szerző:
Unyatyinszki György
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden ötödik hallgató a Jobbikot támogatja és ezzel vezet a pártválasztók között. A Fidesz megrogyott, az LMP a második erővé lépett elő a fiatal értelmiségieknél, míg a baloldal pártjai együttesen is csak 9 százalékos támogatottságot érnek el. Egy dolog független a pártpreferenciától: a hallgatók fele hosszabb időre is kimenne külföldre, 37 százalékuk véglegesen.

A fiatalok nagy számban távol tartják magukat a politikától, ugyanakkor némileg erősödött a demokráciába vetett bizalom, de a diktatúrát elfogadók száma a csökkenése ellenére továbbra is érdemi. Tovább nőtt a külföldre távozni vágyók száma, háromból két hallgató tervezi rövidebb-hosszabb távon a külföldi munkavállalást, minden harmadik pedig le is telepedne.

Szerda délelőtt ismertette felmérését az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport, melyet a magyar egyetemisták és főiskolások körében végeztek. Középpontban a hallgatók társadalmi helyzete, a kivándorlási szándék, illetve a pártpreferenciáik álltak. A Szabó Andrea (MTA) vezette kutatást kétévente végzi a csoport, így jól érzékelhető tendenciák is kimutathatók 2011 óta, idén 800 fiatal válaszát vizsgálták, különös figyelmet fordítva arra, hogy a megkérdezettek aránya teljesen lefedje a hallgatói populációt, például a nemek arányát is.

Kivándorlás

Az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatásában szerepet vállaló Róna Dániel (PhD – Corvinus) ismertette előadásban a legfontosabb tendenciákat. Külföldi munkát a fiatalok 63 százaléka tervez a jövőben legalább rövid időre, a hallgatók fele több évig is dolgozna külföldön, ráadásul 37 százalékuk le is kíván telepedni a célországban. Ez mindenképp a migrációs szándék erősödését jelenti a két évvel korábbi adatokhoz képest, akkor a hallgatók negyede tervezte, illetve 7 százalékuk biztosan állította, hogy külföldön szeretnének letelepedni.

London calling!
©

A kivándorlás legfőbb oka a hallgatók körében a hazai diplomás bérek szintje, valamint a társadalmi és szakmai megbecsülés nem túl magas mivolta. Azonban megjelent egy új csoport is – noha nem nagy számban –, akik úgy gondolják, hogy nemzeti elkötelezettségük és küldetéstudatuk miatt nem szeretnének külföldön munkát vállalni. Az érdekessége ezeknek az adatoknak, hogy nem mutat összefüggést a pártpreferenciákkal, azaz a kormánypárti szavazók és a Jobbik szavazói között is hasonló arányban vannak a kivándorolni vágyók, inkább a „bizonytalanok” csoportjában találhatók nagyobb számban kivándorlást tervező hallgatók. A kisebb településeken élő, vagy szerényebb társadalmi helyzetűek körében némileg alacsonyabb a migrációs szándék.

A külföldre kívánkozó hallgatók körében szinte mindenki végzett már valamilyen előkészületet, azaz keresett már munkát, vagy legalább tájékozódott a célországról. Az utazási szándékot erősíti, ha a hallgatónak már van külföldi tapasztalata – például tanult már külföldön –, azaz aki egyszer külföldön jár, nagyobb eséllyel hagyná el újra Magyarországot.

A migrációs tendenciák pontosságában nagy segítséget jelentett, hogy a Tárki a kutatók rendelkezésre bocsátotta 2015. évi legfrissebb felmérését, amit a teljes népesség körében végeztek ugyanebben a kérdéskörben, ez alapján is kimutatható a kivándorlás iránti fokozódó érdeklődés: 40 százalék tervezi legalább pár évre, 25 százalék le is telepedne külföldön.

Azt érzem, hogy ellehetetlenítik azt, hogy normálisan tudjak élni. Eltűnik a középosztály. Én úgy érzem, hogy oda tartozom – vagyis tartozhatnék, van egy normális végzettségem, amivel kaphatnék egy jó munkát és lehetne normális fizetésem. Csakhogy egyszerűen olyanok a feltételek, hogy hiába dolgozok, hiába próbálom ennek a feltételeit előteremteni, nem megy.

Erősödő Jobbik és LMP, a Fidesz megrogyott

Míg két éve kiegyenlített volt a pártok támogatottsága az egyetemisták teljes népességében, addig idén érzékelhetően megnőtt a Jobbik tábora: 17-ről 20 százalékra nőtt a pártot támogatók aránya, elnyerték a proteszt szavazók többségének támogatását az ország minden szegmensében. A biztos választók arányában ez 38 százalékot jelent. Jellemzően a férfiak támogatják a pártot, inkább kistelepülésről származnak, és nagyobb arányban szüleik nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, társadalmi helyzetük is szerényebb, a vallásosak száma is magasabb. Érdekesség, hogy arra a kérdésre, hogy szerintük a cigányság vérében van-e a bűnözés, nagyobb arányban ezzel egyetértő választ adtak, valamint magasabb a diktatúrát elfogadók száma a támogatóik között (40 százalék) a többi párthoz képest.

