szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár pályázatában máshol már felhasznált szövegek szerepelnek, a Budai Nagy Antal Gimnáziumnak a köznevelési államtitkár által kinevezett új igazgatója az iskolafenntartó Klik szerint mégsem plagizált. Az igazgató kinevezését ellenző szülői közösség szerint azonban a Klik lényegében elismerte a plágiumot.

Tovább folytatja harcát a Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár által a Budai Nagy Antal Gimnázium élére ültetett igazgatónő ellen a gimnázium szülői közössége. Arról már korábban volt szó, hogy miből fakad a konfliktus: a gimnázium korábbi igazgatója, Kissné Prim Betára teljes körű támogatást élvezett a tantestület és a szülők körében, mégis új pályázatot írtak ki a posztjára, majd végül a köznevelési államtitkár korábbi egyetemi diáktársát, Manolovitsné Erdőközi Orsolyát nevezte ki a gimnázium élére. Manolovitsné sem a semmiből bukkant fel, hiszen korábban a gimnázium diákja, majd 15 évig a tanárja volt.

A szülői közösség aztán plágiumváddal illette az új igazgatót, az iskolafenntartó Kliknek küldött levelükben azt állították, hogy Manolovitsné Erdőközi Orsolya pályázatában számos szövegazonos részt találtak, amelyek egy 2013-ban kelt vidéki intézményvezetői pályázatban már fellelhetők voltak.

A szülők most közleményben számoltak be arról, hogy a Klik mit válaszolt nekik: azt, hogy valóban van néhány részben vagy egészben egyező rész, amely azonban a gyakorlatban megszokott szófordulat, sablon és általánosság, ezért a Klik-elnök véleménye szerint ez "a plágiumvádat nem támasztja alá". Azt is megírták, hogy az igazgató a kérdéses részeket a sajátjának mondja, a Klik ezért nem is szeretne ez ügyben semmit intézkedni.

A szülői szervezet a közleményben arra jut, hogy a Klik ezzel hivatalosan mégiscsak elismerte, hogy Manolovitsné Erdőközi Orsolya pályázatában találhatók egészben vagy részben szövegazonos részek, amelyeket más, korábbi vezetői pályázatokból forrás megjelölése nélkül szerepeltetett saját pályázatában. Ez pedig a köznyelvben a plágium ténye.

Azt felháborítónak tartják, hogy a Klik munkáltatóként nem tesz azonnali lépéseket, és arra alapoz, amit Manolovitsné önbevallás alapján mondott. Az igazgatót ismételten felszólítják, hogy mondjon le még a tanévkezdés előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk