szerző:
hvg.hu

Újra felmerült a 3-as metró ferihegyi meghosszabbításának ötlete, de a Magyar Nemzet szerint most minden korábbinál nagyobb esély van a megvalósításra, mert az unió rábólintott a tervre. A lap pénteki számában azt írják: a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban vizsgálják, pontosan milyen formában építenék ki a 8-10 kilométer hosszú reptéri részt. Állítólag a káposztásmegyeri meghosszabbításról sem tettek le.

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy csak az elmúlt 15 évben legalább háromszor vették tervbe a 3-as metró meghosszabbítását Ferihegy felé, de ebből semmi sem lett. Elképzelték felszín felett és alatt egyaránt a reptéri szakaszt, de olyan ötlet is volt, hogy a szolnoki vasútvonalból ágazott volna ki egy mellékág.

A Vs.hu március elején írt arról, hogy információi szerint a BKV újra foglalkozik a felszíni hosszabbítás gondolatával, és erről megvalósíthatósági tanulmányt készítenek. Erre a cikkre hivatkozik a pénteki Magyar Nemzet is, megtoldva azzal, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban állítólag már vizsgálják a lehetséges megoldásokat, mert az unió rábólintott a hosszabbításra. Úgy tudni, májusban születik döntés itthon.

A reptér felé egy 8-10 kilométeres szakasszal toldanák meg a 3-as metrót. Biztosnak tűnik, hogy elkülönített pályán haladna a 2-es terminálig, és valószínűleg a felszínen.

A közlekedési vállalatnál úgy becsülik: ha felgyorsítják a projektet, 2016 nyarán jöhetne az első kapavágás. Mivel nem fúrópajzsos technikát alkalmaznának, akár öt év alatt elvégezhető lenne a vonal felújítással egybekötött meghosszabbítása. Utóbbi azonban még felszíni vezetéssel is a legdrágább megoldás lenne. Egy zárt pályás vasút kevesebb pénzt vinne el, de kérdés, hogy a már most is zsúfolt szolnoki vasútvonalra be tudnák-e állítani a reptéri vonatokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!