szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jobbik jelöltje 256 szavazatnyi különbséggel nyerte a választást a tapolcai központú választókerületben.

Bár a Fidesz parlamenti kétharmada már február végén elveszett Veszprémben, a három esélyesebb párt között Tapolcán is kemény küzdelem zajlott a kampányban, ami annyira eldurvult, hogy az utolsó napokban a pártaktivisták a vetélytársak rendezvényeit próbálták széttrollkodni.

©

Több mint 200 szavazattal végül a jobbikos Rig Lajos nyerte a választást, amivel a párt megszerezte első egyéni mandátumát. Vona Gábor szerint történelmi győzelmet arattak, és bebizonyosodott, hogy van korményváltó erő.

Eredmények 99,13 százalékos feldolgozottságnál:

Fidesz (Fenyvesi Zoltán): 34,38

Jobbik (Rig Lajos): 35,27

MSZP-DK (Pad Ferenc): 26,27

LMP (Sallee Barbara): 2,05

A tapolcai 6-os választókerület eredményeit a külképviseleti szavazatok be nem érkezéséig nem hozzák nyilvánosságra. A fideszes jelöltnek az összesen 483 helyi és a 11 külképviseleti szavazatból 256-al többet kell szereznie, mint a jobbikos (ehhez a szavazatok nagyjából 60-70 százalékát kellene elvinnie ott).

 

Így néz ki a választókerület:

©

Napközben úgy tűnt, a részvételi arányok inkább a Jobbiknak kedveznek, ugyanis a párt által irányított városban Tapolcán az időközi választásokhoz viszonyítva elég magas volt a részvételi arány. Ugyanakkor a választási iroda által fél hatkor közölt részvételi adatok szerint a kerület másik két nagyobb városában, Ajkán és Sümegen kisebb volt a részvétel (lásd grafikonunkat). Bár ez még nem jelent semmit, csak az eredmények alapján lehet megmondani, hogy melyik párt mozgósított jobban, de ha lehet hinni az előrejelzéseknek és a tavaly őszi önkormányzati eredménynek, akkor Ajkán a baloldal, Sümegen a Fidesz hívei vannak többen. Már csak azért sem lehetett messzemenő következtetéseket levonni ebből, mert 2014 áprilisában Ajka jobban teljesített részvétel tekintetében, mégis az a Fidesz nyerte a kerületet, amely csak Ajkán kevesebb szavazókört tudott megnyerni, mint a baloldal jelöltje.

Részvételi adatok késő délután:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MLF Itthon

Tapolcai voksolás: kinek áll a zászló?

A Jobbik Veszprém megyei központjában, Tapolcán viszonylag magas volt a részvétel, amiből akár lehet az eredményekre is következtetni. Ugyanis a másik két településen - az MSZP irányította Ajkán és a Fidesz vezette Sümegen - a választópolgárok fél hatig kisebb számban mentek el voksolni.

Kálmán Attila - M. László Ferenc Itthon

Trollok harca Tapolcán

Szürreális kampányzáró zajlik a hétvégi választásra készülő Ajkán és Tapolcán: a pártok aktivistái nagy élvezettel trollkodják szét egymás rendezvényeit, a jelöltek leginkább egymás lejáratásával törődnek, miközben országos politikusaik is a maguk módján próbálnak hozzájárulni a sikerhez. Az Orbánt elkísérő Balog Zoltán például a magyarokat "szívmagyarokra" és "zsebmagyarokra" osztotta: az előbbiek a polgári-keresztény értékrendet képviselik, utóbbiak pedig azok, akiknek szólt a rezsicsökkentés.

Végleg betiltották a TikTokot Indiában, veszélyesnek tartja az appot a kormány

Végleg betiltották a TikTokot Indiában, veszélyesnek tartja az appot a kormány

20 órára leállt a vonatközlekedés egy kínai városban, mert Flash-alapú rendszert használtak

20 órára leállt a vonatközlekedés egy kínai városban, mert Flash-alapú rendszert használtak

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó

Anyja ölében ülve vezetett egy gyerek a Ferihegyi úton – videó