szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy erőkkel vonult ki a készenléti rendőrség hétfő délután a debreceni menekülttáborhoz. A rendőrség megerősítette, hogy migránsok egy csoportja kijött a táborból, és botokkal, kövekkel felfegyverkezve autókat dobált meg. Néhány ember konfliktusából lett nagyobb balhé, amelyben egy rendőr is megsérült. A rendőrség továbbra is nagy erőkkel van a helyszínen.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök hétfő délután a kétszeresen túlzsúfolt debreceni menekülttáborhoz – adta hírül a Szon.hu Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál. A rendőrség lezárta a 471-es út egy szakaszát, illetve a Sámsoni úti autóbuszfordulót is.

©

A megyei rendőr-főkapitányság megerősítette az intézkedés hírét, de részletekkel eleinte nem szolgáltak az esetről. A hvg.hu azonban több forrásból úgy értesült, hogy két ember konfliktusa fajult el, és már rendeződött a probléma.

Másképp tudjuk, mint a rendőrség

Kisvártatva a rendőrség közleményt adott ki az ügyben, amelyben azt írták: valóban két menedékkérő vallási konfliktusa mérgesedett el a debreceni befogadó állomáson. Később azt írták: "a nézeteltérés oka az volt, hogy az egyik menedékkérő elvette a másik - egyes információk szerint a lapok között 200 eurót tartalmazó - Koránját, majd az egyik épületbe berohanva megtaposta azt".

A nézeteltérésbe a közlemény szerint több százan bekapcsolódtak. Egy csoportjuk kitört a befogadó állomás területéről a Sámsoni útra. A rendbontás az úton is folytatódott: a menedékkérők kukákat borogattak és gyújtottak fel, parkoló járműveket rongáltak meg - írta a megyei rendőr-főkapitányság.

"A rendőrség azonnal kiemelten reagált az eseményekre, kordonokat állított fel, a feldühödött tömeg megfékezése érdekében gázcsapásokat alkalmazott" – írták. A konfliktus résztvevőit a rendőrök szétválasztották, egy főt előállítottak a Debreceni Rendőrkapitányságon.

Megsérült egy rendőr

A rendőrség közleménye szerint kővel megdobtak egy rendőr törzsőrmester, aki hámsérülést szenvedett, sebét a helyszínen ellátták.

©

Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet – írták.

A hvg.hu egy menekülttábori forrásból másképp értesült. Úgy tudjuk, nem vallási, hanem üzleti konfliktus támadt egy török férfi és egy afgán társaság között. A török egy mobiltelefont adott volna el egy afgánnak 200 euróért, ebből keveredett a konfliktus, melynek során egy Korán is előkerült, amit a török eddig nem igazán érthető okokból megtaposott. Ez okozott nagy felháborodást az afgán csoportban. A rendőrség az információink szerint a törököt kimenekítette, és őrizetbe vette. A menekültek közül több tucatnyian valóban elhagyták a tábor területét, de nem kitörtek, mint ahogy az megjelent, hiszen az nem őrzött fogadó-állomás. Gyújtogatás és kődobálás valóban történt, az egyik kő pedig megsebesített egy rendőrt, a rendőrök ugyanakkor hamar szétválasztották a verekedőket, a bentlakók visszamentek a táborba, és rendeződött a helyzetet. (A hvg.hu hétfőn még arról írt, hogy a konfliktus a táboron belül maradt, miután belső forrásból erről értesültünk. - szerk.)

Álhírek a balhéval kapcsolatban?

A Hajdú-Bihar Megyei Napló délután arról számolt be, hogy 3 óra körül a táborlakók közül mintegy százan botokkal, késekkel felfegyverkezve kirohantak a menekülttáborból a Sámsoni útra, ahol először kukákkal elbarikádozták a városba vezető utat, majd pedig kövekkel és üvegekkel megdobálták a megállásra kényszerített autókat, buszokat és egyéb járműveket. A helyszínen három szelektív kuka is kigyulladt.

 

©

A Szon.hu tudósítása szerint a rendőrök és a táborlakók egy része a kerítés két oldalán sorakoztak fel, a bentiek időnként skandálnak valamit. Korábban egy mentő is érkezett, egy hasát fogó terhes nőt hoztak ki a táborból.

A tábort mintegy 800 főre tervezték, de jelenleg 1600-an lakják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!