szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2016 januárjától hoznák létre azt a 10-10,5 millió magyar állampolgár arcképéből álló adatbázist, amit egy új állami szervezet gondozna. Az adatbázis szükségességét a nemzetközi okmányhamisítással, a bűnüldözéssel, az ismeretlen holttestek azonosításával, és a politikusok, védett személyek biztonságával indokolja a javaslat. A jogszabálytervezet másra is kitér: a mobil-, telefon- és internetszolgáltatóknak a jövőben is biztosítaniuk kell az ügyfeleik teljes lehallgatását.

A napi.hu szúrta ki a kormány.hu-n a Belügyminisztérium előterjesztését "Az arckép profil nyilvántartásról és arcképelemző rendszerről szóló törvény tervezete" címmel, amely egy központi adatbázist hozna létre, ahol minden magyar állampolgár arcképét tárolnák.

Az adatbázis szükségességét a nemzetközi okmányhamisítással, a bűnüldözéssel, az ismeretlen holttestek azonosításával, és a politikusok, védett személyek biztonságával indokolja a javaslat, és szeptember elsejéig, vagyis 5 napig lehet véleményezni.

Az adatbázist 4 milliárd forintból, 2016 januárjától hoznák létre és egy új 50 fős állami szervezet gondozná. Ez az új állami titkosszolgálati cég minden más szervezettől független lenne, hogy így biztosítsák az adatok elkülönítésre vonatkozó alkotmányos követelményeket. Emiatt a szervezet a lakcímnyilvántartástól függetlenül működne, az ujjlenyomatokat sem tárolhatja – ám természetesen ezen adatok bármikor technikailag összekapcsolhatóak lesznek – írja a lap. Az adatbázist az okmányirodákban rögzített igazolványképekből építenék fel, elvben olyan technikai megoldásokkal, amelyek réven nem alakulna ki egy személyi mappa minden polgárról, vagyis az arcképen kívül más természetes azonosítót – nevet, lakcímet – nem, csak egy kapcsolati kódot tárolnának.

Szükség esetén ezzel a kapcsolati kóddal lehetne hozzáférni a társadatbázisokhoz, így csak konkrét kérésre rendelhetnek képet a személyes adatokhoz. A tárolt arckép a profilokban csak egyedi igények esetén lenne kereshető – olvasható a cikkben.

A jogszabálytervezet másra is kitér: a mobil-, telefon- és internetszolgáltatóknak a jövőben is biztosítaniuk kell az ügyfeleik teljes lehallgatását. A szolgáltatóknak olyan kapacitásokat kell kiépíteniük, amely egyszerre akár több tízezer előfizető lehallgatását, nyomon követést tenné lehetővé. Például az egymillió előfizetővel rendelkező szolgáltatóknak olyan csatlakozási pontot kell kialakítani, amely lehetővé teszi az előfizetők 0,1 százalékának online lehallgatását, követését, ami minimum 3000 ember jelent – írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A villanyautósoknak egyre több keresnivalójuk van a hazai benzinkutakon

A villanyautósoknak egyre több keresnivalójuk van a hazai benzinkutakon

Mit tehetnek a jegybankok, hogy ne söpörjön el mindent a válság?

Mit tehetnek a jegybankok, hogy ne söpörjön el mindent a válság?

Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás

Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás