szerző:
Tetszett a cikk?

Védőfaktor, a flakon kivitel, „a barna csaj a címkén” – a többség benyomások és minimális információk alapján választ naptejet. Így nem is tűnik fel, hogy az egyik leggyakoribb összetevője még a gyerekek ajánlott napozószereknek is a titán-dioxid, ami más országokban a tiltott, rákkeltő anyagok listáján szerepel. A hatóság szerint viszont korlátozott mennyiségben nem ártalmas, nyugodtan magunkra kenhetjük. De azért nehogy bekerüljön a szervezetbe.

A strandolni indulók többsége legfeljebb a faktorszámot csekkolja, amikor naptejet választ, de eszébe sem jut megnézni a többnyire kimondhatatlan kémiai összetevőket vagy az egyéb instrukciókat a flakonon. Pedig a szakemberek szerint minimum gyanús, de mindenképpen aggályos anyagokat tartalmazhatnak azok a napozószerek, amiket épp azért kenünk magunkra, hogy megvédjük magunkat többek közt a bőrráktól.

Az egyik ilyen összetevő a titán-dioxid, amelynek rákkeltő hatását egy ideje már kutatják, adott mennyiségben mégis megengedett alkalmazni – még a gyerekeknek szánt naptejekben is. Hogy mit kell tudni a naptejekről, megkérdeztünk egy bőrgyógyászt, egy, csak az alternatív gyógyászatban hívőt és magát az illetékes a hatóságot.

Ugyanez van a falfestékben

Az üzletek polcain sorakozó napozószerek többségét kitevő fizikai fényszűrők úgy védenek, hogy gyakorlatilag bevonatot képezve a bőrön visszaverik a sugarakat. Logikus, hogy utóbbiaknak ehhez tartalmazniuk kell egy ilyen fényvisszaverő tulajdonsággal bíró vegyületet, ami a napvédők esetében elsősorban a titán-dioxid. Ennek a fő alkalmazási területe az iparban durván úgy egyszerűsíthető: minden, amihez kell a fehér szín. Így a napozószereken túl ez van például a falfestékekben, de használják ételszínezékként is, gondoljunk csak a cukorkák színére.

©

Mindez azonban szabályos, a hivatalos álláspont szerint sem a titán-dioxidot tartalmazó ételek, sem a naptejek nem károsak. Ennek közel egy évtizede az ellenkezőjét vallja Kohán József bőrgyógyász, aki korábban többször megkereste az illetékes állami hatóságokat a titán-dioxid lehetséges veszélyei miatt. Arra hivatkozott, hogy vegyület bizonyos formái más országokban, így az Egyesült Államokban már rég ott vannak az úgynevezett ráklistán, vagyis a rákkeltő hatású anyagok lajstromában. Az uniós, vagyis Magyarországon is érvényes tilalmi listán nem szerepel. „A nanoszomizálástól, avagy a molekulaszerkezetének megváltoztatásától lesz rákkeltő hatású, mert így bekerül a bőrbe, illetve a szervezetbe. Ráadásul számos területen alkalmazzák, elképesztőnek tartom, hogy még terhesvitaminok és gyógyszerek egyik állandó összetevője is ez” – mondta.

A bőrgyógyász szerint a szakhatóságok dolga lenne utánajárni, mennyire biztonságosak többek közt azok az anyagok, amiket magunkra kenünk, de e helyett tartják magukat ahhoz, hogy a legális termékek jelentéktelen, így engedélyezett mennyiséget tartalmaznak például titán-dioxidból. „Azt bezzeg külön jogszabály rendezi, hogy az ilyen tartalmú festékeket hogyan kell gyártani, vagy megsemmisíteni, hiszen olyan környezeti károkkal fenyegető vegyületek” – jegyezte meg.

Mint mondja, ő annyit tehet, hogy lehetőleg lebeszéli a káros összetevőket tartalmazó, fizikai fényvédőkről pácienseit, akik közt érzékelhetően egyre több a melanomában, illetve más bőrrákban szenvedő beteg. „Főleg az érzékeny bőrű, és az anyajegyeik miatt veszélyeztetett embereknek, valamint a gyerekeknél kell nagyon odafigyelni, esetükben a legjobb, ha nem is mennek ki a tűző napra. Sajnos ehhez képest pont a kicsiknek szánt fényvédőkben szinte elmaradhatatlan összetevő a titán-dioxid és a többi káros vegyület, mert ezektől könnyen kenhetőek, illetve színezettek, hogy a szülő lássa, mindenhol jól bekente-e vele a gyereket” – magyarázta Kohán József.

A fokozatosság a valódi védelem?

