szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lemondott a Magyar Paralimpiai Bizottság felügyelőbizottsága, amelynek a Gömöri Zsolttal és az elnökséggel kapcsolatos visszaéléseket kellett volna feltárnia. Update: A rendkívüli közgyűlésre június 19-én kerül sor.

Lemondott a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) felügyelőbizottsága – értesült a Hír TV, amelyet Hegedűs Lajos, a testület egyik volt tagja is megerősített. A felügyelőbizottság rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte.

A lemondás azért is figyelemre méltó, mivel tegnap még a következő választ kaptuk az MPB-tól az FB vizsgálatára vonatkozóan "A felügyelőbizottság tájékoztatása szerint a célvizsgálat az utolsó szakaszban van, amint elkészül a végleges jelentés, nyilvánosságra hozzuk a tartalmát. (Ez azt jelenti, hogy a felügyelőbizottság bekért még néhány adatot és ezek feldolgozása után lesz kész a teljes jelentés.)"

Időközben a hírTV megeősítette a lemondás tényét, amit Hegedűs Lajos magánéleti okokkal indokolt. Értesülése szerint Gömöri Zsolt össze is hívta már a rendkívüli közgyűlést, ami az alapszabály szerint 30 nap múlva ül össze. A közgyűlés hozhat döntést az elnök és elnökség személyét érintő kérdésekről is. A napirendet az elnök állítja össze, ebben nem szereplő napirendi pontot 15 nappal a közgyűlés előtt írásban, indoklással kell eljuttatni az elnökséghez. Ha az elnökség nem dönt a pont(ok) felvételéről előzetesen, a közgyűlés a napirend elfogadás előtt dönt róluk. 

Az MPB időközben válaszolt kérdésünkre, a rendkívüli közgyűlés időpontja június 19. lesz.

Mindent rendben találtak, majd lemondtak

A Magyar Paralimpiai Bizottság felügyelő bizottsága mindent rendben talált a nyilvánosságban megjelent ügyekkel kapcsolatban, ezután közölte lemondását – derült ki a Magyar Paralimpiai Bizottság csütörtöki tájékoztatásából.

Összesen öt vizsgálatot folytatott le a felügyelőbizottság.

Gömöri Zsolt elnöknek a 2012-es paralimpia után kifizetett 17,5 millió forintos állami jutalom körülményeit, a Balaton Reál Kft. és az MPB között létrejött szerződés szerinti gépjármű kártérítés ügyét, a mexikói sportszakmai látogatást, a munkavállalóknak folyósított lakáscélú munkáltatói támogatások körülményeit és a Coca-Colától érkezett támogatás felhasználását vizsgálták. Mindent rendben találtak – közölték.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöksége jövő csütörtökön tárgyalja a felügyelőbizottság rendkívüli célvizsgálatáról szóló jelentést.

Gömöri végtörlesztésével kezdődött

Az MPB körüli botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg. Gömöri a vissza nem térítendő támogatást – melyet Deutsch Tamás alelnök javaslatára szavazott meg neki az elnökség és amit már visszafizetett – törvényesnek nevezte.

Az MPB elnöksége korábban azt ígérte, a felügyelőbizottság május 11-én megkezdett vizsgálatának eredménye után dönt majd az ügyben, a felügyelőbizottság azonban most, a vizsgálat lezárta előtt lemondott.

Szerdán csoportos feljelentést tettek a parasportolók, korábban pedig közös nyilatkozatban lemondásra szólították fel az elnököt, az elnökséget és a felügyelőbizottságot is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öt év szünet után visszatér a képernyőre Amerika "legszavahihetőbb embere"

Öt év szünet után visszatér a képernyőre Amerika "legszavahihetőbb embere"

A nyugdíjasok elszegényedését hozta az elmúlt évtized

A nyugdíjasok elszegényedését hozta az elmúlt évtized

Az MVM-é lett Csehország legnagyobb energiakereskedője

Az MVM-é lett Csehország legnagyobb energiakereskedője