szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Miniszterelnökségnek meg kell mondania, hol szállt meg angliai útján 2012 novemberében Lázár János – ezt mondta ki elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék csütörtökön. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, korábbi államtitkár londoni útja a kirívóan magas hotelszámla miatt keltette fel a figyelmet – emlékeztet a Direkt36 oknyomozó portál.

Lázár János összesen három ilyen, magas szállásköltséggel járó útja volt. A másik kettőről, egy milánói és egy zürichi kiküldetésről már jogerős ítélet mondta ki, hogy a szállodák neve közérdekű információ. A jogerős ítélet végrehajtása egyelőre nem történt meg.

Lázárék az angliai útjuknál azzal érveltek, hogy az utazásról készült egy minősített irat, és annak részleteit törvényellenes lenne kiadni. Az eljárás során a bíró megnézhette ezt a titkosított iratot, és azt állapította meg, hogy az nem tartalmaz semmilyen információt a szálláshelyről, arra tehát így nem vonatkozik a titkosítás – olvasható a cikkben.

A perben a Miniszterelnökség képviselője azzal is érvelt: ha kiadják a hotel nevét, akkor abból kikövetkeztethető lesz, melyik városban tárgyalt Lázár János, márpedig ez az információ szintén része a minősített iratnak. Ezt az érvelést azonban gyengítette, hogy korábban maga Lázár beszélt arról egy interjúban, hogy Londonban tárgyalt.

A pert a Direkt36 újságírója, Pethő András indította a Transparency International jogi segítségével.

Lázár János két éjszakát töltött 2012 novemberében Londonban, és ezen az utazáson neki és egy kísérőjének 920 ezer forintba került a szállás. A Miniszterelnökség azt állítja, hogy elszámolási okból nem tudják megmondani, ebből mennyi volt személyesen Lázár szállásköltsége.

Valószínűsíthető, hogy a Miniszterelnökség fellebbez az elsőfokú ítélet ellen – jegyzik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadiipari gyárat építenek Kaposváron

Hadiipari gyárat építenek Kaposváron

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik

A Huawei mobilokra is beférkőzött egy vírus, már 500 000 telefont fertőzött meg

A Huawei mobilokra is beférkőzött egy vírus, már 500 000 telefont fertőzött meg