szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megrongálódva, építési törmelék mellett találták meg azt az ember nagyságú vázát, amelyet több mint száz éve készítettek a Zsolnay-gyárban – írja a Blikk.

A felbecsülhetetlen értékű porcelánvázából a múlt század elején összesen 11 darabot gyártottak: hatot szállítottak Bécsbe, kettőt Szabadkára, három pedig Pécsen maradt, de a világháború alatt volt köztük olyan, ami megsemmisült. A most előkerült kék Zsolnay az a példány lehet, amely sokáig a pécsi Rózsakertben állt – olvasható a lapban.

Egy olvasó fedezte fel a vázát az építési törmeléknél. Állítólag a szomszédja látta, hogy két héttel ezelőtt vitte oda a műkincset egy teherautó.

A kék váza sorsa már csak azért is figyelemre méltó, mert a megmaradt néhány példány közül ez volt eddig a legjobb állapotban – legalábbis a szerb Boško Krstić szerint, aki könyvet írt a vázák történetéről.

A fotó alapján úgy tűnik, hogy a váza megrepedt, és letört a talapzata, de egy hozzáértő ember valószínűleg rendbe tudná hozni.

A Pécsi Egyházmegye püspöki irodáján a Blikknek egy név nélkül nyilatkozó munkatárs elmondta: a kék vázát tudomása szerint már több évvel ezelőtt elvitték a püspökséghez tartozó területről, miután a Rózsakert megszűnt.

A törmelékek közé vetett Zsolnay-vázáról a laptól értesültek, és ígérték: utánanéznek. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nél tudták, melyik vázáról lehet szó, bővebb tájékoztatást szombatra ígértek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél

A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél

Épp most rendeltek el rovarirtást egy budapesti hatosztályos gimnáziumban, így nem indul hétfőn az oktatás

Épp most rendeltek el rovarirtást egy budapesti hatosztályos gimnáziumban, így nem indul hétfőn az oktatás