szerző:
hvg.hu

Szögi Lajosról nevezik el Tiszavasváriban a Zalka Máté utcát. Bár az állam 46 millió forintos kártérítést ítélt meg az agyonvert tanár rokonainak, a család még egy fillért nem látott az összegből.

Augusztustól nevet vált a tiszavasvári Zalka Máté utca: a 9 éve Olaszliszkán agyonvert tanárról, Szögi Lajosról kapja új nevét – döntött a város képviselő-testülete.

Helmeczy László, a Szögi Lajos hozzátartozóit képviselő ügyvéd a Borsnak elmondta: míg a város a szívén viseli a család sorsát, ugyanez az államról nem mondható el. A bíróság jogerősen 46 millió forint kártérítést ítélt meg nekik, ebből azonban még egy fillért sem láttak. Az ügyvéd szerint nyilvánvaló, hogy a tanár gyilkosai nem tudják megfizetni a pénzt, ezért az államnak kellene besegítenie úgy, ahogy azt a Quaestor-károsultaknál vagy a romagyilkosságok érintettjeinél tette.

©

A riportban megszólalt idősebb Szögi Lajos is, a tanár apja, aki kilenc éve mindennap a temetőben, fia sírjánál kezdi a napot. Mint mondta, a családja sosem fogja kiheverni az őket ért traumát, bár három unokája jó úton jár: a legnagyobb lány Budapesten ment férjhez, a középső húga hamarosan befejezi az orvosi egyetemet, a legkisebb lány most érettségizett. Hálás a városnak, hogy tisztességgel ápolják a fia emlékét.

Szögi Lajos 2006. október 15-én két kisebbik lányával hajtott át Olaszliszkán, amikor elsodort egy 12 éves lányt. A gyerek nem sérült meg, de rokonai megtámadták a tanárt, és gyerekei szeme láttára agyonverték. A fejét több mint ötven ütés érte. Nyolc embert ítéltek el az ügyben, közülük hármat életfogytiglanra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!