szerző:
hvg.hu

Hamarosan hiány lehet az országban hatósági állatorvosokból, a fiatalok ugyanis inkább a kisállatokkal foglalkoznak. Sok helyen magánállatorvosok végzik a hatósági munkát is.

Gondot okoz a kistelepüléseken a hatósági állatorvosok hiánya – írja a Napi Gazdaság. A lap azt írja, hamarosan hiány lehet az országban az állatorvosokból, a pályakezdők ugyanis inkább a hobbiállatok ellátásában és a nagyvárosokban keresik a megélhetésüket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a kisállatpraxis elszívó hatása mellett a közigazgatási életpálya sem elég vonzó ahhoz, hogy az állatorvosok a megyei kormányhivatalokban helyezkedjenek el hatósági állatorvosként.

Bár a szakemberhiány még nem veszélyezteti a szükséges feladatellátást, mégis valahogy vonzóvá kellene tenni az állatorvosoknak a hatósági munkát, jelenleg ugyanis sok községben a háziállatok egészségügyi ellátását és gyógykezelését is magánállatorvosok végzik.

Magyarországon 1995 óta szabad állatorvos-választás van, amely együtt járt a körzetek megszüntetésével is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!