szerző:
Kálmán Attila
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Kettős Mérce antifasisztából „baloldali blogportál” lett, és a formálódó újbalos ellenzék szócsövévé válna. Az egyenlő méltóságért küzdenek évek óta az aktivista újságírás eszközeivel; eddig pusztán lelkesedésből és morális okokból, de most feltűnt egy támogató is a közelükben. A Jön a bal sorozat újabb része.

“A Mérce antifasiszta blognak indult, egy jó barátommal a Mandiner és a Konzervatórium mintájára akartunk csinálni valami hasonlót, csak baloldalit“ – meséli Jámbor András, a Kettős Mérce (KM) egyik alapítója, a blognak a 2008-as indulás óta egyetlen állandó szerzője. Az ötlet azután a 2008-as demonstráció után fogalmazódott meg az alapítókban, melyet azért szerveztek, mert Molotov-koktélt dobtak egy Hollán Ernő utcai jegyirodára, miután az alkalmazott vitába keveredett egy nővel, aki jegyet vett volna a Hungarica együttes koncertjére. Az akciót a radikális Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg vállalta magára, az üzlet előtt Tomcat is demonstrált tiltakozásul, mert a kuncsaftot nem voltak hajlandók kiszolgálni – a baloldali civilek erre szerveztek ellendemonstrációt. (Az eseményre az épp Magyarországon tartózkodó Gerhard Schröder is kilátogatott – a szerk.)

A Kettős Mérce hőskorszakában rettentő vegyes társaság – “mérnökök, politológusok, vidéki középiskolások” – írt rendszertelenül, majd 2009-ben rövid időre meg is szűnt a KM, amikor Jámbor az LMP-nek kezdett dolgozni. Változó szerzőkkel, sokszor egyedül mégis folytatta a blogot, mert úgy érezte, a blogoszférában erős a jobboldali túlsúly. Jámbor 2011-ben a PM-mel együtt távozott az LMP-ből, ekkor szűnt meg a Mérce “kifejezetten LMP-s” lenni, amiről Jámbor úgy nyilatkozott, hogy kézi vezérlés, politikai nyomás sosem volt rajta, de a témaválasztásokban tetten érhető volt a zöldpárttal való összefonódás.

Tüntetés a jegyirodánál
©

A blogger nevetve idézte fel a kiábrándulást a jelenlegi pártokból, 2014-ben otthagyta a PM-et is, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy közös Összefogás lista lesz az áprilisi országgyűlési választáson. A választás éjszakáján tágabb ismerősi köréből körülbelül 30-an ültek össze, hogy mihez kezdjenek még négyévnyi Fidesz-kormányzással, ekkor alakult ki a mostani KM-irányvonal, és állt fel lassan az az 5-6 fős szerkesztői gárda, illetve a 10-15 fős szerzői kör, amely ma "szívén viseli a blog sorsát".

100 százalékban aktivista újságírás

“Olyan projektnek láttam a Mércét, ami tudatosan próbál nem beilleszkedni 25-30 éve bejáratott sztereotípiákba, és megpróbálja meghaladni a szekértábor-logikát” – mondta Pap Szilárd István, aki 2014-ben lett KM-szerkesztő, miután a Kitekintő.hu-ra, és a Vs.hu-ra is írt korábban. A Székelyföldről származó, CEU-n doktoráló Pap a 2012-es diáktüntetésekhez csapódott kutatóként, az ott megismert aktivistákon keresztül csatlakozott a bloghoz, amit már régebb óta ismert.

Jön a bal?

Sorozatunkban azokat a pártpolitikán kívüli műhelyeket, csoportokat vesszük számba, ahonnan baloldali ajánlat érkezhet.

 

Gólya: "A korábbi világmagyarázatok nem működnek"

Auróra: "Elszabadult az Auróra"

Dinamó Blog: Célkeresztben a munkásosztály

Humán Platform: "Valami ütős kell"

“Ez 100 százalékban aktivista újságírás” – ismerte el, de míg ennek sokszor negatív felhangja van, addig a blognál ezt egyik legfőbb erényüknek tartják. Ugyan szerveztek már tüntetést (Sáling Gergő Origo-főszerkesztő kirúgására reagálva), akcióztak (legutóbb Rogán bevándorlóellenes sajtótájékoztatóját hackelték meg), és hozzájuk kötődik a #kedveshírtv hashtag is (civilek, aktivisták “vallották be önként bűneiket”, miután a Hír Tv stábja ellenzéki lapokat kérdezett arról, hogy vállalnának-e drogtesztet), de ezeket ad hoc lépéseknek tartják, amiket “morális indíttatásból” karoltak fel, mert senki más nem tette meg. Az aktivizmus a különböző ügyek “baloldali nézőpontú” megírásában nyilvánul meg programszerűen: “az egyenlőség alapeszméje vezérli leginkább a munkánkat” – vallják.

