szerző:
Tetszett a cikk?

Elismerte a Magyar Paralimpiai Bizottság, hogy több mint 1 millió forintért bérelte ki az Iparművészeti Múzeumot a gálavacsorával egybekötött közgyűlésre, további 1 millió volt a technikai költség, és több mint 2 millió a menü. Összesen 7,25 millió forintba került a rendezvény, amivel szerintük a paralimpikonokat ismerték el. A szerződéseket nem akarják kiadni, állítják, elvitték a nyomozók.

„Az nagyon durva. Még a fele is sok lenne. Főleg, ha azt nézzük, hogy sok parasportolónak ténylegesen megélhetési problémái vannak” – ez volt a legelső reakciója egy a Magyar Paralimpiai Bizottságot (MPB) belülről jól ismerő szakembernek, mikor meghallotta az összeget. Sikerült ugyanis megtudunk, mennyibe került az MPB 2012 decemberi, közgyűléssel egybekötött gálavacsorája, amiről előző cikkünkben megírtuk, hogy csak a helyszínül szolgáló Iparművészeti Múzeum bérlése több mint 1 millió volt: a rendezvényre összesen 7 250 629 forintot költött el a közhasznú szervezet.

Előző cikkünkhöz azokat az adatokat használtuk fel, amelyeket maga a bizottság nyújtott be működéséről a társadalmi szervezetek nyilvántartását vezető Fővárosi Törvényszékhez, majd később megérkezett az MPB reagálása. Ebben arra hivatkoztak, hogy „az ünnepség a 2012. évi Londoni Paralimpia résztvevői tiszteletére, a sportolók, a felkészítésükben közreműködő edzők és más sportszakemberek méltó körülmények között történő köszöntésére megszervezett esemény volt”, és egyúttal megünnepelték a szervezet 15. születésnapját is.

Az Iparművészeti Múzeum Dísztermének és Üvegcsarnokának 1 milliós bérleti költségét nem vitatták, ugyanakkor továbbra sem derült ki, hogy a közpénzből is gazdálkodó szervezet pontosan mire és mennyit költött – ahogy fogalmaztak kizárólag a parasportolók „kiemelkedő teljesítményének méltó módon történő elismerésére”. Ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk a szervezethez (ez nyilvános, és itt megtekinthető), és kikértük a rendezvény megszervezésének szerződéseit, teljesítésigazolásait, illetve a gálavacsorára meghívottak névsorát is.

Elvitték a rendőrök

Az MPB viszont a törvény által megszabott határidő alatt nem árulta el a kért adatokat, végül hetekkel később, többszöri sürgetésre azt válaszolták: azért nem tudják kiadni az anyagokat, mert azokat a rendőrök már elvitték. A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz ugyanis hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt a szervezet ügyeiben, és a szervezet szerint a „rendezvénnyel kapcsolatos szerződések egy részét” lefoglalták. Volt egy másik kifogásuk is: annyira meg akarnak felelni az adatkezelési törvényeknek, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordultak adatvédelmi auditot kérve. Ha majd ennek során tisztázódik, mely adatokat és milyen módon adhatnak ki a hvg.hu-nak, abban az esetben „természetesen” a rendelkezésünkre bocsátják a szerződéseket – válaszolták.

A közérdekű adatigénylésünkre így nem adták ki a megállapodásokat, mindössze egy saját készítésű összesítést, mint ami a „rendezvénnyel kapcsolatos kifizetések jegyzéke”, ehhez csatoltak 5 fotót a gálavacsoráról. Az összesítő táblázat 18 tételt tartalmaz, ezekből derült ki, hogy a gálavacsorás közgyűlés több mint 7,2 millió forintba került, ebből – ahogy arról első körben beszámoltunk – valóban több mint 1 millió forint volt az Iparművészeti Múzeum bérleti díja. Információink szerint ezért az összegért 8 órára, délután 15 órától 23 óráig, azaz 8 órára kapták meg a patinás helyszíneket.

További 2,1 millió forint maga az „étkezés”, ami a gálavacsorára meghívottak 150 fős létszámával számolva azt jelenti, hogy fejenként 14 ezer forint volt a menü. „Technikai szolgáltatásra” viszont még a terembérletnél is többet, 1,076 millió forintot költöttek, további közel 500 ezer forintért gyártattak videót. Az eseményen kiosztott médiadíj nyertesének vett laptop 64 ezerbe, míg a fotópályázaton odaítélt „díj” 44 ezerbe került. A rendezvényen az MPB-től kapott fotó, és egy részt vevő forrásunk szerint Pásztory Dóri paralimpiai bajnok és Hajdú B. István sportriporter konferált, amiért mindketten fizetséget kaptak. Ezt kérdésünkre Pásztory Dóri megerősítette, neki ezért 50 ezer forint honorárium járt.

Csak a szervezési költség 750 ezer

Több kifizetésről ugyanakkor meglehetősen általánosan írnak a táblázatban, ilyen például a közel 300 ezer forintos „rendezvényszervezés”, amihez jött még több mint 750 ezer forint „szervezési költség” is, illetve a legkevésbé beazonosítható tétel a 600 ezer forintos „kivitelezés szerződés szerint”. Ezek közül megtaláltuk azt a céget, ami az MPB összesítése szerint a rendezvényszervezést látta el: a Konnexio Art Kft. ügyvezetője, Kardos Péter a hvg.hu-nak azt mondta, hogy ők mindössze a berendezéseket, vagyis a körasztalokat, székeket, terítőket, székhuzatokat szállították az eseményre. Ezzel foglalkoznak ugyanis, nem rendezvényszervezéssel – tette hozzá a cégvezető.

A paralimpikonokat akarták méltón megünnepelni
©

Újabb megkeresésünkre az MPB a kiadások felénél megadta, hogy melyik cég volt a beszállító, de a többit nem árulták el arra hivatkozva, hogy csak az előbbieket számolták el „állami támogatás terhére”. Viszont a közpénzből kötött szerződéseket sem mutatták meg, sőt, mint írták, „nem járulnak hozzá”, hogy megírjuk ezeknek a cégeknek a nevét.

A többi tételnél azt sem adták meg, hogy kinek fizette ki az MPB, így például nem derült ki, mi jelentett 752 ezer forintos költséget a 8 órás rendezvény megszervezése során. Ezt már csak azért is pontosan kellene látni, mert információink szerint a közgyűléssel egybekötött gálavacsorát Paku Melinda, az MPB marketing- és pr-felelőse szervezte. Ezt kérdésünkre Urr Anita, az MPB irodavezetője is megerősítette, de ez derül ki abból is, hogy kapcsolattartóként az ő neve szerepel az Iparművészeti Múzeummal kötött bérleti szerződésen is.

Gömöri Zsolt, MPB-elnök szerződést köt Gömöri Zsolt cégtársával/ügyvezetőjével

Paku Melindát az MPB ebben az időben megbízási szerződéssel foglalkoztatta, ebben a Sport-Ing Kft. képviselőjeként 2012 októberétől havi 130 ezer forint plusz áfa ellenében vállalta a marketing- és szervezési feladatokat, a bizottság még egy mobilt és egy külön hívószámot is biztosított számára „a feladatok ellátása érdekében”. A szerződést a bizottság részéről Gömöri Zsolt írta alá, csakhogy a cégnyilvántartás adatai szerint ebben az időben – Paku Melinda mellett – egyben ő volt a Sport-Ing Kft. másik tulajdonosa. Sőt, két hónappal azt megelőzően, 2012 augusztus 13-ig még a kft. ügyvezető posztját is Gömöri töltötte be. Így a megbízási megállapodással Gömöri akkori paralimpiai elnökként gyakorlatilag a saját kft.-jével szerződött le.

Szerettük volna minderről megkérdezni Paku Melindát, el is értük mostani munkahelyén, ami egyébként megegyezik azzal a céggel, amelyik 600 ezer forintot kapott a gálavacsorán végzett „kivitelezés szerződés szerint”-tételért. Paku visszahívást ígért, de többé nem jelentkezett, másnap pedig már a cég más munkatársát is hiába kerestük.

Az MPB-től megpróbáltuk megtudni, hogy esetleg másért is fizettek-e a gálavacsorával kapcsolatban Gömöri, illetve Paku cégének, de nem kaptunk választ.

Szép rendezvény, de másra jobban kellett volna?

