szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még hosszabb várólisták alakulnak ki a daganatos betegek diagnosztikájában, ha a kormány május 6-án elfogadja a beutalást szabályozó rendeletet – írja a Népszava.

Orvosok és betegszervezetek üdvözlik a kormányzati tervet, hogy 14 napon belül minden daganatgyanús beteget ki kell vizsgálni, de arra is figyelmeztetnek: nincs elég szakember és jól felszerelt hely a sebészeti, onkológiai vagy sugárterápiás kezelések elvégéséhez, az új beutalási rendszer pedig a korrupció melegágya lehet – írja a Népszava.

©

A tervek szerint a daganatgyanús betegek kivizsgálását a háziorvos asszisztense kérhetné a területileg illetékes szolgáltatótól, ha pedig ott nem tudják fogadni az illetőt, a nővér az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) segítségét kérheti, hogy keresse meg a szabad helyet az új beteg kivizsgálására. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet vezetője szerint ahol a lehetőségek rendelkezésre álltak, ott eddig is akár 2-3 héten belül megszületett a diagnózis.

A Népszava megkeresett képalkotó diagnosztikai berendezéseket forgalmazó cégeket, akik óriási rohamra számítanak, kezelhetetlen hosszúságú listák születnek, ha nem szakorvos, hanem a kevésbé felkészült háziorvos küldi vizsgálatra a betegeket. A cégvezetők káosztól tartanak, illetve attól, hogy ingyen kell dolgozniuk.

Most CT-vizsgálatra legalább egy hónapot kell várni, az MR felvételek elkészítése pedig nem egyszer 3-4 hónap után lehetséges.

A legnagyobb bizonytalanságot a tervnek az a része váltotta ki, hogy ha nem igazolódik a háziorvos feltevése, és a beteg szerencsére mégsem szenved rákbetegségben, akkor nem a rossz diagnosztát büntetik, hanem őket, mert nem kapják meg az elvégezett vizsgálat árát az OEP-től.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével