szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átadta a főváros a BKV finanszírozásáért cserébe a Dagály strandot az államnak.

Úgy tűnik, hogy múlt hét óta vagy lenyugodott Tarlós István, vagy sikerült a háttérben újabb megállapodást kötnie a kormánnyal, a Fővárosi Közgyűlés ugyanis megszavazta a Dagály strand átadását.

Pedig Tarlós múlt héten még Orbánnál mószerolta be Lázár Jánost amiatt, hogy egyáltalán nem volt arról szó, hogy a BKV-fejlesztések miatti állami garanciáért cserébe ingyen át kell adni a Dagály strandot az államnak. Az államnak a 2017-es vizesvébé miatt kell a Dagály és környéke, hogy új stadiont és medencéket építhessenek oda. (Amit egyébként Orbán jó barátja, Garancsi cége nyert.) Ellenzéki képviselők afelől is tudakozódtak, hogy be kell-e majd zárni a Dagályt az építkezések miatt, valamint arról is, hogy tervezi-e a főváros további saját tulajdonok átadását a kormánynak. Egyik kérdésre sem válaszolt konkrétan sem Tarlós, sem más képviselő.

Lázár János szerint a Dagály és környékének ingyenes átadása végül is kijár az államnak, ha már a kormány átvállal 52,3 milliárd forintnyi, a BKV korábbi finanszírozását szolgáló hitelt a fővárostól, egyúttal kezességet vállal 60 milliárd forint összegben a 3-as metró felújításának érdekében.

A DK-s Gy. Németh Erzsébet külön szavazott volna a strand átadásáról, ám ezt leszavazták. Mint a sajtótájékoztatón elmondta, az állami átvétel ellenére is kivitelezhető lenne a vizes-vb megtartása, és indokolatlan, hogy az állam mindig újabb és újabb ingatlanokat vesz el a fővárostól.

Tarlós István erre viszont úgy reagált, éppen az ellenzéki képviselő szolgál aktuálpolitikai érdekeket, mivel a BKV finanszírozásával elmentek a falig. Tarlós megismételte az előterjesztésben leírtakat, miszerint 2010-re 73 milliárd forintos adósságot halmozott fel a BKV, aminek a kormány adósságátvállalása nélkül már a tőkekamat törlesztését sem tudja vállalni a főváros. Horváth Csaba erre úgy reagált, hogy ilyen eseti beavatkozásokkal nem garantált a BKV fenntarthatósági pályája.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!