szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Emmi adatai szerint az idén jóval több pénzt költött a kormány az adófizetők pénzéből a bevándorlásellenes kampányra, mint a roma felzárkóztatásra, holott Trócsányi igazságügy-miniszter korábban a romákkal indokolta azt, hogy miért nem akarja a kormány befogadni a bevándorlókat.

Bár Trócsányi László igazságügy-miniszter május végén még azzal indokolta a bevándorlók elleni intézkedéseket, hogy az országnak gondoskodnia kell az itt élő 800 ezer roma felzárkóztatásáról, az Átlátszó most azt írja, a magyar kormány valójában jóval többet költött a bevándorlóellenes kampányra, mint a romák felzárkóztatására.

Az Átlátszó Trócsányi nyilatkozata után közadatigényléssel fordultunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához és kikérte a 2010. június 1-je és 2015. május 1-je közt a roma felzárkóztatás érdekében indult nemzeti (nem uniós) finanszírozású programok listáját, illetve tételes bontásban a programokra fordított költségvetési források összegét.

A minisztérium három hét után adta ki a nemzeti finanszírozású programok adatait, amelyben azt írták, 2015-ben például a magyar állam saját forrásból mindössze három program keretében összesen 0,9 milliárd – egész pontosan 911 millió 100 ezer – forintot költött „roma felzárkóztatásra”, ezeket a programokat ugyanis többségében uniós pénzekből finanszírozzák, az uniós pénzekből 17,7 milliárdot költött a kormányzat a roma programokra.

Gyakorlatilag tehát Brüsszel fizeti a leszakadó rétegek integrációját célzó programokat, a magyar kormány saját erőforrásokból fejenként évi 1100 forintból zárkóztatja őket.

Ezzel szemben a kormány 2015-ben 960 millió forintot költött a bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultációra, illetve további 390 milliót a bevándorlásellenes plakátkampányra, vagyis a bevándorlásellenes kampányra összesen 1350 millió forint ment el költségvetési forrásból, roma felzárkóztatásra ennél kevesebbet, 911 milliót költöttek, a menekültek ellátása pedig az idén 585 millió forintba került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen – véli a Pfizer vezetője

Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen – véli a Pfizer vezetője

150 ezer forint a különbség a szabolcsi és a budapesti nettó bér között

150 ezer forint a különbség a szabolcsi és a budapesti nettó bér között

Elkezdődött a legszomorúbb Berlinale, de van két film, amelyért szurkolhatunk

Elkezdődött a legszomorúbb Berlinale, de van két film, amelyért szurkolhatunk