szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fudzsimoto Szu építész, Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója és Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa aláírták szerdán Budapesten a Bartók Központ - Magyar Zene Háza tervezői szerződését.

Baán László szerint a szerződés az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésére vonatkozik, amelyeket év végéig kell kidolgozni. Ezek alapján lehet kiírni 2016-ban a közbeszerzési szerződést, hogy a jövő év első felében megindulhasson az építkezés, és 2018 tavaszán megnyílhasson az épület a Városligetben, a Hungexpo régi irodaházainak helyén.

Fudzsimoto Szu elmondta: számára az egyik legizgalmasabb kihívás a természetet az építészetbe integrálni. A Bartók Központ - Magyar Zene Háza a park közepén épül majd fel, így nagyon szép feladat a természetet integrálni az épületbe, ez volt a fő ok, amely a pályázaton való indulásra ösztönözte – tette hozzá.

A környezetvédők félelmeire az építész úgy reagált, hogy a Liget Budapest projekt eredményeképpen nő a park zöldfelülete, és lehetséges megtalálni az egészséges egyensúlyt az új épületek és a liget fáinak védelme között.

Beszámolója szerint a terv hangsúlyos része a széles védőtető, amely túlnyúlik az épületen, külső és belső tereket is létrehozva. A park felé nyitott szabadtéri részek számos programnak, koncerteknek, fesztiváloknak adhatnak otthont, összekötve a házat a ligettel.

Baán László emlékeztetett, hogy az irodát vezető Fudzsimoto Szút a Wall Street Journal 2014-ben a világ leginnovatívabb építészének választotta, egy valódi világsztár épít tehát Budapesten.

Az épület dizájnja, látványa, a tájba illesztettsége egyesítve a Magyar Zene Háza munkacsoport kiváló koncepciójával olyan tartalmat fog nyújtani, ami unikális nemcsak Magyarországon, de a világon is - fejtette ki.

A miniszteri biztos szerint a zene megközelítését nem hagyományos állandó és időszaki kiállításokon keresztül képzelik el, hanem a legújabb technológiák felhasználásával, egy különleges, élményszerű utazást lehetővé téve a zene világában és a magyar zenetörténetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet

Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet

Meglettek Lady Gaga elrabolt kutyái

Meglettek Lady Gaga elrabolt kutyái

Még egyeduralkodó a Tesla Amerikában, de lehet, hogy nem sokáig

Még egyeduralkodó a Tesla Amerikában, de lehet, hogy nem sokáig