„A világ legjobb védelme a sugárzás ellen a szervezetünkben van, ennek alapja a melanin, a bőrünk festékanyaga. Ez védi a sejteket, az, hogy lebarnulunk, gyakorlatilag maga a természetes védekezési reakció a sugárzás ellen: minél erősebben ér bennünket a sugárzás, annál inkább termelődik a melanin, ennek jele a sötétebb tónus” – magyarázta Antal Vali,aki az alternatív, természetes gyógyészatban hisz. Ő a fokozatosságot tartja a leghatékonyabb megoldásnak.

„Régen ez volt a természetes, így zajlott az emberek élete: már tavasztól kinn voltak, így fokozatosan kialakult a szervezet saját védelme a nyári időszakra. És volt is annyi eszük, hogy a tűző napra, délidőben lehetőleg ne menjenek ki, pláne nem fedetlenül. Ehhez képest manapság a többség alig van levegőn,  majd a ’lehető legjobb időre’ időzített szabadságunk alatt mindent megteszünk, hogy 2 hét alatt csokibarnává süljünk – tette hozzá. Ezt szerinte az is alátámasztja, hogy a nyaralás alkalmával fényvédőszert használók között több a bőr- és egyéb rákos megbetegedés fordul elő, mint azoknál, akik állandóan a napon tartózkodnak, így a mezőgazdaságban dolgozók, kertészek, halászok vagy építőmunkások körében. „A valódi barna bőrszín ezért nem kopik, mert az a mélyebb rétegekben alakul ki, teljesen más színe van annak, aki gyorsan akar lebarnulni” – jegyezte meg.

A természetes drágább

Antal Vali a fokozatosság elvén túl egyetlen jó megoldásnak a biológiai fényvédők használatát tartja, mert ezek a sugárzással szemben védelmet nyújtó növények kivonatait tartalmazzák. „Ilyen növény a reishi gomba, a paradicsom és magolaja, a sárgarépa és magolaja, homoktövis hús- és magolaj, kakaóvaj, kókuszvaj, mangóvaj, sheavaj, dióolaj, szezámolaj” – sorolta. De szerinte a leghatékonyabb biológiai fényvédelmet a pongamol adja, ami a pongamia pinnata (indiai keronjafa) növény magjának a kivonata, ezt és a reishi gombát a gyógyászat is alkalmazza a sugárral kezelt betegek bőrének megóvására.

©

Csakhogy az ilyen összetevőket tartalmazó szerek többsége egyrészt jóval drágább a kommersz, főként kemikáliákkal operáló társaiknál, másrészt ezeket hiába keresnénk a boltokban, inkább az interneten, vagy speciális hálózatokon keresztül lehet beszerezni őket. „Ha már mindenáron a könnyen elérhető üzletekben vásárolunk, vigyünk magunkkal hatóanyaglistát, és legalább ellenőrizzük, mit tartalmaznak a termékek. A titán-dioxidot például kötelező feltüntetni, sőt, azt is jelezni kell, ha nanoszomizálást alkalmaznak, vagyis annyira apró molekulaméretűre bontják. Mert ettől lesz káros, mert így be tud kerülni a sejtekbe, véráramba” – mondta.

De szerinte az olyan kőolajszármazékokból származó összetevőket is ajánlatos elkerülni, mint a parafin vagy a vazelin, ezektől az általa csak „kőolajhulladékként” emlegetett anyagoktól lesz ugyanis a naptej vízálló. „Sok káros anyagnak tesszük ki magunkat csak azért, mert kényelmesek vagyunk, lényeg, hogy ne kelljen folyton kenni magunkat, pergesse le a vizet. De ezek az anyagok büdösek, ezért még ráadásul telerakják szintetikus illatanyaggal is. Alapból rengeteg idegen vegyület kerül a szervezetünkbe nap mint nap, a naptejben lévő káros összetevők pedig gyakorlatilag beleégnek a bőrünkbe. Ki tudja megmondani, ezek milyen reakciókba lépnek egymással, miközben a hő, a sugárzás még katalizálja is ezt a folyamatot?” – tette fel a kérdést. Ezért szerinte a szintetikus összetevőket tartalmazó kozmetikumok nemcsak allergiát, súlyos bőrirritációt okoznak, de szerinte negatív hatással vannak a hormonháztartásra, rongálják a sejteket.

