szerző:
MTI / hvg.hu

A Jobbik az alaptörvény módosítását kezdeményezi, hogy a katonákat is bevethessék a határőrizetre. Jelenleg ezt csak rendőrök végezhetik.

Nem sokkal azt követően, hogy a kormány belengette a honvédség esetleges kivezénylését – helyesebben ennek a lehetőségnek a mérlegelését – a határok őrzésére, a Jobbik máris elébe ment az eseményeknek, Vona Gábor pártelnök közölte, csütörtökön benyújtja az alaptörvény módosítását annak érdekében, hogy a honvédséget jogi bizonytalanság nélkül mozgósítani lehessen a határok védelmére.

©

Jelenleg erre nincs lehetőség, a kormány azt közölte, hogy jövő héten tárgyalná a parlament a kérdést, mivel bármilyen erre vonatkozó döntést jóvá kell hagynia a parlamentnek. A Napi Gazdaság szerdán azt írta, hogy erről volt szó a nemzetbiztonsági kabinet keddi ülésén is, vagyis azt mérlegelték, milyen felhatalmazás szükséges a honvédség bevetéséhez: eszerint a hadsereg határvédelmi bevetéséhez módosíthatják az alaptörvényt, vagy változtathatnak a honvédelmi törvényen, de az is lehet, hogy elég a parlament felhatalmazása is egy országgyűlési határozat formájában.

A Jobbik elnöke szerint Magyarországnak egyértelművé kell tennie, hogy nem engedi át az illegális bevándorlókat, válogatás nélkül visszafordítja őket. Vona Gábor arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hívja össze a parlamenti frakcióvezetőket, szakpolitikusokat, és a pártok próbáljanak konszenzusra jutni a bevándorlást illetően.

Vona Gábor délután Röszkén is tartott egy sajtótájékoztatót, ahol megismételte az eddig elmondottakat, hozzátéve: a kétharmados többség meglesz a parlamentben a módosításhoz. Arra a kérdésre, hogy a nemzetközi szabályok is vonatkoznak Magyarországra, azt mondta, túl kéne lépni az egy helyben topogáson.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!