Bárdi Bálint
Bárdi Bálint

1992 óta majdnem minden évben megrendezték a balatoni Öbölátúszást Tihany és Balatonfüred között. A versenyt eddig szervező Németh Zsolt helyett most az Ilovebalaton.hu Kft. rendezte meg az eseményt. Az új szervezők a korábbiakhoz képest profi lebonyolítást ígértek – és vasárnap csúnyán kudarcot vallottak.

„2 óra 50 perc sorban állás a tűző napon. Előregisztráltam sajnos, ha nem tettem volna, elmenekülök. Fejetlenség, agresszív szervezők, akik semmivel nem voltak képben, enyhe napszúrás, de 'megúsztam'.”  Ehhez hasonló üzenetekkel telt meg vasárnap délután az I Love Balaton – Öbölátúszás Facebook-oldala. A sportolni vágyók közül sokan adtak hangot elégedetlenségüknek, legtöbben a tűző napon való sorban állást és a helyszínen lévő szervezők hozzáállását kifogásolták. Sokan félúton feladták, és inkább hazamentek.

Az I Love Balaton csapata vasárnap három óra körül közleményt adott ki, melyben elismerték, hogy nem minden úgy zajlott, ahogy előre eltervezték. A történetben a pikáns épp az, hogy a helyi önkormányzatok azért választottak új szervezőt, mert az előzővel elégedetlenek voltak. Az I love Balatonnak is az volt a deklarált célja, hogy egy biztonságos, profin szervezett versenyt hozzon tető alá, és hogy a tavalyi részvételi adatokat megduplázzák. A baj talán ott volt, hogy az előre kalkulált 1600 helyett közel háromezren szerették volna leúszni a 3,5 km-es távot.

©

A kritikus pont az orvosi vizsgálat volt, erre kellett több mint két órát várni. Állítólag hat orvos volt bevetve, úgy, hogy a sportolni vágyóknak ki kellett tölteniük egy egészségi állapotukra vonatkozó kérdőívet, valamint megmérték a vérnyomásukat. De a résztvevők panaszkodtak arra is, hogy kevés volt a szemetes, az öltözőhely, és a frissítők is hamar elfogytak. Annyira alulbecsülték a résztvevők számát, hogy a célba érők időmérésre szolgáló csipjeit a rajtolókhoz vissza kellett szállítani. Megdöbbentő volt az is, hogy korábban elkezdték összeszedni a padokat és lebontani a sátrakat, mint ahogy az utolsó úszók beértek volna. De akadt, aki arról számolt be, hogy a célnál semmilyen zuhanyozási lehetőségük nem volt, és a vécézés is problémát jelentett ennyi ember számára.

Egy jó versennyel mennybe mehettek volna

Pedig Kristóf Róbert, az I Love Balaton részéről meglehetősen lekezelően nyilatkozott a verseny előtt a korábbi szervezőkről a hvg.hu-nak, miután több évtized után ők kapták meg a rendezést. Az új időket szerinte jelezte, hogy tavaly mindösszesen nyolcszázan indultak, míg idén több mint ezren voltak az előjelentkezők. Szerinte az is általános tendencia volt, hogy az elmúlt hat-nyolc évben a rendezés színvonala és az úszók száma is csökkent, miközben a verseny nem felelt meg a biztonsági előírásoknak, és pénzügyileg is bukdácsolt.

Elmondása szerint már 2012-ben is gondok akadtak a rendezvény biztosításával, aminek következtében a rendőrség a tervezett rajthoz képest csak 2 órás késéssel engedélyezte a verseny kezdetét. Emellett az is előfordult, hogy a szervezők nem kötöttek szerződést a vízi rendészettel és a vízi mentőkkel, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálattal sem, és hogy tavaly állítólag a túl hideg víztől begörcsölt lábú úszókat az éppen arra járó vitorlások mentették ki.

Már többször le akarták nyúlni

Németh Zsolt, a Hosszútávúszó Szövetség egykori főtitkára 1992 óta húszszor szervezte meg a Balatonfüred és Tihany közötti Öbölátúszást, és pont a fentiekhez hasonló, szerinte hamis állítások miatt jelentette fel az I love Budapest Kft. egyik szervezőjét rágalmazás miatt. Bár anyagilag voltak korlátok, de szerinte mindig mindenre jutott elég pénz, és elmondása szerint négyszer annyi szervezővel dolgoztak, mint idén az újak. A mára már hagyományossá vált verseny szervezését 2010 óta többen át akarták venni – Németh szerint alapvetően azért, mert profitot reméltek. Idén az Ilovebalaton.hu Kft. kapott felkérést a rendezvény szervezésére Tihany és Balatonfüred önkormányzatától, ahol már nem szerettek volna Némethtel tovább együttműködni.

