szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

22 ezer forintért ölt a kaposvári trafikban B. Péter, akit a falujában csendes, visszahúzódó embernek ismertek, és aki azért ment dohányboltot rabolni, hogy legyen pénze elköltözni otthonról. A vagyonvédelmi kamara elnöke szerint nem elég a dohányboltok kirakatainak elsötétítését megszüntetni, a kamera mellett a pánikgomb sem ártana.

Egy 21 éves lánynak kellett meghalnia ahhoz, hogy kezdeményezzék a dohánybolt-kirakatok elsötétítésének megszüntetését, pedig már több éve figyelmeztettek arra rendőrségi szakmai körökből, hogy a sötét ablaküveg növeli a rablások veszélyét. Az április 22-i tragédia után egy nappal rablás közben érték tetten és fogták el rendőrök egy debreceni dohánybolt rablóit. Néhány nappal korábban pedig egy szolnoki trafikból próbált egy férfi késsel a kezében pénzt szerezni, még ha nem is járt sikerrel.

Hogy a dohányboltok veszélynek vannak kitéve, az a trafiktörvény életbe lépése után már 2013-ban kiderült. Az esztendő második felében – a rendőrség adatai alapján – 230 alkalommal követtek el bűntettet trafikok ellen, az esetek fele betöréses lopás volt; rablás mintegy ötven történt. Hetente átlagosan nyolc-kilenc dohánybolti bűnügy növelte a rendőrség munkáját.

22 ezer forint egy ember életéért

Kaposváron, az április 22-i, emberöléssel végződött rablás volt a második idén a megyében – közölte a hvg.hu-val Szijártó István alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Elmondta, a tettes három-négy nappal a történtek előtt döntött, hogy akár gyilkosság árán is, de pénzt szerez kisebb kereskedelmi egységek, köztük trafikok kirablásával, hogy otthonról elköltözhessen, és függetlenítse magát a szüleitől.

©

Az érettségi előtt álló húszéves sántosi B. Péter édesapja munkásruhájába öltözött be a rabláshoz a dohánybolt közelében, az arcát pedig egy pólóból készített sállal takarta el. A trafikban egyedül lévő eladót egy kenyérvágó késsel kényszerítette a bevétel átadására. A pénztárban lévő 22 ezer forintot megkapta, de attól tartott, hogy az alkalmazott értesíti a rendőrséget, ezért a késsel többször megszúrta a fiatal nőt. „Több szúrás közül négy szúrás egyenként is halálos sebet ejtett” – számolt be a bűnügyi igazgató az orvosszakértő megállapításáról.

A tettest lakossági bejelentés alapján fogták el, amihez segítséget nyújtott, hogy a dohánybolt környékén található térfigyelő kamerák egyike jól felismerhető képet készített róla. Sántoson, a bejelentett lakhelyén keresték először a tettest, de kiderült, Kaposvárra ment az ott élő édesapjához. A szülő tájékoztatása alapján tudták meg a rendőrök, hogy a városi kórház urológiai osztályán van, ahol aztán sikerült is elfogni a gyilkost. „B. Péter mindenre kiterjedő, beismerő vallomást tett, és megmutatta azt is, hogy hol rejtette el a rabláshoz használt ruháit és a kést. Ezeket a helyi szabadidő park tavában sikerült is megtalálni” – tette hozzá az alezredes. Megjegyezte, a tettes visszahúzódó volt, még falujában se nagyon ismerték.

A sötétített fólia biztonságérzetet ad a tettesnek

Tarjányi Péter rendőrségi szakértő Facebook-oldalán többször írt arról, hogy „a trafikok „elsötétítése” gond. Nem csak a kaposvári gyilkossággal kapcsolatban, hanem már egy évvel ezelőtt is. „Tegnap este ismét kiraboltak egy dohányboltot. Sokadszorra mondom: a lefóliázás miatt egyre több ilyen támadás lesz, mert az elkövető biztos lehet abban, hogy az áldozat nem kap kintről segítséget. Sőt, ha a tettes valami miatt bent ragad a rablás helyszínén a kiérkező rendőrök nehéz helyzetben lesznek, mert akadályozni fogja őket ez a kötelező elsötétítés" – írta Tarjányi, aki szerint, "ha rossz döntés hoztak, nem a politikai egót kellene félteni, hanem beismerni a hibát, és kijavítani azt”.

A sötétített kirakatüveget a személy- és vagyonvédelmi kamara elnöke, Német Ferenc önmagában nem tartja a rablások fő motivációjának. De azért az szerinte is fontos lenne, hogy kamerával és pánikgombbal is fel legyenek szerelve a trafikok, és szerinte az sem szerencsés, hogy az eladó gyakran egyedül van a dohányboltokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Bonyolultabb a helyzet annál, hogy csak az ipar és a közlekedés felelős a légszennyezettségért

Bonyolultabb a helyzet annál, hogy csak az ipar és a közlekedés felelős a légszennyezettségért

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte