szerző:
MTI / hvg.hu

991 hordó veszélyes anyagot szállítanak el május végéig az Illatos úti vegytelepről, ezeket Dorogon egy égetőben fogják megsemmisíteni.

Május 31-ig elszállítják a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről a szakemberek szerint legveszélyesebbnek ítélt 991 hordót – közölte a Miniszterelnökség kedden, de hozzátették, az összes hulladék elszállítása előreláthatólag 6-9 hónapon belül fog csak befejeződni.

Mint közölték, a Pest Megyei Kormányhivatal a Saubermacher Magyarország Kft.-vel április 30-án kötött szerződést a Budapesti Vegyiművek Zrt. területén a környezetre közvetlen veszélyt jelentő veszélyes hulladékok elszállítására és ártalmatlanítására. A szakszerűtlen és jogszerűtlen tárolás következményeként a hordók egy részében lévő veszélyes hulladékok közvetlenül érintkezhetnek a talajjal vagy a levegővel, a szakszerűtlenül tárolt hulladékok így szennyező forrást jelentenek a felszín alatti közegekre, ezért volt szükség 991 hordó esetében az azonnali beavatkozásra.

Az állami forrás által megelőlegezett mentesítés keretében a Saubermacher Magyarország Kft. felkérésére a Sarpi Dorog Kft. alvállalkozó fogadja a veszélyes hulladékokat ártalmatlanításra. A dorogi égető rendelkezik a munkához szükséges engedélyekkel, a cég 1991 óta folytat ilyen tevékenységet a területen. A cég égetési kapacitása 35 000 tonna/év, az Illatos útról az azonnali elszállítást igénylő 991 hordó pedig mintegy 170 tonna mennyiségnek felel meg.

A szakemberek által legveszélyesebbnek ítélt 991 hordókban DNBS (dinitro-benzoesav) hulladékok, anyalúgok, savak (pl. kénsav) különböző szilárd és folyékony veszélyes hulladékok, a termelési folyamatból származó veszélyes hulladékok vannak.

Minden az Illatos útról elszállított veszélyes hulladékot (D10 kódon) a dorogi égetőben (Sarpi Dorog Kft.) ártalmatlanítanak. Az égetés során füstgáz keletkezik, a munka során a füstgáz tisztítása folyamatosan zajlik, és csak a megtisztított levegőáram hagyja el az égetőművet. A szakemberek véleménye szerint az Illatos úti ipari hulladék veszélyességét tekintve semmiben nem különbözik a dorogi égetőben folyamatosan ártalmatlanításra kerülő vegyületektől.

A további hulladék elszállítására és megsemmisítésére várhatóan közbeszerzési eljárást írnak ki, de az azonnali elszállítást nem igénylő hordókat addig is fóliával fedték le, így is megakadályozva az esetleges környezetkárosítást.

A Miniszterelnökség hozzáteszi, május 14-ig összesen 514 darab hordót szállítottak el a szakemberek a telepről, ez mintegy 80 tonnát jelent. Azóta is folyamatosan zajlik a hordók mintavételezése, átcsomagolása, szállításra való előkészítése. Ahol szükséges, ott a hordók átfejtésére is sor kerül.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Orbán a lehetséges bukásáról beszélt a migrációs konferencián

Orbán a lehetséges bukásáról beszélt a migrációs konferencián

Elővette 45 éves patika Zsiguláját Schobert Norbert és meg is hajtotta

Elővette 45 éves patika Zsiguláját Schobert Norbert és meg is hajtotta

100 köbméternyi szemét gyűlik egy falu határában

100 köbméternyi szemét gyűlik egy falu határában

A koranyárból visszatérünk a tavaszhoz

A koranyárból visszatérünk a tavaszhoz

Milliók szeretnék, hogy ne legyen Brexit

Milliók szeretnék, hogy ne legyen Brexit

208 millió forintért taxizhatnak a minisztériumi dolgozók

208 millió forintért taxizhatnak a minisztériumi dolgozók