szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 220 lakosú Martonfán tartanak a falu mellé tervezett menekülttábortól, és nem értik, miért egy közművek nélküli volt lőtérre akar építkezni a kormány, miért nem egy üres laktanyában. A 66 hektáros, parlagon álló területet évek óta próbálja megszerezni a falu mezőgazdasági célokra - derül ki az alpolgármester Orbán Viktornak írt nyílt leveléből.

"Nézek a naptárra, de nincs április elseje, pedig ebben reménykedtem" - írta Orbán Viktornak szóló nyílt levelében Csémi Gabriella négygyerekes közmunkás, a Baranya megyei Martonfa alpolgármestere, miután szombat reggel a netről tudta meg, hogy faluja közelében ideiglenes befogadó állomást létesít a menedékkérőknek a kormány. A levelet a hvg.hu-nak is eljuttatta az önkormányzat.

Ahogy arról beszámoltunk, Martonfa és a Zala megyei Sormás mellett két ingatlant jelöltek ki, ahol a menekülttáboroknak meg kell épülniük, méghozzá nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás keretében.

Az alpolgármester azt írta, a terület, amelyet kinézett magának a kormány, egy 66 hektáros volt honvédségi lőtér, amelyen semmilyen közmű nincs. A 220 lakosú Martonfa egyébként maga sincs csatornázva. 

"2014-ben alapítottunk egy Szociális Szövetkezetet, amely egyre több életet lehel a korábban haldokló zsákfalunkba. A mezőgazdasági területeinket nem kerítjük, a helyi lakosság tudja, hogy nem az övé, ha kér valamit, rendel, kifizeti. Ugyanezt tudják garantálni az ide betelepítendő emberekről is? (...) Mire itt megteremtik ennek a több ezer, vagy ki tudja hány embernek a minimális létezésére alkalmas feltételeket, az milliárdokba kerül. Csak halkan kérdezem: miért nem gondolkodnak üresen álló laktanyákban? Van az országban bőven, és közművesítve vannak" - áll a martonfai levélben.

A levél szerint a 66 hektáros területet az önkormányzat 10 éve szeretné mezőgazdasági célra hasznosítani, és ezt többször kérelmezték is. "2014-ben a Szociális Szövetkezetünk üzleti tervében levezettük, hogy a helyi munkanélküliség hatékony ellenszere programunk. Az önellátás útjára léptünk, mert meggyőződésünk, hogy egyedüli kitörési pontunk a helyi élelmiszer termelése mind a munkanélküliség leküzdésében, mind a lakosság egészségmegőrzésének szempontjából" - írta az alpolgármester.

Az ügynek az alpolgármester szerint van egy jobbikos szála is, ugyanis két hete a díszvendégként náluk járó Vona Gábor pártelnök megígérte, hogy megszerzi nekik a területet, erre kisvártatva az állam ezt lehetetlenné teszi.  Csémi Gabriella szerint ez nem lehet véletlen, hanem "kicsinyes bosszú" történt. "Miért nem épült már befogadóállomás Felcsúton? Ha stadion épülhetett, akkor ez miért nem?" - teszi fel a kérdést. A hirtelen kijelölt befogadó állomások ügyében egyébként a pártok közül csak a Jobbik hallatta hangját.

A levelet a Mandiner teljes terjedelmében lehozta.

Közben az MTI képeket készített a befogadó állomásnak kiszemelt egykori lőtérről Martonfa mellett:

©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Kitört a La Soufriére vulkán, evakuálják Saint Vincent lakosait

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval