szerző:
Gergely Zsófia

Összetrombitálta a lovas nagyközönséget az állatorvos-tudományi kar és a hatóság, hogy tovább bizonygassák, mennyire profin kezelték a fertőző ló-AIDS miatti járványveszélyt. Nem jött be, ráadásul a hvg.hu fotóbizonyítékot szerzett arra, hogy a hivatalos tájékoztatón simán letagadták az egyik legsúlyosabb szakmai hibát: a fertőzést elterjesztő lónak bevarrták az orrlyukát, miközben ömlött belőle a vér. A dékán utólag félreértésre hivatkozik, szakértőink szerint viszont ez már állatkínzás. Azt is kiderítettük, hogy az egyetem felkért egy coach-t, hogy segítsen jól kommunikálni a megtépázott hírnevű klinikának. De legalább pénzbe nem kerül, mert a vezetőség "ismerőse".

Országos botrány keveredett abból, hogy lovakat kellett elaltatni egy veszélyes betegség miatt, ráadásul a fertőzés pont egy állategészségügyi centrumban, a Szent István Egyetemhez tartozó üllői Lóklinikán kezdett elterjedni. Így a fertőző kevésvérűségről (FKV), vagy köznyelvi nevén a ló-AIDS-ről az elmúlt hónapokban még azok is hallottak, akik patást legfeljebb a tévében látnak, a lovastársadalom viszont érthetően felzúdult a teljes magyar lóállományt fenyegető fertőzés hírére.

A ló bal orrlyukát varrták be, láthatók a varratok, illetve a másik oldalhoz képest a különbség
©

A kedélyek lehűtése érdekében az állatorvos-tudományi kar és a hatóság úgy döntött: július 14-ére „szakmai tájékoztatót” hív össze, hogy „hiteles, szakmailag megalapozott információk birtokába jusson a hazai lovastársadalom” – legalábbis így szólt a meghívó. A hvg.hu tudósítója ott volt a szakmai fórumon, ahol váratlan fordulat történt: a Lóklinika vezetője a teljes hallgatóság előtt letagadta az igazságot egy alapvető szakmai kérdésben. Ráadásul annak a kérdezőnek adott válaszában, akinek a 17 éves lovát pár hete ölték le, mert megfertőződött a klinikán.

Megfertőződtek a gyógyulni bevitt állatok

Az alapkérdés az volt, hogy miképp lehetséges, hogy a ló-AIDS meglehetősen tipikus tüneteit produkáló, ráadásul hiányos egészségügyi papírokkal rendelkező lovat nem tették karanténba, hanem berakták más állatok közé az istállóba, így továbbfertőzte azokat is. Az FKV vírus főleg rovarok által, vagyis vér útján terjed, a szakértők szerint egyetlen csepp fertőző vérben 100 ezer ló megfertőzéséhez elegendő mennyiségű vírus van. (Viszonyításképpen: Magyarországon jelenleg 70 ezer a becsült lóállomány.)

A Lóklinika korábban ellentmondásba keveredett a beteg állat tüneteivel kapcsolatban, de azt a keddi tájékoztatón is megerősítették, hogy az állat orrából dőlt a vér, egy ideig még vödröt is raktak elé annak lemérésére, hány litert ürít. Az állatot a bokszok közt, azok kitisztítása miatt még hurcolták is, több szemtanú szerint az állatorvosok véres ruhában jöttek-mentek, így a fertőzés elterjedésének lehetősége nem is kérdés. Nem véletlen, hogy miután az állat napokkal később elkészült vértesztjéből beigazolódott a fertőzés, és elrendelték a teljes karantént, mindent elégettek: több ezer kiló szénát, a bokszok fából készült ajtaját, de még a vasvilla fa nyelét is.

"Borzadály" ilyet elképzelni is

Parragh Alexandra lova, Baroness közvetlenül a fertőzést elindító ló melletti bokszban volt, a két beteg állat még etette is egymást az oldalfalon keresztül. Az állatorvosi kar és az országos főállatorvos által összehívott hivatalos tájékoztatáson a ló gazdája elsírta magát, miközben szemtől szembe kérdezte az illetékeseket a miértekről, de a legdurvább az utolsó kérdése volt: igaz-e, hogy a fertőzést elindító ló annyira vérzett, hogy az állatorvosok bevarrták az orrlyukát.

„Azzal megölték volna a lovat, mert akkor nem kap levegőt. Tehát ezzel nem lehet elállítani a vérzést” – válaszolta erre határozottan Bodó Gábor, a Lógyógyászati Tanszék és Klinika vezetője, miután az egyetemi aulában összegyűlt több mint száz érdeklődő lovas, illetve állatorvos lenyugodott. Ez a feltételezés váltotta ki ugyanis a fórumon leghevesebb felzúdulást, a Bodó mellett felsorakozó egyetemi vezetők és állatorvosok is heves fejrázással és méltatlankodó arckifejezéssel reagáltak, jelezve, ilyet még kérdezni is nonszensz. Mivel a lovak csak az orrukon át tudnak levegőt venni, az orrlyuk bevarrása nemcsak szörnyű szenvedést okozna, de a felgyűlő vér miatt valóban fennáll annak a veszélye, hogy megfullad a saját vérében.