“Szabadság, egyenlőség, demokrácia, átláthatóság, fenntarthatóság, emberi jogi liberalizmus, feminizmus, LMBTQ-jogok” – sorolja Jámbor az ideológiai jelzőkarókat, amikről úgy tartja, hogy nem feltétlenül mind baloldali gondolatok, de ezek harcos képviselete és számonkérése jelenleg igenis baloldali kiállás Magyarországon. A KM-nél úgy látják, a mainstream magyar médiában, ha meg is jelennek a fentiekkel kapcsolatos ügyek, akkor az újságírás íratlan szabályainak megfelelően távolságtartóan foglalkoznak ezekkel, “a baloldali vélemény pedig hiánycikk”, ebbe a résbe nyomulnak be ők.

Jámbor András
©

Pap Szilárd is úgy látja, “az egyenlő méltóság nem csak egy szép ideológiai elképzelés, hanem az ember élete folyamán fenntartandó elv”, emellett a társadalomkritikus megközelítést tarja még irányadónak, azaz azt, hogy “nem csak a felszínt kapargatjuk, hanem rámutatunk, hogy bizonyos dolgok milyen társadalmi, gazdasági meghatározottságból jönnek, és ezek hogy működnek politikailag és szociálisan”.

Baloldali sokféleség

A sokat emlegetett “baloldali nézőpont” sokféle lehet, és viszonylag sokféle a Mércén belül is. “Szocialista, szociáldemokrata és szociálliberális is van a szerzők között, de kifejezetten gazdasági liberális nincs” – mondta Jámbor, amihez Pap azt tette hozzá, hogy ezek a kisebb-nagyobb különbségek párbeszédhez vezetnek a szerkesztőségen belül, nem konfliktushoz. “Lehet, hogy piackritikában vannak árnyalatnyi eltérések”, de ezek a véleménykülönbségek eltörpülnek a közösen vállalt projekt mellett.

“A baloldali tematizáció a legfontosabb, hogy felszínen tartsunk olyan égető problémákat, mint a hajléktalanság, a szegénység, a romakérdés, vagy a munkavállalói jogok. Határozottan képviseljük a kirekesztettek, a lecsúszó középosztály és a fiatalok szemszögét, ez biztosan prioritás marad” – foglalta össze Jámbor a a KM szerkesztési elveit.

©

A Mérce abból a szempontból egyedülálló a baloldali blogok között, hogy publicisztikák helyett napi szinten közelít a politikához, hírügynökségi hírgyártásra nem gondolnak, de “blogportálosodnak”, hogy követhessék az aktuális eseményeket. “Célunk az is, hogy összefogjuk a baloldali médiaprojekteket, a pluszegy (Gulyás Mártonhoz köthető online politikai műsor) és a Levegőt! (Misetics Bálint és Udvarhelyi Tessza aktivisták rádióműsora) adásait tőlünk is el lehet érni” – de ehhez azt is hozzátette Jámbor, hogy a médiakörnyezet változásai miatt ma már sokkal kevésbé van “A mi lapunk"-effektus, "nem egy médium mondja meg a szent igazságot”.

A Kettős Mérce még úgy sem tud saját lazán szerveződő, civil/aktivista közegének a „hivatalos hangja” lenni, hogy személyi összefonódásokon keresztül „mindenhol ott vannak”, és nincs igazán kihívójuk. „Ez egy nagyon heterogén, kritikus, differenciált közeg, ahol túl kevés ember csinál túl sok mindent” – magyarázta Jámbor a helyzetet. Szerinte pont ezért még jobban „sűrűsödni kellene”, azaz kevesebb projektre koncentrálni az energiákat, hogy kialakulhasson egy saját kultúrával rendező politikai közösség. Ha ez a folyamat végbemenne, akkor a Mérce szeretne a hangja lenni, de ehhez Pap Szilárd szerint még rengeteg energiát és munkát kell befektetnie mind a Mércének, mind a civil/aktivista közegnek.

