szerző:
Kálmán Attila
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Kettős Mérce antifasisztából „baloldali blogportál” lett, és a formálódó újbalos ellenzék szócsövévé válna. Az egyenlő méltóságért küzdenek évek óta az aktivista újságírás eszközeivel; eddig pusztán lelkesedésből és morális okokból, de most feltűnt egy támogató is a közelükben. A Jön a bal sorozat újabb része.

“A Mérce antifasiszta blognak indult, egy jó barátommal a Mandiner és a Konzervatórium mintájára akartunk csinálni valami hasonlót, csak baloldalit“ – meséli Jámbor András, a Kettős Mérce (KM) egyik alapítója, a blognak a 2008-as indulás óta egyetlen állandó szerzője. Az ötlet azután a 2008-as demonstráció után fogalmazódott meg az alapítókban, melyet azért szerveztek, mert Molotov-koktélt dobtak egy Hollán Ernő utcai jegyirodára, miután az alkalmazott vitába keveredett egy nővel, aki jegyet vett volna a Hungarica együttes koncertjére. Az akciót a radikális Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg vállalta magára, az üzlet előtt Tomcat is demonstrált tiltakozásul, mert a kuncsaftot nem voltak hajlandók kiszolgálni – a baloldali civilek erre szerveztek ellendemonstrációt. (Az eseményre az épp Magyarországon tartózkodó Gerhard Schröder is kilátogatott – a szerk.)

A Kettős Mérce hőskorszakában rettentő vegyes társaság – “mérnökök, politológusok, vidéki középiskolások” – írt rendszertelenül, majd 2009-ben rövid időre meg is szűnt a KM, amikor Jámbor az LMP-nek kezdett dolgozni. Változó szerzőkkel, sokszor egyedül mégis folytatta a blogot, mert úgy érezte, a blogoszférában erős a jobboldali túlsúly. Jámbor 2011-ben a PM-mel együtt távozott az LMP-ből, ekkor szűnt meg a Mérce “kifejezetten LMP-s” lenni, amiről Jámbor úgy nyilatkozott, hogy kézi vezérlés, politikai nyomás sosem volt rajta, de a témaválasztásokban tetten érhető volt a zöldpárttal való összefonódás.

Tüntetés a jegyirodánál
©

A blogger nevetve idézte fel a kiábrándulást a jelenlegi pártokból, 2014-ben otthagyta a PM-et is, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy közös Összefogás lista lesz az áprilisi országgyűlési választáson. A választás éjszakáján tágabb ismerősi köréből körülbelül 30-an ültek össze, hogy mihez kezdjenek még négyévnyi Fidesz-kormányzással, ekkor alakult ki a mostani KM-irányvonal, és állt fel lassan az az 5-6 fős szerkesztői gárda, illetve a 10-15 fős szerzői kör, amely ma "szívén viseli a blog sorsát".

100 százalékban aktivista újságírás

“Olyan projektnek láttam a Mércét, ami tudatosan próbál nem beilleszkedni 25-30 éve bejáratott sztereotípiákba, és megpróbálja meghaladni a szekértábor-logikát” – mondta Pap Szilárd István, aki 2014-ben lett KM-szerkesztő, miután a Kitekintő.hu-ra, és a Vs.hu-ra is írt korábban. A Székelyföldről származó, CEU-n doktoráló Pap a 2012-es diáktüntetésekhez csapódott kutatóként, az ott megismert aktivistákon keresztül csatlakozott a bloghoz, amit már régebb óta ismert.

Jön a bal?

Sorozatunkban azokat a pártpolitikán kívüli műhelyeket, csoportokat vesszük számba, ahonnan baloldali ajánlat érkezhet.

 

Gólya: "A korábbi világmagyarázatok nem működnek"

Auróra: "Elszabadult az Auróra"

Dinamó Blog: Célkeresztben a munkásosztály

Humán Platform: "Valami ütős kell"

“Ez 100 százalékban aktivista újságírás” – ismerte el, de míg ennek sokszor negatív felhangja van, addig a blognál ezt egyik legfőbb erényüknek tartják. Ugyan szerveztek már tüntetést (Sáling Gergő Origo-főszerkesztő kirúgására reagálva), akcióztak (legutóbb Rogán bevándorlóellenes sajtótájékoztatóját hackelték meg), és hozzájuk kötődik a #kedveshírtv hashtag is (civilek, aktivisták “vallották be önként bűneiket”, miután a Hír Tv stábja ellenzéki lapokat kérdezett arról, hogy vállalnának-e drogtesztet), de ezeket ad hoc lépéseknek tartják, amiket “morális indíttatásból” karoltak fel, mert senki más nem tette meg. Az aktivizmus a különböző ügyek “baloldali nézőpontú” megírásában nyilvánul meg programszerűen: “az egyenlőség alapeszméje vezérli leginkább a munkánkat” – vallják.

