Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár az ellenkezőjét mondta a kormányzat, mégis visszalopakodott a kötelezően ajánlott Hoffmann-lista a tankönyvrendeléseknél. Az állam hiába résztvevője és szabályozója a tankönyvpiacnak, egyelőre még sem képes flottul összerakni a rendszert. Most épp két évfolyamnyi tartós tankönyvet tervez kidobatni a tankönyvfelelősökkel.

Nemrég azt írtuk, hogy a kormány visszavett a tankönyvpiaci kézi vezérlésből, a rendelési időszakra a saját bevallása szerint már nem adott ki olyan kötelezően ajánlott tankönyveket tartalmazó (és amúgy törvényellenes) Hoffmann-listát, mint 2014-ben, valamint a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. sem vállalt megoldhatatlan feladatokat, azaz nem próbálkozik meg a biztos kudarccal, a diákok szintjére lebontott tankönyvcsomagok összeállításával. Mára kiderült, mégsem olyan rózsás a helyzet e téren.

Lopakodó Hoffmann-lista a rendelőrendszerben?

Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) elnöke hívta fel a figyelmünket arra, hogy igenis létezik egy Hoffmann-listaként működő funkció a Kello online rendelési felületén. A tankönyvjegyzéket előhívva feltűnik egy NAT (Nemzeti Alaptantev - a szerk.) szimbólummal ellátott oszlop, amelyhez a következő magyarázatot fűzi az oldal:FIGYELEM! A tankönyvlistában a NAT bármely műveltségi területéhez fejlesztett tankönyvek közül NAT sorozat szimbólummal jelöltük azon könyveket, melyek az új kerettantervre érvényesek és e kiadványok minden, a Nat és kerettantervi szabályozásban érintett évfolyamon engedélyezett könyvvel rendelkeznek.”

Azon tankönyvek, amelyek nem kapnak ilyen besorolást (a weblapon olvasható magyarázat szerinta helyi vagy sni (speciális nevelési igényű - a szerk.), nemzetiségi, szakképzési, emelt, 6, 8 osztályos gimnáziumi kerettantervekhez készült tankönyvek."), azoknak nincs folytatása, mivel az Emmi nem hirdetett olyan tankönyvpályázatot, amelyen ezeket engedélyeztethetné a kiadó. Ezért aztán megrendelni sem érdemes őket, még ha ezen tankönyvek esetében a jogszabály engedélyezi is, mert a felmenő rendszerben nem tud rájuk épülni a felsőbb osztályok oktatása.

Ha pedig az online rendeléskor kipipáljuk a NAT-szimbólumot, a leszűkített tankönyvlista zömében három kiadó könyveire szűkíti a kínálatot: a két volt állami, azóta megszűnt kiadók (Apáczai Kiadó és Nemzedékek Tudása (NT) Kiadó), illetve a kettejük összeolvadásából létrejött OFI könyveire, évfolyamonként jellemzően 1-2 tankönyvre. (A nyelvkönyvek és a szakiskolai könyvek területén pl. már nem akkora az állami tankönyvkiadó kínálata, mint más közismereti tantárgyak esetében.)

Ajánlják szeretettel?
©

A listának azért is van jelentősége, mert a TANOSZ tud olyan iskolafenntartóról, amely kifejezetten előírja, hogy csak ezekből lehet rendelni, és sok tankönyvfelelős is így gondolja. S ha a törvény szerint lehet is rendelni a tankönyvlista többi könyvéből is, óriási a bizonytalanság és a megfeleléskényszer.

Van még egy adminisztratív, már ismert megkötés: kisült, az első két évfolyamon egy diákra 3000 forintos keret áll rendelkezésre (ezeken, sőt ma már a harmadik évfolyamon is ingyenes a tankönyvellátás), de a TANOSZ kiszámolta, hogy ha csak matematika, magyar és környezetismeret tankönyveket kell rendelni, minden másból ott a tavaly megrendelt tartós tankönyv, akkor is csak az állami OFI-s tankönyveket lehet megrendelni ebből a pénzből. A kormány tehát így kényszeríti az állami tankönyvek rendelésére az iskolákat – az árversenyben EU-s forrásokat tud fordítani a könyvek árának csökkentésére, és mellesleg maga határozza meg a szabályokat. Így néznek ki a tankönyvpiaci erőviszonyok.

Dobhatják ki a tartós tankönyveket?

Azt gondolnánk, egy ennyire szépen legyalult rendszeren nincsenek bosszantó szálkák, göcsörtök. De mekkorát tévedünk.

A TANOSZ-hoz több kétségbeesett megkeresés is érkezett arról, hogy a másodikosok és harmadikosok ajánlott listáján két NT-s tankönyvcsaládból lehet rendelni irodalomból, de a listán nincs rajta a tavaly drága pénzen – és kötelezően! – megrendelt tartós tankönyv egyik évfolyamban sem. A negyedikes évfolyamon viszont rendelhető a tartós tankönyv vonatkozó kötete – de minek, amikor az előző két évfolyamon, amire épülne a negyedikes, nem taníthatnak belőle. Mehet a kukába a tartós tankönyv?

"Most kapjak agyérgörcsöt, mert a tavaly kötelezően megrendelt könyveket dobhatom ki, és kemény pénzekért rendelhetek mást?", teszi fel a kérdést az érintett általános iskola tankönyvfelelőse, aki érezhetően nem díjazza külön azt sem, hogy idéntől már diákonként megnövelt, 100 helyett 300 forintos fejpénzért kaphat agyérgörcsöt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e

Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e

Még sohasem láttak ennyi cápát Kalifornia partjainál

Még sohasem láttak ennyi cápát Kalifornia partjainál

Kihagytátok a töltőt? A Samsung is megtrollkodta az Apple-t

Kihagytátok a töltőt? A Samsung is megtrollkodta az Apple-t