szerző:
hvg.hu

Egyre jobban aktivizálják magukat a civilek, egy iroda a saját fürdőszobáját ajánlja fel a menedékkérőknek. A szervezők várják a követőiket.

Újabb színfolt a menekültsegítő civilek körében: egy budapesti iroda dolgozói kitalálták, hogy a nekik fenntartott fürdőszobát felajánlják a menedékkérőknek. A felajánlás csak látszólag egyszerű, komoly szervezésre és körültekintésre van szükség ahhoz, hogy jól működő és a menedékkérőknek is elfogadható, olajozott felajánlás jöhessen létre.

A Keleti pályaudvarhoz közeli iroda egyik, névtelenséget kérő dolgozója elmondta a hvg.hu-nak, 20-30 ember kellett a rendszer kialakításához (a többség személyes kapcsolat nélkül, facebookos szervezésben jött össze), de élesben csak holnap indul be a fürdés. Percre pontosan le van bontva a beosztás, a török éttermek biztosítanak ételt, az egész koordinációját a Migration Aid végzi, de a Segítsünk együtt a menekülteknek csoport is felkarolta a kezdeményezést. Vannak kulturális érdekességek is: a muzulmán nőknek a fürdés után egy zárható szobát kell biztosítani, erről is gondoskodni kellett. A megfürdött családok még egy óra pihenőt kapnak, ekkor ehetnek-ihatnak. Eközben elvégzik a segítők a fürdőszoba kitakarítását.

Mindezt naponta 9-18, vasárnap 10-18 órás működési rendben tervezik az aktivisták. Így naponta 24-25 ember fürödhet meg – csepp a tengerben, de sok cseppből lesz a tenger – "kutyakötelességünk segíteni". A menekültügyi tranzitokban nagyon kevés a fürdési kapacitás – 2-3 zuhanyon kéne pár száz, ezer embernek osztoznia.

A névtelenséget kérő munkatárs arra számít, hogy mások is elkezdenek valami hasonló felajánlást, sok hostel, iroda követhetné ezt a példát. Aki ilyesmiben gondolkodik, a Migration Aidet vagy a Segítsünk együtt a menekülteknek Facebook-csoportját keresse.

Az akció nem teljesen kockázatmentes, "reméljük, nem jelent fel minket a közös képviselő", de olyan látszólag ártalmatlannak tűnő dolgok is veszélyt jelenthetnek, mint az autós szállítás: aki ugyanis autóval szállít egy menedékkérőt, embercsempészet gyanúja miatt problémái lehetnek a rendőrséggel. Ezért lehet, hogy marad a Keletitől történő gyalogos, kísért szállítás. Ha még lesz valaki a Keletiben...

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!