szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mivel naponta akár kétezren is áthaladnak a szerb-magyar határtól alig néhány kilométerre fekvő Magyarkanizsán, az illetékesek azt fontolgatják, hogy a településen kívül pihenőhelyet alakítanak ki számukra.

Magyarkanizsa központjának GPS-koordinátáit követik az illegális bevándorlók már a macedón határtól, tehát akárhol szállnak le a buszról, a település központja lesz a cél – mondta Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke és menekültügyi megbízottja csütörtökön az MTI tudósítójának, amikor arról beszélt, hogy egyre több a menekült a településen. Mivel naponta akár kétezren is áthaladnak a szerb-magyar határtól alig néhány kilométerre fekvő Magyarkanizsán, az illetékesek azt fontolgatják, hogy a településen kívül pihenőhelyet alakítanak ki számukra.

Lackó Róbert elmondta, az év eleje óta eddig szerdán érkezett a legtöbb illegális bevándorló a Tisza-menti Magyarkanizsára, már reggel 1000-1500-an voltak a kisvárosban. Reggel, illetve délelőtt általában kevesen vannak, éjszaka ugyanis a legtöbben útra kelnek, hogy megpróbáljanak átjutni a zöldhatáron Magyarországra, az ezer fölötti létszám általában a késő délutáni órákra jellemző – közölte az önkormányzat illetékese telefonos nyilatkozatában.

Hozzátette, hogy a legtöbben a macedón-szerb határról Belgrádba, majd a szerb fővárosból menetrend szerinti autóbuszokkal Magyarkanizsára utaznak, valamint a Szabadkára vonattal érkező napi mintegy 600 ember egy része is a Tisza-menti településre indul tovább. Kiemelte, hogy azok száma ismeretlen, akik minibuszokkal és taxikkal érkeznek a városba, de 24 óra alatt a becslések szerint 1500-2000-en vonulnak át Magyarkanizsán. Lackó Róbert kifejtette, hogy a menetrend szerinti járatok a központban, a buszpályaudvaron állnak meg, a menetrenden kívüliek viszont a településen kívül teszik ki a menekülteket, akik aztán gyalog indulnak meg a központ felé. Mindig a központ a cél, mert GPS-koordináták alapján tájékozódnak, és azok Magyarkanizsa szívébe vezetnek – közölte a menekültügyi megbízott.

A helyiek egy része szeretne segíteni a Közel-Keletről és Afrikából érkezőknek, más részük viszont már belefáradt abba, hogy nem lehet használni a köztereket. 

A központi parkból naponta "két traktorpótkocsira való" szemetet szállítanak el, hiába vannak ugyanis kiállítva konténerek és kukák, az illegális bevándorlók azokat nemigen használják. Emellett a parkokban végzik el szükségüket is – tette hozzá Lackó Róbert. Ezért naponta fertőtlenítik a terepet, valamint vízzel árasztják el a füves részeket, hogy ne feküdjenek oda az emberek, a hőség miatt azonban néhány óra alatt felszárad a terület.

Kifejtette, hogy a csend városának is nevezett Magyarkanizsán körülbelül 9 ezren élnek, így a napi 1500-2000 érkező óriási terhet ró a helyiekre. Lackó Róbert azt is elmondta, azon kívül, hogy a bevándorlók elfoglalták a köztereket, a magyarkanizsaiak a központban található vendéglátó-ipari egységekből is szinte kiszorultak. A tiszai strandra, az ott található kempingbe és a medencéhez nem engedik oda a bevándorlókat, "de ezt nem is nagyon igénylik", inkább a Tisza városon kívüli, erdős részét használják – tette hozzá. 

Jövő hétfőtől lehet használni azt a menekültek elhelyezésére alkalmas négy konténert, amelyet a helyi rendőrőrs udvarán állítanak fel – mondta az illetékes. Hozzátette, hogy a mosdókkal és zuhanyzókkal, valamint pihenésre alkalmas helyiséggel ellátott, 60 négyzetméternyi területen főleg a kisgyermekes anyákat, a gyerekeket, az időseket, valamint a mankóval és kerekesszékkel közlekedőket lehet majd ellátni, illetve itt helyezik el azokat is, akiket illegális határátlépés közben fognak el a hatóságok. A konténerek azonban csak 150-200 ember befogadását és ellátását teszik lehetővé, ezért a helyi vezetőség a településen kívül is pihenőhelyet akar kialakítani. 

"Ez nem menekülttábor lesz, hanem egy pihenőhely" – szögezte le Lackó Róbert, majd rámutatott a különbségekre is. Ezek szerint a menekülttáborokban tartózkodási dokumentumokkal lehet tartózkodni, valamint a menekülttábor köteles alvóhelyet, élelmet, vizet és más szükséges ellátást biztosítani a benntartózkodóknak. A pihenőhely csak arra szolgál majd, hogy azok, akik most elfoglalják a köztereket, máshol verjenek tábort.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az eddigi legerősebb BMW lesz az X8 csúcsváltozata

Az eddigi legerősebb BMW lesz az X8 csúcsváltozata

Még az F1-es csapattárs Giovinazzit is megviselte, amikor Raikkönnen elvitte egy körre - videó

Még az F1-es csapattárs Giovinazzit is megviselte, amikor Raikkönnen elvitte egy körre - videó

1,2 millió kilométernél jár ez a Tesla, de nem akar leállni

1,2 millió kilométernél jár ez a Tesla, de nem akar leállni