Az LMP szintén komoly erősödést mutat, két évvel korábban 8 százalékon álltak a teljes hallgatóságra vetítve, idén ez 14-re emelkedett, főleg a fővárosi közegből szerezve szavazókat. Biztos választóik (22%) között magasabb a nők aránya, inkább nagyobb városban, illetve Budapesten élnek, szüleik magasan iskolázottak, illetve társadalmi helyzetük is magasabb. E két tábor megerősödése, ha tartós lesz, akkor érdemben befolyásolhatja a jövőbeli választásokat, a Jobbikot a támogatottsága kormányképes erővé emelheti, míg az LMP megerősödhet középpárttá.

A Fidesz tábora csökkenést mutat, a két évvel korábbi 16-ról 12-re csökkent, azaz visszacsúszott 3. erővé a hallgatók körében. Biztos választóik (20%) erős vallásosságot mutatnak, jövőjük szempontjából magabiztosabbak, legtöbben osztatlan jogi vagy orvosi képzésre járnak. Utóbbiak körében mutatható ki inkább, hogy kialakult a küldetéstudatra hivatkozó itthon maradók csoportja, azonban így is kiugró a külföldre távozni vágyók száma.

A baloldali Összefogás pártjait együttesen 9 százalékra mérték (MSZP 3%, DK 2%, Együtt 3%, PM 1%), azaz a legnagyobb visszaesést ez a négy párt produkálta, bár a leglátványosabb a két évvel korábban 14 százalékos Együtt-PM szétesése, az MSZP 2 százalékot vesztett az 5-ből, a DK némileg erősödött is a korábbi 1 százalékról.

Pártok

Aktív Fiatalok

2011. XII./2012. I.

Aktív Fiatalok

2013. III. – IV.

Aktív Fiatalok

2015. április

Jobbik

19

17

20

LMP*

18

8

14

Fidesz

15

16

12

Együtt, PM

-

14

4 (Együtt 3%; PM 1%)

MSZP

5

3

3

DK

3

1

2

Egyéb párt

1

2

3

Ezek közül egyikre se

-

-

2

Semmiképp nem szavazna

9

6

9

Nem tudja

25

24

19

Nem válaszol

5

9

13

A "liberális" a fiatalok körében kevésbé szitokszó

A hallgatók többsége liberálisnak tartja magát a konzervatívval szemben, pontosabban liberálisabbnak, a középen állók száma az igazán meghatározó, míg a bal-jobb tengelyen némi jobbra tolódottságot mutatnak a hallgatók. Nem látszik, hogy ennek megfelelne a párthovatartozás és a pártpreferencia: a liberális nem ugyanazt a pejoratív jelentést hordozza a fiatalok szemében, mint azt a kormánypárt propagálná, igaz, érzékelhetően nem kiforrott a fiatalok ideológiai hovatartozása. A demokráciát pártolók száma némileg emelkedett, a szkeptikus közömbösök aránya a kiugróan magas, ami inkább a demokráciából való kiábrándultságot jellemzi, mintsem egy esetleges diktatúra elfogadását. A kutatók szerint a diktatúrát támogató csoportok valószínűleg nem tudják pontosan kifejezni, hogy mi kell nekik, ezért támogatnának egy diktatúrát.

Jól érzékelhető, hogy az egyetemistákat továbbra is taszítja a politika, ha szinonimát kellett választaniuk, akkor első helyen a korrupció, második helyen a hazugság kifejezést találták jellemzőnek. A politikai és társadalmi aktivitásuk továbbra is mérsékelt – némileg csökkent a korábbiakhoz képest –, 40 százalékuk semmilyen társadalmi tevékenységet nem végez, távol maradnak a közélettől. Akik esetleg részt is vesznek valamilyen közösségben, azok is elsősorban a sporttevékenységhez kötődő csoportokat választják (27%), ezt követi a tudományos és szakmai csoportok köre (19%), a kulturális és hagyományőrző (17%), az egyházi szervezetek (17%), valamint a környezetvédelmi csoportokban részt vevők aránya (14%). Mérséklődött azok száma, akik a jövőben tüntetésekre is elmennének, viszont nőtt azoké, akik némi pénzadománnyal támogatnának egy pártot vagy szervezetet, a tiltakozó petíciók aláírása tekinthető magasnak, valamint az aláírásgyűjtés.

Nem szűkül a társadalmi olló
Azon fiatalok, akik a fővárosból vagy nagyvárosból származnak, illetve akiknek magasabb iskolai végzettségű szüleik vannak, jellemzően sokkal könnyebben tarthatják meg, vagy növelhetik társadalmi státuszukat, illetve nagyobb számban is tanulnak tovább. A kistelepülésről, vagy szerényebb iskolai végzettségű felmenőkkel bíró hallgatók sokkal nehezebben veszik az akadályokat. A Diákhitel és a szociális- és ösztöndíjprogramok ugyan segítenek a hátrány behozásában, azonban ezek hatékonysága egyelőre mérsékelt, azaz továbbra sem csökken a rétegek közti szakadék a kutatók szerint.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Fogynak a magyar nyugdíjasok

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás

A Kétfarkú új alkalmazása megmutatja, hol vannak ingyenes nyilvános wc-k az országban

A Kétfarkú új alkalmazása megmutatja, hol vannak ingyenes nyilvános wc-k az országban