szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A halálbüntetés elővétele is a Jobbiknak kedvez - állapította meg Tölgyessy Péter az Ökopolisz Alapítvány csütörtök esti közéleti pódiumbeszélgetésén. Az elemző szerint a magyar társadalom azt hiszi, hogy a Jobbik nem lenne korrupt párt, miközben ők is irányított kapitalizmust vinnének, ennek pedig a lételeme a klientúraépítés, és a korrupció.

Már 2010-ben hallotta fideszesek beszélgetéseiben, hogy azt képzelik, bármikor lesöprik a Jobbikot, ha akarják, most azonban már látszik, hogy a Fidesznek nincs is csodafegyvere a Jobbik ellen - erről beszélt Tölgyessy Péter elemző az Ökopódium elnevezésű csütörtök esti beszélgetős rendezvényen. Már csak azért sincs ilyen fegyver, mert nagyon közel van egymáshoz a két párt: ha Orbán Viktor versenyre kel velük, akkor csak még közelebb kerül hozzájuk, és ebben a játszmában az övé a gyengébb pozíció.

A politikai elemző úgy látja, hogy az Orbán Viktor által előszedett halálbüntetés témájából is a Jobbik jött ki jól, hiszen az erről szóló vágyakat ugyan meg tudja fogalmazni a Fidesz, de kiderül, hogy azokat nem tudja teljesíteni. Az pedig továbbra sem derül ki, hogy a Jobbik mit tud teljesíteni. A magyar társadalom Tölgyessy szerint azt hiszi, hogy a Jobbik kormányon nem lenne korrupt párt, miközben szerinte nyilvánvaló, hogy ők is irányított kapitalizmust vinnének, ennek pedig a lényege a klientúraépítés, és annak pedig része a korrupció. Amíg Magyarországon irányított társadalomban gondolkozunk, addig a politika korrupt lesz - jelentette ki Tölgyessy. A Jobbik nagy hiányossága jelenleg a kapcsolatrendszer hiánya, mondja Tölgyessy. Aztán egy olyan példát is hozott, hogy amikor az egyik jobbikos képviselő felszólalt a parlamentben az ukrán helyzetről, akkor olyan volt a beszéd, mintha egyenesen oroszból fordították volna.

A Jobbikkal szembeni reakciókról azt mondta, hogy csak a fasisztázás megy, de ennek annyi értelme van mindössze, mint Simicska gecizős megszólalásainak: "a csúnya mondja a csúnyának, hogy csúnya", nem érnek el vele semmit.

A Jobbikról azt is elmondta, hogy a párt édesgyermeke a magyar válságnak, s az tud ellene fellépni, aki a Jobbiknál bölcsebb megoldásokat kínál, de a fiatal generációnak már nem szól sem a baloldal, sem a Fidesz, csak a Jobbik.

Az LMP-t is kritizálta Tölgyessy az egyébként LMP-s alapítvány által szervezett rendezvényen. Azt mondta, hogy korszakváltó ötletre volna szükség a részükről, de ennek nyoma sem látszik. A harcos antikapitalizmus pedig nem lehet ilyen, mondta. Szerinte ugyanis az LMP-nek tudnia kellene, hogy a kapitalista rendszer alapjait nem szabadna támadnia, mert csak kapitalizmusban vannak erős zöld pártok. Az LMP kapitalizmusellenes megszólalalásai esetében egy ínyenc még látja a különbséget az LMP és a Jobbik megszólalásai között, de az átlagpolgár már kevésbé - véli Tölgyessy.

A baloldalról azt mondta az elemző, hogy a PM sokszor olyan dolgokat fogalmaz meg, mintha egy nagyon fejlett országnak politizálna, miközben az ország valódi helyzetére kellene reagálniuk. A magyar baloldal egyébként is mindig felülről szerezte meg a hatalmat és felülről politizált - mondta, és szerinte éppen azért is sikeres a Jobbik, mert alulról építkezik, és a legkevésbé vezérelvű.

Tölgyessy egyébként azt mondja, hogy Jobbik programját elolvasva úgy látja, ők a fő ígérgetők, mert például ígérnek három vízlépcsőt a Dunára, de nem látja, miből lehetne ezt megvalósítani. Arra a jobbikos követelésre, hogy a külföldi cégek itt is fizessenek a dolgozóknak ugyanannyit, mint saját hazájukban, azt mondta: ha itt ugyanannyit lehetne keresni egy német cég alkalmazottjaként, mint odakint, akkor egy német cég sem jönne ide, ugyanúgy, ahogyan a magyarok sem mennénk el Londonba dolgozni ugyanannyi fizetésért, mint amennyit idehaza kapnak.

A magyar társadalom most úgy érzi, hogy eddig mintát követtünk, de most, 25 sikertelen év után kezdhetjük végre a saját utunkat járni. Miközben Tölgyessy szerint az is csak részlegesen volt igaz, hogy mintát követtünk, és erős kétségei vannak, hogy a feltételezett magyar úttal lesz-e három vízlépcső a Dunában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Beindult a pilótekeringő, újra lesz Schumacher a Forma–1-ben

Beindult a pilótekeringő, újra lesz Schumacher a Forma–1-ben

Nem csitul a járvány, szigorítás következik Szerbiában

Nem csitul a járvány, szigorítás következik Szerbiában