szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lázár János csütörtökön bejelentette, a kormány kész a magántulajdonosoktól földet is vásárolni a kerítéshez, ami 10 méter mélyen fog benyúlni a magyar oldalra. Úgy tűnik, a kabinet kétszintű kerítésrendszert tervez.

A kormány meghozta a döntését, megkezdődik az ideiglenes határzár kiépítése 175 kilométer hosszan, 4 méter magasan, 10 méter mélyen a magyar oldalon a szerb-magyar határnál - jelentette be Lázár János a csütörtök délután sajtótájékoztatóján.

Készek vagyunk a határzárról egyeztetni a szerbekkel - tette hozzá Lázár, de azt kikötötte, hogy a 10 méter "mélységű" határzár építése rövidesen elindul, de ehhez 5000 hektárnyi földet kell megszerezni.

Ennek egy része magántulajdonban van, de a kormány a miniszter szerint kész ezért pénzt adni a tulajdonosokért.

Korábban a kormány már bejelentette, hogy a kerítés 175 kilométer hosszú és 4 méter magas lesz. A 10 méteres mélység arra utal, hogy a kabinet kétszintű kerítésrendszert akar kiépíteni. Egy korábbi háttérbeszélgetésen egy magas rangú kormányzati politikus arról beszélt, nem zárható ki, hogy két kerítést építenek majd, a kettő között pedig út lesz, ahol a rendőrök terepjáróval közlekednek, akadályozzák meg a kerítés átvágását.

Lázár közölte, a legális határátlépési pontokból viszont többet fognak létesíteni, ezeken továbbra is beléphetnek legálisan azok is, akik menekültként akarják regisztrálni magukat. Lázár hozzátette, szerinte sok menekültstátuszt kérő visszaél ezzel a státusszal, és nem is menekültek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Hogyan öltözzön oltáshoz egy divatdiktátor?

Három részre vágták, mégis összerakta magát a robot – videó

Három részre vágták, mégis összerakta magát a robot – videó

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között