szerző:
hvg.hu

A korábban feljelentést tevő IX. kerületi képviselő egy akkreditált laborban bevizsgáltatta a Vegyiművek Illatos úti telephelyéről vett talajmintát, az eredmények pedig elborzasztóak. A Greenpeace háztáji tojásokat is bevizsgált a környéken, ennek a vizsgálatnak sincsenek szívderítő eredményei.

Két különböző, független laborban végzett friss vizsgálati eredmény is azt mutatta ki, hogy a Budapesti Vegyiművek mérgei kijutottak az ipari területről, és bejutottak élő szervezetekbe is - írja a 444.hu kedden.

A cikk szerint Baranyi Kriszta IX. kerületi képviselő - aki korábban feljelentést tett a Vegyiművekben lévő áldatlan állapotok miatt - a Bálint Analitika Kft. független laboratóriumában megmérette a talaj és a talajvíz benzol-, klórbenzol-, AOX-, DDT-tartalmát, az eredmények pedig extrém adatokat tartalmaztak. A benzol, ami egy agresszív rákkeltő anyag, a Vegyiművek területén lévő talajvízben a határérték 54000-szerese, a klórbenzol az elfogadható határérték 48500-szorosa, az AOX-tartalom a talajvízben a határérték 80600-szorosa.

©

A talajban kimutatott DDT (diklór-difenil-triklóretán), ami a hatvanas években betiltott rovarméreg, és a Vegyiművek évekig gyártotta, jelenleg a határérték ötszázhúszorosa. Ráadásul a legújabb mérések azt mutatják, egyáltalán nem zárható ki, hogy a veszélyes anyagok kijutottak a Vegyiművek területéről.

A vegyi anyagok kiszivárgásáról mind az érintett kerületek, mind a kormány már kapott korábbi adatokat, de ez idáig senki nem tett semmit. 2005-ben az EU a Budapesti Vegyiműveknek már adott 1,4 milliárdot a talaj megtisztítására, a víztisztító berendezés ma is ott áll, de senki nem működteti - írja a lap.

Az Illatos úti veszélyes hulladékok ügyében április végén rendelte el a rendőrség a nyomozást, gyanúsítottja is van az ügynek, ám azt nem lehet tudni, hogy ki az. Június elsején Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott azt közölte: a közvetlen környezeti veszélyt jelentő több mint 1000 hordót elszállították a telepről, a még megmaradt szemét elszállítására pedig gyorsított közbeszerzési eljárást hirdettek meg. A cél, hogy év végére az összes itt tárolt szemetet elszállítsák.

Háztáji tojásokat vizsgált a Greenpeace az Illatos út környékén

A Greenpeace az Illatos úti telep környékéről származó csirketojásmintákat vizsgáltatott be, melyekből a DDT és bomlástermékei határérték fölötti mennyiségben voltak kimutathatók. A szervezet megpróbált információt szerezni a hatóságoktól arról, hogy ez a szennyezés kijutott-e a területről, és érintheti-e a lakosságot, és mivel a hatóságok nem adtak megnyugtató választ, ezért a Greenpeace a területre jellemző jelentős DDT-szennyezettség esetleges kijutását vizsgálta.

Két, a Budapesti Vegyiművek területétől körülbelül 600 méterre délre élő lakostól kértek csirketojásmintákat, mindketten saját fogyasztásra tartanak baromfit a kertjükben. A földet kapirgáló állatok szervezetében feldúsulnak bizonyos szennyező anyagok, például a DDT és bomlástermékei, így tojásaik vizsgálata segíthet felmérni, hogy a Vegyiművek talajába került szennyezés kijutott-e a területről, és érinti-e a környezetet.

Az akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálatok szerint az összes DDT koncentrációja mindkét tojásmintában meghaladta a határértékeket. Az egyik tojásmintában a DDT mennyisége 1,689 mg/kg volt: ez a 0,05 mg/kg-os határérték több mint harmincszoros túllépése. A másik mintában 0,059 mg/kg-nyi mennyiség volt mérhető, ami csekély határérték-túllépésnek számít.

A Greenpeace a vizsgálati eredményekről tájékoztatta a hatóságokat (a NÉBIH-et, az Országos Közegészségügyi Központot és a Pest Megyei Kormányhivatalt) és javaslatokat is megfogalmaztak a helyzet kezelésére. Ezekről bővebben itt olvashat!

A mintavétel nem reprezentatív, így az eredmények nem adnak teljes képet a terület szennyezettségéről, a mérések célja pusztán annak vizsgálata volt, hogy egyáltalán kikerülhetett-e a Budapesti Vegyiművek területéről a szennyezés, és elérhette-e a lakott területeket. A tojásokban talált DDT-szennyezés alapján elképzelhető, hogy annak forrása a BVM telephelye, de további vizsgálatok szükségesek a tojások szennyezettsége okának és a Budapesti Vegyiművek által okozott szennyezés kiterjedésének megállapítására - közölte a környezetvédő szervezet.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Mészáros Lőrinc vasútépítő veje Mészáros lapjában áll ki a vasútépítés mellett

Mészáros Lőrinc vasútépítő veje Mészáros lapjában áll ki a vasútépítés mellett

Hatástalanították a budafoki bombát

Hatástalanították a budafoki bombát

Budapesten is magát adta a horvát elnök - szurkolókkal szelfizett a Gozsduban

Budapesten is magát adta a horvát elnök - szurkolókkal szelfizett a Gozsduban

Halálos baleset Csongrádnál

Halálos baleset Csongrádnál

Csodatévő Szent Mikrós: fake news a konyhaasztalon (videó)

Csodatévő Szent Mikrós: fake news a konyhaasztalon (videó)

Megtarthatja az ötmilliót a Szögi Lajost meglincselő férfi?

Megtarthatja az ötmilliót a Szögi Lajost meglincselő férfi?