szaddám Huszein elleni műveletet vezette, eredetileg csak egy árvát szeretett volna örökbe fogadni Magyarországról, de a kisfiút nem akarta elszakítani testvéreitől, így lett három magyar gyereke. Matt, Chris és Patricia ma már felnőttek, és igazi oklahomai vált belőlük.

Három magyar gyermeket nevel az az amerikai alezredes, aki kulcsszerepet játszott Szaddám Huszein iraki diktátor elfogásában – adta hírül a Bors pénteken, fotót is közölve a három kicsiről.

Steve Russell, az amerikai kongesszus republikánus képviselője Elkaptuk címmel könyvet is írt a Szaddám elfogásához vezető iraki bevetésről, ahol ezer embert koordinált. Korábban szolgált Afganisztánban és a délszláv háborúban is. 2008-ban bekerült az Egyesült Államok szenátusába, majd a képviselőházba is.

Két saját lánya mellé három gyereket fogadott örökbe Magyarországról. Feleségével először csak egy fiút szerettek volna, így bukkantak rá egy árvára, de a kisfiút nem akarták elszakítani testvéreitől, ezért mindhármukat örökbe fogadták. Matt, Chris és Patricia öt-, hat- és nyolcévesen voltak, amikor 2000-ben megérkeztek a katona oklahomai otthonába. Egy szót sem beszéltek angolul, így eleinte nehéz volt a kommunikáció, de Russell legkisebb, akkor hároméves lánya folyton beszélt hozzájuk. A politikus szerint ennek is köszönhető, hogy a magyar gyerekek megtanulták a nyelvet.

Russell politikai programjának része, hogy az abortusz helyett az örökbeadást válasszák a szülők. A három magyar gyerek fotóját a közelmúltban tette ki Facebook-oldalára azzal a kommentárral, hogy "ma igazi oklahomaiak, mert valaki esélyt adott nekik".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!