©

„Annyit hadd tegyek hozzá, hogy végigolvastam az interneten a legkülönbözőbb dolgokat, többek között ez is ott jelent meg, sajnos itt vagyunk. (…) ilyenek hangzanak el, borzadály” – kommentálta Sótonyi Péter, az állatorvosi kar dékánja – egyben a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke – hozzáfűzve: mi lenne, ha erre „ráugrana egy újságíró”, és máris „kész tényként” kezelnék. A hivatalos tájékoztatónak egyébként visszatérő eleme volt a „szenzációhajhász” sajtónak, és azoknak a hibáztatása, akik a betegségről „rémhíreket” terjesztenek az interneten. Miközben – ahogy Sótonyi Péter fogalmazott – „maximálisan meg kell, hogy védje” a Lóklinika szakembereit, akik szakmai téren „maximálisan teljesítettek”, és persze az intézmény hatósággal való együttműködése is „maximális” volt. „A klinika nem oka, hanem áldozata a történteknek” – jelentette ki a dékán bevezető beszédében.

Másnap: ja, mégis

A súlyos szakmai hibát nyilvánosan, csípőből letagadó klinikavezető és a mellette kiálló dékán arra nem számíthatott, hogy egy névtelenséget kérő forrástól a hvg.hu birtokába kerül több fotó arról, ahogy a kérdéses ló felismerhetően az üllői klinika istállójában áll a bokszban, és a bal orrlyuka nagy öltésekkel, egyértelműen be van varrva.

A felvételeket eljuttattuk az állatorvosi egyetemnek, és kértük, adjanak magyarázatot minderre. „Mind a Dékán Úr, mind a Klinikavezető Úr úgy értelmezte a kérdést, hogy az állat orrlyukai be lettek varrva, ami nyilvánvalóan abszurd lett volna” – válaszolta jogi képviselője útján a kar vezetője. Tájékoztatást kértek a kezelést végző kollégától, és ennek alapján most már azt közölték a hvg.hu-val: „az állat bal orrnyílása a tampon behelyezése után – annak helybentartása és a turbulencia elkerülése érdekében – időlegesen be lett varratokkal szűkítve”. A varratokkal szűkítést nehéz másképp értelmezni, mint hogy valóban bevarrták az állat orrát, de utólag arra hivatkoznak, hogy rosszul értelmezték a kérdést. Kifejezett kérésünkre azt megerősítették, hogy a fotóinkon valóban a fertőző ló látható.

"A tampont nem szoktuk belevarrni a ló orrába. Bele kell tömködni és ott is marad” – mondta névtelenséget kérve egy lógyógyászatban jártas forrásunk, aki szerint lehet, hogy végül nem halt bele a ló, de nemcsak veszélyes, hanem meghosszabbították a szenvedését is. „A varráskor valószínűleg érzéstelenítették. Na de utána?” – utalt arra, mennyire fájhatott ez az állatnak. Több szakértőnk szerint ezért felvetődhet még az állatkínzás elkövetésének gyanúja is, ahogy arra is felhívták a figyelmet: szerencsétlen állat a bevarrás miatt valószínűleg még jobban próbálta rázni a fejét, így még több vér kerülhetett a levegőbe, terjesztve a fertőzést.

Az interneten elterjedt fotó a vérző Tengerszemről
©

„Úgy tudnám szemléltetni, hogy egy vérző orrú embernek bevarrják a vérző orrlyukát és leragasztják a száját is. Ugyanis az emberekkel ellentétben, a lovak csak az orrukon keresztül tudnak levegőt venni, úgynevezett obligát orrlégzők” – mondta névtelenül egy állatorvos is a történtekre. Szerinte ez egyik orrlyuk bevarrása is nagyon veszélyes, hiszen így lecsökken a levegőáramlására rendelkezésre álló tér, és a ló nem tud átváltani orrlégzésről szájlégzésre. Másrészt mivel a vér nem tud távozni, visszafolyhat a garatüregbe, innen pedig a légutakba juthat. A tüdőbe jutó vér úgynevezett aspirációs tüdőgyulladást is okozhat, ugyanis a vér kiváló táptalaj baktériumok számára – tette hozzá. Egy lótartó forrásunk pedig azt a kérdést tette fel: "hogy történhet meg mindez ott, ahol elvileg a jövő állatorvosait képzik?".

Egymásnak gazsuláltak az összegyűlt fejesek

Ahogy arról korábbi cikkeinkben beszámoltunk, ez az ügy a teljes ágazatot fenyegető állat-egészségügyi veszélyhelyzet. Ráadásul megmutatta azt is, hogy „hány helyen recseg-ropog a rendszer” – fogalmazott egy névtelenséget kérő állatorvos, aki szerint felelőtlen lépések sorát követte el az országos központnak számító Lóklinika. Ezek közül is több forrásunk kiemelte azt, hogy a kritikus járványügyi helyzetben a Lóklinikáról állítólag potenciálisan fertőzésgyanús lovakat engedtek haza (utána így otthonukban karanténozták őket, illetve volt, amit vissza kellett gyorsan vinni).

Óhatatlanul adódik a kérdés, vajon mi várható az adott terület legjelentősebb szakembereitől és az illetékes hatóságaitól egy embereket is fenyegető járványhelyzetben. Ugyanis továbbra is azt állítják – ahogy a keddi szakmai tájékoztatón is ezt tették – az illetékesek, hogy szakmai hiba nem történt, felelősök nincsenek, sőt, az állatorvosi egyetemen összegyűlt érdeklődők előtt is felváltva egymást dicsérgették a hatósági, egyetemi potentátok és a mellettük felsorakozó lovasszervezetek fejesei.

Profi segít végre jól kommunikálni

Eközben újra és újra felmerült kritikaként, főleg az állataikat féltő lovasok facebookos hozzászólásaiban, hogy az illetékesek miért nem tájékoztatnak megfelelően az egész országot érintő veszélyhelyzetben, „miért nézik hülyének azokat, akikből élnek”, és „hogyan jelenthetik ki simán, hogy nincs veszély”. Az egyik, Lóklinika felelősségét firtató hozzászólását Bodó Gábor többek között azzal utasította vissza, hogy „csak sajnálni tudja”, amiért hazugsággal vádolja az intézményt, pedig „fogalma sincs a lógyógyászatról”.

Információink szerint maga a dékán is megelégelte a klinika rossz píárját, ezért nem sokkal az ügy kirobbanása után kinevezett egy úgynevezett coach-t a vezetőség mellé. Erre is rákérdeztünk a keddi tájékoztatón, mire Sótonyi Péter elismerte, hogy valóban egy általa közreműködőnek nevezett szakértő fejleszti a Lóklinika kommunikációját, ugyanakkor szerinte ennek semmi köze nincs a botrányos esethez, régóta szeretett volna bevonni egy ilyen személyt, csak erre most került sor. Később ezt azzal indokolta, hogy „már korábban is merültek fel észrevételek, panaszok a klinika egyes dolgozóinak kommunikációjával kapcsolatban”.

Zárójelentést nem küldtek, csak a számlát

Megkérdeztük, mégis mennyiért egyengeti a tájékoztatást a „coach” a közpénzből gazdálkodó szervezetnél, de válaszuk szerint találtak „egy személyt, aki – személyes ismeretség miatt – ingyen vállalta, hogy előzetesen felméri a helyzetet, és javaslatot tesz a szükséges intézkedésekre”. Hogy ki ő, azt nem árulják el, „miután az illető nem kap közpénzből juttatást, személye és egyéb adatai nem tartoznak a nyilvánosságra”. Ha beválik, és díjazásos megbízási szerződést kötnének ilyen feladatra külső személlyel, annak részleteiről majd tájékoztatják a nyilvánosságot – tette hozzá az állatorvosi egyetem.

Sótonyi Péter dékán haladéktalan intézkedést ígért a keddi tájékoztatáson hozzászóló Parragh Alexandrának is, mikor megkérdezte azt is: hogyan fordulhat elő, hogy ma napig nem kapta meg lovának a zárójelentését, amiből választ kaphatnak a miértekre. "Négy hónapja hoztam el a klinikáról, a zárójelentést még nem kaptam meg, csak a számlát. Azt kifizettem" – mondta az asszony, akinek gyerekei az azóta elaltatott Baronesszel nőttek fel. "Ez nem eutanázia, ugyan mindenki ezt mondja, meg hogy beteg. Nem, ki fognak ide jönni és kivégzik a lovamat" – mondta a lovasok.hu-nak még az állat elaltatása előtt pár nappal adott interjúban. De elsősorban azzal a ténnyel nem tud mit kezdeni, hogy bevitte a lovát "kólika miatt, és hazahozta egy halálos ítélettel. Egy kórházból."

A kötelező szűrés elmulasztása okozza a veszélyt

Magyarországon hivatalosan nincs fertőző kevésvérűség járvány, az esetszám sem ugrott meg az előző évekhez képest. Ahogy azt a keddi fórumon is többször hangsúlyozták: a megelőzéséhez a legfontosabb a lótulajdonosok odafigyelése lenne, vagyis az, hogy ne mulasszák el a kötelező szűréseket. Valamennyi lovon el kell végeztetni a háromévente kötelező vértesztet még akkor is, ha a ló nem hagyja el a tartási helyéül szolgáló telepet, és egészségi állapota kielégítőnek tűnik – ajánlotta korábban a szakhatóság is. Fertőző kevésvérűség szempontjából veszélyeztetett területről származó lovak esetén különösen fontos meggyőződni arról, hogy az állaton az indulás előtt elvégezték-e a fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló tesztet, és eredménye negatív lett-e.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia