szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átadták az 1-es villamosvonal Újbudáig meghosszabbított szakaszát péntek délben. Most már az óbudai végállomástól egészen az Etele út és a Fehérvári út kereszteződéséig lehet utazni ezzel a járattal.

Az első, Újbudáról indult villamoson a főpolgármester is rajta volt. Tarlós István újságíróknak azt mondta: a Rákóczi híd a vonalszakasz beindításával elnyerte eredeti funkcióját, és ezzel befejezték az 1-es, illetve a 3-as villamosvonal fejlesztését.

©
©

A BKK Instagram-oldalára feltett videó segítségével virtuálisan lehet utazni a most átadott szakasz egy részén.

Mától már Újbudáig jár az 1-es villamos! #bkkbudapest #villamos #hyperlapse

A video posted by @bkkbudapest on

Tarlós szerint az 1-es villamosvonal újbudai meghosszabbítása a Rákóczi híd 1995-ös átadása óta napirenden volt, de 2010-ig nem történt előrelépés az ügyben. Az új közgyűlés munkába állása azonban akkor új lendületet adott a projektnek, és mostanra megépült a több mint három kilométer hosszúságú új pálya a Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom útvonalon – mondta.

©

A 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban körülbelül 340 milliárd forint támogatás kaphat a főváros fejlesztésre, ami bizonyítja a kormány és főváros együttműködésének eredményességét is – jegyezte meg Tarlós István.

Beszélt arról, hogy az 1-es villamos további meghosszabbítására, az Etele térig, 8,5 milliárd forintot fordíthatnak, a 3-es metró infrastruktúrájának teljes felújítására pedig 125 milliárdot. A Baross tér és Újpalota közötti villamosvonal kiépítésére 26 milliárd, a Külső Bécsi úti villamosra – a Vörösvári úttól az esztergomi vasútvonal új megállójáig – pedig 14 milliárd forint jut.

Tarlós István közölte azt is, hogy a kormány támogatásával a fővárosi önkormányzat 2015-2016-ban 47 alacsonypadlós CAF-villamost szerez be, az első március 15-én már meg is érkezett, és a tesztek megkezdődtek. Elmondta, hogy az első CAF-járművek még idén ősztől forgalomba állhatnak, a rövidebbek a 3-as vonalán, a budai fonódó villamoshálózaton, a hosszabbak pedig az 1-es villamosvonalon közlekednek majd.

Uber: Tarlós a taxisokat védi

Az Uber közösségitaxi-szolgáltatásra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: ki kell állnia "egy kicsit" a taxisok mellett. Nemigen fogadható el, hogy valakik megjelennek, akikre a szabályok nem vonatkoznak, és ezzel a taxisokat rendkívül nehéz helyzetbe hozzák – fogalmazott. Az Uber szolgáltatást a rendelkezésére álló információk alapján nem tudja elfogadni és támogatni – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!