“Szabadság, egyenlőség, demokrácia, átláthatóság, fenntarthatóság, emberi jogi liberalizmus, feminizmus, LMBTQ-jogok” – sorolja Jámbor az ideológiai jelzőkarókat, amikről úgy tartja, hogy nem feltétlenül mind baloldali gondolatok, de ezek harcos képviselete és számonkérése jelenleg igenis baloldali kiállás Magyarországon. A KM-nél úgy látják, a mainstream magyar médiában, ha meg is jelennek a fentiekkel kapcsolatos ügyek, akkor az újságírás íratlan szabályainak megfelelően távolságtartóan foglalkoznak ezekkel, “a baloldali vélemény pedig hiánycikk”, ebbe a résbe nyomulnak be ők.

Jámbor András
©

Pap Szilárd is úgy látja, “az egyenlő méltóság nem csak egy szép ideológiai elképzelés, hanem az ember élete folyamán fenntartandó elv”, emellett a társadalomkritikus megközelítést tarja még irányadónak, azaz azt, hogy “nem csak a felszínt kapargatjuk, hanem rámutatunk, hogy bizonyos dolgok milyen társadalmi, gazdasági meghatározottságból jönnek, és ezek hogy működnek politikailag és szociálisan”.

Baloldali sokféleség

A sokat emlegetett “baloldali nézőpont” sokféle lehet, és viszonylag sokféle a Mércén belül is. “Szocialista, szociáldemokrata és szociálliberális is van a szerzők között, de kifejezetten gazdasági liberális nincs” – mondta Jámbor, amihez Pap azt tette hozzá, hogy ezek a kisebb-nagyobb különbségek párbeszédhez vezetnek a szerkesztőségen belül, nem konfliktushoz. “Lehet, hogy piackritikában vannak árnyalatnyi eltérések”, de ezek a véleménykülönbségek eltörpülnek a közösen vállalt projekt mellett.

“A baloldali tematizáció a legfontosabb, hogy felszínen tartsunk olyan égető problémákat, mint a hajléktalanság, a szegénység, a romakérdés, vagy a munkavállalói jogok. Határozottan képviseljük a kirekesztettek, a lecsúszó középosztály és a fiatalok szemszögét, ez biztosan prioritás marad” – foglalta össze Jámbor a a KM szerkesztési elveit.

©

A Mérce abból a szempontból egyedülálló a baloldali blogok között, hogy publicisztikák helyett napi szinten közelít a politikához, hírügynökségi hírgyártásra nem gondolnak, de “blogportálosodnak”, hogy követhessék az aktuális eseményeket. “Célunk az is, hogy összefogjuk a baloldali médiaprojekteket, a pluszegy (Gulyás Mártonhoz köthető online politikai műsor) és a Levegőt! (Misetics Bálint és Udvarhelyi Tessza aktivisták rádióműsora) adásait tőlünk is el lehet érni” – de ehhez azt is hozzátette Jámbor, hogy a médiakörnyezet változásai miatt ma már sokkal kevésbé van “A mi lapunk"-effektus, "nem egy médium mondja meg a szent igazságot”.

A Kettős Mérce még úgy sem tud saját lazán szerveződő, civil/aktivista közegének a „hivatalos hangja” lenni, hogy személyi összefonódásokon keresztül „mindenhol ott vannak”, és nincs igazán kihívójuk. „Ez egy nagyon heterogén, kritikus, differenciált közeg, ahol túl kevés ember csinál túl sok mindent” – magyarázta Jámbor a helyzetet. Szerinte pont ezért még jobban „sűrűsödni kellene”, azaz kevesebb projektre koncentrálni az energiákat, hogy kialakulhasson egy saját kultúrával rendező politikai közösség. Ha ez a folyamat végbemenne, akkor a Mérce szeretne a hangja lenni, de ehhez Pap Szilárd szerint még rengeteg energiát és munkát kell befektetnie mind a Mércének, mind a civil/aktivista közegnek.

Nincs olyan párt, amely mögé be tudnának állni

A Mércénél úgy tartják, a hitelességüket kell bizonyítaniuk azzal, hogy következetesen folytatják azt, amit körülbelül  egy éve elkezdtek. „Folyamatosan nő az olvasótáborunk, egy éve még havonta mindössze 200 ezer, jelenleg egymillió körüli oldalletöltésünk van. A visszajelzésekből pedig egyértelmű, hogy nem az értelmiségi véleményvezérekhez jutunk el főleg, jóval szélesebb az olvasótáborunk” – erre hozza fel alátámasztásként Jámbor András azt a példát is, hogy amikor Ásotthalmon készítettek anyagot menekültügyben, akkor a helyiek egyből tudták mi az a Kettős Mérce.

Pap Szilárd István
©
Kettős Mérce-beszélgetések

A Kettős Mérce offline üzemmódban is működik az Aurórában, ahol kéthetente beszélgetéseket szerveznek éppen aktuális kérdésekről.

Tavaly novemberben az internetadóról vitáztak, majd „Munka kontra segélyek” címmel tartottak beszélgetést. Azóta terítékre került a Charlie Hebdo, a Sziriza, az oktatáspolitika, a Jobbik, de a fénypont feltehetően a „Kell az a negyedik H&M-es nadrág?” elnevezésű vitaest lehetett.

„Országos kérdések sorsát eldöntő tényező sosem leszünk” – látta be a nyilvánvalót Jámbor, viszont egyre erősebb véleményformálónak tartja a blogot. Pap szerint is ez a „szocializációs, érzékenyítő” munka, amit reális célként kitűzhetnek, és áttételesen erős közösségépítő hatású lehet. Főleg abban az „újbaloldali közegben”, ami egyelőre nem rendelkezik egységes világképpel, nyelvvel, gondolkodásmóddal, de a KM pont ezeken a területeken törekszik hatékonyságra.

„Éveken át szabadidőmben csináltam, mert fontosnak tartottam” –  állítja Jámbor, de másokra is ez volt a jellemző. Az elmúlt hetekben viszont egy politikával eddig nem foglalkozó, egyelőre a nyilvánosságot kerülő üzletember 5 millió forinttal támogatta a blogot, a szerkesztők állítása szerint mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Emellett az Átlátszó sikerén felbuzdulva ők is előfizetői programot indítottak, hogy többen, teljes állásban foglalkozhassanak a Mércével.

Szerinte „jelenleg nincs olyan magyar párt, aki mögé be tudnánk állni”, de ők maguk sem akarnak pártosodni a Podemos mintájára, ami szintén egy videoblogból nőtt ki. Azonban politizálni ugyanúgy fognak, mert úgy látják „amióta elindult a Mérce, azóta csak egyre rosszabb lett a helyzet a korrupciótól kezdve a szegények egyre durvább vegzálásáig”. Pap szerint az elmúlt 25 év alapvetően „nem volt egy sikersztori”, nem könnyű, de „meg kell mutatnunk, hogy jelen szituációban mit jelent Magyarországon a hiteles baloldali politizálás”. Azt ígérik, bárki kerül kormányra, ők akkor is kritikus, balos hang maradnak.

 

 

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már a románok és a lettek is jobban élnek a magyaroknál

Már a románok és a lettek is jobban élnek a magyaroknál

Trump örülhet, mégis őrjöng: csökkentette az irányadó kamatot a Fed

Trump örülhet, mégis őrjöng: csökkentette az irányadó kamatot a Fed

Mostantól 50 millió dal streamelhető CD-minőségben az Amazontól

Mostantól 50 millió dal streamelhető CD-minőségben az Amazontól

Ilyen telefont sem látni minden nap: ez a világ legkönnyebben javítható mobilja

Ilyen telefont sem látni minden nap: ez a világ legkönnyebben javítható mobilja

Áldásuk rá – Sokba kerül nekünk a katolikusok jövő évi "olimpiája"

Áldásuk rá – Sokba kerül nekünk a katolikusok jövő évi "olimpiája"

Brad Pittnek a kozmikus magány is jól áll

Brad Pittnek a kozmikus magány is jól áll