Pont 25 százalékig nem árt

Megkérdeztük minderről a kozmetikumokat ellenőrző Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetet, amely a kozmetikumokat szabályozó uniós rendeletre hivatkozott, amely alapján a titán-dioxid UV-szűrőanyagként alkalmazható. Egy felhasználók biztonságával foglalkozó „független szakértő testület 2013-2014-ben széles körűen tanulmányozta a nano-titán-dioxid felhasználhatóságát és biztonságosságát napozó készítményekben, és egyértelműen megállapította, hogy a 25 százalék nano-titán-dioxidot tartalmazó napozókészítmények rendeltetésszerű, azaz bőrön történő használata nem jelent egészségügyi kockázatot a felhasználó számára” – írták. „Az OGYÉI-OÉTI, mint a kozmetikumok kijelölt nemzeti hatósága a tanulmány véleményével egyetért” – tették hozzá.

Egységes, uniós tiltólista

2013. július 11-től minden EU-s tagországban egységes szabályozás van, ez a 1223/2009/EK rendelet, amelynek előírásait közvetlenül kell alkalmazni. Ettől kezdve a nemzeti szabályozás megszűnt. Az EK rendelet a mellékleteiben a kozmetikumok előállításához nem alkalmazható, vagyis a tiltott anyagokat adja meg.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szerint az EK rendelet biztosítja, hogy „csak biztonságos kozmetikum kerülhet forgalomba, erről minden készítményhez egy írásos dokumentumot kell készíteni a rendeletben előírt konkrét követelmények alapján a forgalomba hozatalát megelőzően”.


Ezért egyedül ez a mennyiségi korlát van kőbe vésve: az anyag korlátozott mennyiségben, maximálisan 25 százalékban lehet jelen a napozószerekben. Viszont jelenleg a nano szemcseméretű titán-dioxid UV szűrőanyagként való felhasználhatósága rendeletileg még nem szabályozott – ismerték el. Mint írják, az „egészségügyi biztonság szempontjából” igazából a titán-dioxid tisztasága fontos, illetve hogy spray típusú termékekben nem szabad alkalmazni, mert akkor belélegezhetjük. Ugyanezért azt ajánlják, hogy a titán-dioxid tartalmú napozószert is csak egészséges, ép bőrre kenjük, mert így „a szűrőanyag nem jut be a szervezetbe".

©

A gyártóknak annyi kötelezettsége van, hogy a kozmetikumok, így a napozó készítmények „csomagolásán az ingredients (összetevők) címszót követően fel kell tüntetni a termékben lévő valamennyi összetevőt csökkenő mennyiségei sorrendben, így a titán-dioxidot is „titanium Dioxide nano” formában” – derül ki a hivatalos válaszból.

A vásárlók tájékoztatásának mikéntjére vannak más szabályai is, így a fényvédő faktor számot jól láthatóan fel kell tüntetni a termékeken, és a könnyebb érthetőség kedvéért szóban is utalni kell arra, hogy a fényvédelem alacsony, közepes, erős vagy rendkívül erős. A hatályos uniós ajánlásnak megfelelően figyelmeztetni kell a csomagoláson túlzott napozásból, UV sugárzásból eredő kockázatokra is, de ez leginkább azt jelenti, hogy tilos ráírni olyat, hogy a naptej „100%-os, teljes védelmet” nyújt, ahogy az sem szabályos megjegyzés/önreklám, hogy „egész napos védelem”. Viszont az összetevőkön túl „nincs előírás a fizikai vagy kémia jelző feltüntetésére”, vagyis az nem derül ki direktben, hogy milyen típusú fényvédőt vásárolunk.

Kent magára 2 mg/cm2-nyit?

A „kozmetikumok kijelölt nemzeti hatósága” kérdésünkre hangsúlyozta, hogy minden napozókészítmény – így a „vízlepergető” feliratosok és a fizikai-fényvisszaverő hatásúak is – részben lemosdók fürdéskor, úszáskor, izzadásnál, ezért csökken a fényvédő hatásuk.

Mégis csak „javasolt”, hogy a flakonra rákerüljön olyan „használati útmutató”, ami felhívná a figyelmünket arra, hogy napozás előtt legalább 20 perccel kenjük be a bőrünket, vagy hogy ezt „gyakran ismételjük meg, mert az úszás, izzadás, törölközés hatására” csökken a védelem. A szakhatóság szerint ahhoz, hogy a termék valóban a faktorszámának megfelelő fényvédelmet nyújtson, az ajánlott mennyiség – egy alkalommal – 2 mg/cm2. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy átlagos felnőtt testére 6 teáskanálnyi, kb. 36 gramm naptejet kellene elhasználni, márpedig „ez a mennyiség nagyobb, mint amit a felhasználók általában alkalmazni szoktak” – válaszolták. Ha pedig ennél kisebb mennyiséget kenünk magunkra vagy a gyerekre, az „a fényvédelem mértékének aránytalan csökkenését eredményezi” – tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!