"Szép rendezvény volt, de sokkal olcsóbban is meg lehetett volna rendezni, ez extrém magas kiadás” – mondta egy névtelenséget kérő forrásunk, aki ott volt a gálavacsorán. Mint mondta, a Magyar Sportok Házában, ahol az MPB székhelye is található, egy adott alkalommal ingyen, de amúgy is alig pár tízezer forintért kibérelhető a nagyterem a házban irodát bérlő szervezetek számára. „Az MPB is rendezett itt ünnepséget, svédasztalos fogadás volt, és szerintem sokkal jobb is volt, mint a gálavacsora” – jegyezte meg.

Az MPB egyik tagosztályához tartozó forrásunk, aki szintén ott volt az eseményen, hasonlóképpen vélekedett. „Sokkal családiasabb, barátibb ünnepség lehetett volna, ahogy korábban is ilyenek voltak az MPB eseményei, mert nálunk tényleg mindenki ismer mindenkit. De közben ezek szépek és ugyanígy reprezentatívak is voltak” – mesélte. Úgy tudja, volt, aki szóvá is tette Gömörinek, hogy ez talán túlzás, de szerinte az akkor elnök szerette a „ceremoniális” dolgokat, és az volt az elve, hogy ugyanazt a színvonalat kell hozniuk, mint ahogy „az épek” élsportolóit ünneplik.

Bár ott volt a gálavacsorán, utólag sem érti, mi került ezen 7,2 millióba, de mint mondta, inkább azt kellene nézni viszonyításképpen, hogy pont a londoni felkészülés alatt még a pár százezer forintot kitevő, orvosi bizottság által ajánlott vitaminok és étrend-kiegészítők beszerzése is komoly kiadásnak számított a tagszervezeteknek. „Össze lehet hasonlítani a kettőt, ez a tétel köszönőviszonyban sincs ezzel az egynapos kiadással” – jegyezte meg.

©

„Arányaiban kell megnézni ezt az összeget, hogy ha ebből maradt volna 5 millió forint, azt mire lehetett volna költeni 2013-ban – például edzőtáborokra, sporteszközökre, felszerelésre” – kommentálta az összeget a hvg.hu-nak Pásztory Dóri paralimpikon is. „Én anno egy hotelben vettem át az Év parasportolója címeimet, es boldog voltam ezzel, sosem éreztem hiányát az ezüst étkészletnek és a kivilágított pódiumnak” – tette hozzá a parasportoló, aki korábban többször kemény kritikát fogalmazott meg a botrányokba keveredett szervezet vezetőivel szemben. Mint mondta, ezen a gálavacsorán ő egy „munkaerő volt, akit megbíztak egy feladattal”, elsősorban a parasportolókat kellene megkérdezni, „nekik adott-e annyi pluszt az a rendezvény, ami megér több mint 7 millió forintot, vagy ha választhatnának, akkor inkább még egy szett válogatott melegítőt kérnének.

A meghívott résztvevők – és aki ennek ellenére lemaradt

A 150 fős gálavacsorára meghívottak névsorát is kikértük, de ezt sem adták ki, itt is egy saját készítésű összesítést kaptunk. Ez alapján az MPB tagszervezetei (43), a Londoni Paralimpián részt vevő sportolók (33 fő), illetve szövetségi kapitányok (7 fő), edzőik és segítőik (25 fő) voltak a meghívottak, de részt vett az MPB elnöksége és állami sportvezetők (12 fő) is, valamint szponzorok és sajtómunkatársak (25 fő), illetve az MPB munkatársai (5 fő).

Sas Sándor erőemelő paralimpikon ott volt Londonban, ennek ellenére állítja, hogy őt meg sem hívták a részt vevő sportoknak szánt gálavacsorára. A tőlünk megtudott végösszeget egyszerűen felháborítónak nevezte, amit egy csomó más hasznosabb dologra el lehetett volna költeni. Az MPB magyarázatára, hogy így akarták „méltón köszönteni” a paralimpikonokat, annyit mondott: „nem hiszem, hogy az ilyen puccparádé számítana abban, hogy ki milyen sportoló”.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Négy meccses eltiltást kapott harapásért a Lazio védője

Négy meccses eltiltást kapott harapásért a Lazio védője

A koronavírusnál is halálosabb új betegség jelent meg, figyelmeztet Kína

A koronavírusnál is halálosabb új betegség jelent meg, figyelmeztet Kína

A magyar celebek nem puszilkodnak, és továbbra is hordják a maszkot

A magyar celebek nem puszilkodnak, és továbbra is hordják a maszkot