Nincs olyan párt, amely mögé be tudnának állni

A Mércénél úgy tartják, a hitelességüket kell bizonyítaniuk azzal, hogy következetesen folytatják azt, amit körülbelül  egy éve elkezdtek. „Folyamatosan nő az olvasótáborunk, egy éve még havonta mindössze 200 ezer, jelenleg egymillió körüli oldalletöltésünk van. A visszajelzésekből pedig egyértelmű, hogy nem az értelmiségi véleményvezérekhez jutunk el főleg, jóval szélesebb az olvasótáborunk” – erre hozza fel alátámasztásként Jámbor András azt a példát is, hogy amikor Ásotthalmon készítettek anyagot menekültügyben, akkor a helyiek egyből tudták mi az a Kettős Mérce.

Pap Szilárd István
©
Kettős Mérce-beszélgetések

A Kettős Mérce offline üzemmódban is működik az Aurórában, ahol kéthetente beszélgetéseket szerveznek éppen aktuális kérdésekről.

Tavaly novemberben az internetadóról vitáztak, majd „Munka kontra segélyek” címmel tartottak beszélgetést. Azóta terítékre került a Charlie Hebdo, a Sziriza, az oktatáspolitika, a Jobbik, de a fénypont feltehetően a „Kell az a negyedik H&M-es nadrág?” elnevezésű vitaest lehetett.

„Országos kérdések sorsát eldöntő tényező sosem leszünk” – látta be a nyilvánvalót Jámbor, viszont egyre erősebb véleményformálónak tartja a blogot. Pap szerint is ez a „szocializációs, érzékenyítő” munka, amit reális célként kitűzhetnek, és áttételesen erős közösségépítő hatású lehet. Főleg abban az „újbaloldali közegben”, ami egyelőre nem rendelkezik egységes világképpel, nyelvvel, gondolkodásmóddal, de a KM pont ezeken a területeken törekszik hatékonyságra.

„Éveken át szabadidőmben csináltam, mert fontosnak tartottam” –  állítja Jámbor, de másokra is ez volt a jellemző. Az elmúlt hetekben viszont egy politikával eddig nem foglalkozó, egyelőre a nyilvánosságot kerülő üzletember 5 millió forinttal támogatta a blogot, a szerkesztők állítása szerint mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Emellett az Átlátszó sikerén felbuzdulva ők is előfizetői programot indítottak, hogy többen, teljes állásban foglalkozhassanak a Mércével.

Szerinte „jelenleg nincs olyan magyar párt, aki mögé be tudnánk állni”, de ők maguk sem akarnak pártosodni a Podemos mintájára, ami szintén egy videoblogból nőtt ki. Azonban politizálni ugyanúgy fognak, mert úgy látják „amióta elindult a Mérce, azóta csak egyre rosszabb lett a helyzet a korrupciótól kezdve a szegények egyre durvább vegzálásáig”. Pap szerint az elmúlt 25 év alapvetően „nem volt egy sikersztori”, nem könnyű, de „meg kell mutatnunk, hogy jelen szituációban mit jelent Magyarországon a hiteles baloldali politizálás”. Azt ígérik, bárki kerül kormányra, ők akkor is kritikus, balos hang maradnak.

 

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megint ukránozik és határontúlizik a DK

Megint ukránozik és határontúlizik a DK

Zsidóktól elrabolt kincsek változtatták meg a náci bírót

Zsidóktól elrabolt kincsek változtatták meg a náci bírót

Demeter Márta: az adatok nem titkosak, legfeljebb a kormány titkolódzik

Demeter Márta: az adatok nem titkosak, legfeljebb a kormány titkolódzik

20.10-kor, 21.45-kor, 22.35-kor figyelmeztették, majd vitték is – videó az első budapesti hajléktalanperről

20.10-kor, 21.45-kor, 22.35-kor figyelmeztették, majd vitték is – videó az első budapesti hajléktalanperről

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

A bírók kiborultak Handóra: "Most nem a lóláb, az egész ló kilógott"

A bírók kiborultak Handóra: "Most nem a lóláb, az egész ló kilógott"