szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Demagógiával vádaskodva, keményen megvédte az állami segítséggel kifizetett végtörlesztés miatt támadott paralimpiai bizottság elnökét Deutsch Tamás. Ehhez képest a paralimpiai elnök pár órával később bejelentette, hogy visszafizette a devizahitelének végtörlesztésére felvett 3 milliós támogatást a szervezetnek. De nem azért, mert ne lett volna szabályos, hogy kisegítették a hiteltörlesztésben.

„Az emberarcú náci párt kialakításán fáradozó Jobbik és az MSZP is az eltorgyánosodás útjára lépett”, Torgyán József kisgazda elnök hajtogatta érdemi mondanivaló híján folyton, hogy „mondjon le” – így reagált a TV2 Mokka című reggeli műsorában Deutsch Tamás fideszes képviselő, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) alelnöke arra, hogy az ellenzéki pártok lemondásra szólították fel. Elfogadhatatlannak és „gusztustalannak” tartják ugyanis, hogy Deutsch javaslatára az MPB elnökének, Gömöri Zsoltnak 2012-ben 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást adtak, hogy végtörleszteni tudja a hitelét.

A fideszes politikus szerint több millió ember, több százezer család került nehéz helyzetbe a devizahitelek miatt, amit a végtörlesztés lehetősége orvosolt. A végtörlesztésben pedig a munkáltatók is segíthettek munkavállalóiknak. Ez történt a paralimpiai bizottságnál is: 4 munkatárs, köztük az elnök kért ilyen segítséget a szervezettől, mint munkáltatójától – mondta.

„Erős demagógia, hogy ha egy szociális intézmény, iskola, kórház a munkavállalóinak mint munkáltató segít, akkor azt vetik fel, miért nem a diákokra vagy az ellátottakra megy a pénz” – jelentett ki Deutsch. Szerinte az elnök és társainak végtörlesztésére adott támogatás egy fillért sem vett el a szervezet céljától, a fogyatékosok sportjától, mert „egyéb bevételeikből volt erre lehetőségük”. „Hihetetlenül keveset keresnek, nehéz munkát végeznek, a döntés szabályszerűségét pedig könyvvizsgáló és felügyelőbizottság is ellenőrizte” – magyarázta.

Deutsch Tamás azt sem értette először, mit ért a riporter "ügyön"
©

A TV2 reggeli műsorában látható interjú után alig pár órával viszont sajtótájékoztató tartott Gömöri Zsolt, ahol bejelentette: visszafizette a devizahitelének végtörlesztésére kapott hárommillió forintos támogatást a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) részére.

A sportvezető kiemelte: annak ellenére döntött így, hogy szerinte 2012-ben jogszerűen vette fel a vissza nem térítendő támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett. Nem tett mást, csak élt a lehetőséggel, és ennek megfelelően hozta meg a döntést a szervezet elnöksége is.

Viszont az ügy miatt durva politikai támadások érték a Magyar Paralimpiai Bizottságot, amely politikamentesen kívánja folytatni a tevékenységét. Gömöri Zsolt ezért éppen annak érdekében döntött az összeg visszafizetése mellett, hogy a bizottság az érdemi munkára tudjon koncentrálni. Reméli, hogy akkor is ilyen erőteljes érdeklődés lesz a paralimpiai szervezet iránt, amikor az eredményekről kell beszámolni – szúrt oda.

Arra a kérdésre, hogy a többi elnökségi tag is visszafizette-e a támogatást, Gömöri nem adott egyértelmű választ. Csupán annyit mondott, hogy az elnökség tagjainak nem munkáltatója a Magyar Paralimpiai Bizottság.

Hogy a Deutsch szerint "hihetetlenül kevés" pénzt kereső elnök, akinek épp ezért kellett segíteni a végtörlesztésben, miből fizette vissza a vissza nem térítendő támogatást, az nem derült ki az MTI beszámolójából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

A kormány kiírta a Facebookra, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást