szerző:
hvg.hu

Összeférhetetlen, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság több vezetője, köztük leendő parancsnoka a törvényekben írtak ellenére vezető tisztségviselői posztot töltenek be egy olyan cégben is, amelynek tulajdonosi jogait a szervezet gyakorolja - állítja Harangozó Tamás szocialista országgyűlési politikus, aki szerint ez törvénytelen álláshalmozás. A Belügyminisztérium viszont ezt nem találja problémásnak, mert állami gazdasági társaságról van szó.

Törvényellenesen tölt be magas pozíciót az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság több vezetője, köztük az április 15-ével a parancsnoki széket elfoglaló Tollár Tibor a BM HEROS Zrt. -nél – vetette fel Harangozó Tamás szocialista országgyűlési politikus Pintér Sándor belügyminiszterhez címzett interpellációjában hétfőn a parlamentben.

A képviselő a Lánglovagok.hu írására hivatkozva hozta fel, hogy 2012 óta a katasztrófavédelem vezetői, Tollár Tibor - aki jelenleg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gazdasági főigazgató-helyettese -, Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő és Hrabovszky Pál, az OKF műszaki főosztályvezetője látja el a cégnyilvántartás adatai alapján a részvénytársaság vezetését és ez ellentétes az álláshalmozást tiltó jogszabályokkal. A lap írt arról korábban, hogy a BM Heros Zrt. a 2013-as évet 4,83 milliárdos nettó árbevétel mellett 6,4 millió forint mérleg szerinti eredménnyel zárta. Az igazgatótanács elnöke havi 150 ezer forintot, az igazgatótanács tagjai havi 100 ezer forintot, a Felügyelő Bizottság tagjai havi 70 ezer forintot kapnak.

Álláshalmozás nem megengedett módon

Harangozó szerint ez nem más, mint törvénytelen álláshalmozás, hiszen „a szolgálati jogviszonyról szóló törvény világosan kimondja, hogy néhány jól körülhatárolt kivételtől eltekintve a rendvédelmi szervek állományának vezető beosztású tagjai munkavégzéssel járó egyéb jogviszonyt nem létesíthetnek. A Munka Törvénykönyvének afelől sem hagy kétséget, hogy egy részvénytársaság vezető tisztségének ellátása munkavégzéssel járó egyéb jogviszonynak minősül" - mondta el interpellációjában a szocialista politikus.

Mivel a BM HEROS Zrt. felett az OKF gyakorolja a tulajdonosi jogokat, így a szervezet eddigi parancsnokának, Bakondi Györgynek tisztában kellett lennie azzal, hogy a részvénytársaság vezető tisztségviselői a saját, szintén vezető beosztású alárendeltjei. „További kérdéseket vet föl, hogy a vezető tisztségviselők cégnyilvántartásba történő bejegyzéséhez az akkor hatályos cégtörvény alapján az összeférhetetlenség fennállásának hiányáról is nyilatkozni kellett. Ráadásul, „a honvédelmi és rendészeti bizottság március 25-i ülésén éppen a Belügyminisztérium jogászai fejtették ki, hogy a vezető beosztást ellátók esetében nem lehet eltérni a törvény szigorú összeférhetetlenségi szabályaitól” – írta interpellációjában a politikus.

Technikai módosítás mögé rejtve

Harangozó Tamás a hvg.hu-nak elmondta: az új szolgálati törvény tervezetét április 9-én tárgyalta a Törvényalkotási bizottság. Ott napirendre került egy olyan módosító javaslat, amely alapján a vezető beosztásúaknak csak bejelentési kötelezettségük lenne, ha például gazdasági társaságban egyéb jogviszonyt létesítenek. „Mindez technikai jellegű módosításnak volt álcázva, de amikor kiderült, hogy nem csak arról van szó, hanem szakmairól, kormánypárti képviselők sem támogatták a módosítást" - magyarázta.

Mindezek alapján tette fel a politikus a kérdést az országgyűlés hétfői ülésén: lesz-e következménye a katasztrófavédelmi vezetők jogellenes álláshalmozásának. Harangozó Tamás arra is kíváncsi volt, hogy ki döntött a cég vezetői tisztségeinek betöltéséről, illetve jelezték-e a kinevezettek, hogy a szolgálati törvénnyel ez a megbízatásuk nem egyeztethető össze, és amennyiben ez bebizonyosodik, felelősségre vonják-e az érintetteket akár fegyelmi eljárás, akár büntetőeljárás útján.

Pintér Sándor belügyminiszter helyett Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt a szocialista politikus kérdéseire. Szerinte a BM Heros Zrt. nem tekinthető piaci szereplőnek, mert az állam és az önkormányzatok számára gyárt tűzoltóautókat. A tulajdonosi jogok gyakorlója az OKF, a gazdasági tevékenységet, az OKF gazdasági főigazgató-helyettese látja el – mondta Kontrát Károly –, aki hangsúlyozta: a BM szerint a döntések meghozóinak és a felelősség vállalóinak ugyanazon személyeknek kell lenniük.

Ezt a választ nem fogadta el Harangozó Tamás, mert mint felhívta a figyelmet, az államtitkár elkülönítette az állami és magán gazdasági társaságokat, holott a törvény nem tesz különbséget közöttük. Felháborítónak tartja, hogy a törvények betartatásáért felelős BM nem akar foglalkozni azzal, hogy a legmagasabb rendfokozatú rendészeti vezetők valószínűleg hamis tartalmú nyilatkozatot tettek az összeférhetetlenségükre vonatkozóan. „El akarják az ügyet tusolni, holott éppen nekik kellene példát mutatniuk” – állította a szocialista képviselő. Kontrát válaszát egyébként a parlament elfogadta.

A hvg.hu megkeresésre a Belügyminisztérium cikkünk megjelenéséig nem reagált. Amennyiben megküldik válaszaikat, közzétesszük.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Távozik Tél tábornok: Nyugdíjazzák Bakondit

Felvette a küzdelmet a téllel, az árvízzel, a katasztrófákkal és a szúnyogokkal szemben, irányította a vörösiszap-katasztrófát követően a Mal Zrt.-t, és még a közszolgálati életpályamodell kidolgozásáért is ő felelt – de most távozik Bakondi György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) éléről. A hvg.hu úgy tudja, ennek egyszerű oka van, a tábornok elérte a nyugdíjkorhatárt. Bakondi György a hírt megerősítette a hvg.hu-nak, és azt mondta, majd később kitalálja, hogy mihez kezd, miután már nem lesz a szervezet parancsnoka.

MTI Itthon

Még egy posztot kapott Bakondi György

Miniszteri biztosként a közszolgálati életpálya kidolgozásának koordinálásáért is felel ezután Bakondi György, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának vezetője.

Horvátország a jelek szerint tényleg komolyan gondolja az euró bevezetését

Horvátország a jelek szerint tényleg komolyan gondolja az euró bevezetését

A Google megcsinálta a keresője lite verzióját, már ön is kipróbálhatja

A Google megcsinálta a keresője lite verzióját, már ön is kipróbálhatja

Négyes karambol történt az M3-ason

Négyes karambol történt az M3-ason

Simonyi szerint Orbán gerinctelen politikát folytat Amerikával szemben

Simonyi szerint Orbán gerinctelen politikát folytat Amerikával szemben

Megbüntethették a román játékost, mert nem akart magyar válogatott lenni

Megbüntethették a román játékost, mert nem akart magyar válogatott lenni

Elutasították a pedofília miatt elítélt bíboros fellebbezését

Elutasították a pedofília miatt elítélt bíboros fellebbezését