©

A két rendező önkormányzat, valamint az Ilovebalaton Kft. március közepén rendezett sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy „idén sokkal jobb lesz az Öbölátúszás, mint valaha”. Az ilovebalaton.hu-n megjelent beszámoló szerint „aki rendszeresen részt vett az Öbölátúszáson, nyilván látta a trendeket: egyre kaotikusabb lett a szervezés, a rendezvény nem tudott megújulni, ennek megfelelően a nevezők száma is csökkent. Tavaly már olyan biztonsági problémák merültek fel, hogy a versenyt csak az I love Balaton eszközeinek a segítségével tudták lebonyolítani az akkori szervezők.” Németh Zsolt korábbi szervező szerint szó sem volt kaotikus szervezésről, és csak utólag értette meg, hogy miért ajánlgatták a bójáikat az ő kishajóik helyett – szerinte már ekkor is a lejáratásukra készültek. Németh úgy látja, az elmúlt években tudatosan próbálták ellehetetleníteni a kezdeményezésüket, amihez a lehetséges rajthelyszínek lefoglalása vagy a vonatkozó szabályok módosítása is hozzátartozott.

Szembeszél

Németh Zsolt 1992 óta 60-80 önkéntes segítségével szervezte a versenyt. A hvg.hu kérdésére azt mondta, hogy az ilyen rendezvények alapjáraton veszteségesek, nagyon kevésszer zárnak nyereséggel. Először ezért nem is értette, hogy miért akarják tőle elvenni a szervezés lehetőségét.

A hagyományosan versenyzők Balatonfüreden kezdték meg a 3,5 km-es távot, és a tihanyi strandon fejezték be. Németh Zsolt szerint az útirány az uralkodó szélirány miatt fontos, viszont az sem hanyagolható el, hogy a Balatonfüredről indulók menet közben végig gyönyörködhetnek a félszigetben és az apátságban. Németh elmondta, hogy az indulók nyolcvan százaléka minden évben amatőr sportoló, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az úszók biztonságára, véleménye szerint semmiképpen sem szabad őket a széllel és a hullámokkal szemben elindítani.

Németh szerint 2010-ben a Magyar Úszó Szövetség vetett szemet a rendezvényre, és két éven át akadályozták őt a megszervezésében. Akadályozás alatt Németh a rajthelyek „blokkolását” érti: megpróbálták előtte lefoglalni vagy felvásárolni a rajt- és célhelyeket. 2013-ban ajánlotta fel a segítségét Balatonfüred önkormányzata, amely aztán súgók javaslatára új felállást kezdeményezett, amiből ők már kimaradtak. Bóka István úgy farolt ki mögülük, hogy korábban azt nyilatkozta, nem bánja, ha két verseny van Füreden.

A parkolás miatt

Az Ilovebalaton.hu Kft. ugyanis nem először szervezett öbölúszást: amellett, hogy Balatonfüreden éjszakai futóversenyt is szerveznek, ők rendezik már több éve az I Love Balaton Öbölátúszás 2x nevű versenyt. A tegnapi öbölátúszás lebonyolítása több szempontból is más volt a korábbiaknál: nemcsak a rajt-és a cél helyszínét cserélték meg, hanem azoknak, akik nem akarták leúszni a teljes távot, rövid- és középtávon is hirdettek versenyt.

©

A nevezés a balatonfüredi Marina hotelben volt, a teljes távot teljesíteni kívánókat buszokkal szállították át a rajthelyszínre, Tihanyba. Kristóf Róbert a hvg.hu-nak elmondta, hogy elsősorban a tihanyi parkolóhelyek szűkössége miatt döntöttek a hagyományos irány megváltoztatása mellett. Márpedig ez a lassú orvosi vizsgálat miatt visszaütött: egy órával a rajt előtt még mindössze 150 ember érkezett meg Tihanyba.

A hercehurca

Németh Zsolt az Ilovebalaton.hu Kft. március közepi sajtótájékoztatója után levélben szólította fel a társaságot, hogy rendezvényüket ne az általa szervezett Öbölátúszások utódjaként tüntessék fel. Az új szervezőcsapatot arra kérte, hogy hagyjanak fel az Öbölátúszás szó jogellenes használatával. A társaság válaszlevelében kifejtette, hogy az Öbölátúszás szót Németh nem védette le, illetve a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának végzése szerint is az „Öbölátúszás” szóösszetétel földrajzi jellegéből fakadóan bárki által használható.

Kristóf Róbert szerint direkt eltérő nevet adtak a rendezvénynek – habár a fentiek alapján megtehették volna, hogy Öbölátúszás néven hirdetik meg azt. „Muszáj megkülönböztetnünk, hogy ez nem az a verseny”, mondta el Kristóf, aki szerint a társaság tudatosan el akar határolódni az általa bukottnak tartott korábbi Öbölátúszástól. Lehet, hogy a név a rossz ómen: elsőre az ő próbálkozásuk egyáltalán nem tűnt túl perfektnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára

Tárnokon úgy döntöttek, hogy inkább megspórolják az ünnepi tűzijátékra szánt pénzt

Tárnokon úgy döntöttek, hogy inkább megspórolják az ünnepi tűzijátékra szánt pénzt

Továbbra sem megy Andy Murrey-nek

Továbbra sem megy Andy Murrey-nek

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Elindult magyarul is az egyik legjobbnak tartott tanulási oldal

Elindult magyarul is az egyik legjobbnak tartott tanulási oldal

Egy tonna lisztből készül a Kárpát-medence kenyere

Egy tonna lisztből készül a Kárpát-medence kenyere