szerző:
hvg.hu

A kormányszóvivő szerint az államnak nem dolga segíteni azoknak a menekültek, akik nem tartják be a szabályokat, és nem mennek azokra a helyekre, amiket kijelöltek számukra. A kijelölt helyeken megkapnák a nemzetközi és uniós szabályok által előírt ellátást, Magyarország ugyanis felkészült. Azt is kifogásolta, hogy Ausztria ellenőrizetlenül engedi át a menekülteket a határon, és ezt senki nem kéri rajta számon, miközben a magyar kormányt bírálatok érik.

Azokon a biztonságos pontokon, ahol csak türelemre lenne szükség, a menekültek nem működnek együtt, nem állnak sorba, tarthatatlan állapotok vannak, a migránsok végtelenül türelmetlenek, mert minél hamarabb el akarnak jutni valahova – reagált Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 reggeli műsorában arra a videóra, amit egy osztrák zöldpolitikus felesége készített a röszkei egyes táborban.

A videón az látszik, hogy menekültek tömege kezét kinyújtva tolong az ételért, miközben a rendőrök csomagolt felvágottas zsemléket és palackos vizeket dobnak nekik.

Kovács Zoltán szerint számonkérés érkezik a kormány felé, miközben se a menekültek, se Ausztria, se Németország nem tartja be a szabályokat – mondta azzal kapcsolatban, hogy újabb osztrák konvoj szállította Bécsbe tegnap este a Hegyeshalomnál átkelt menekülteket, miután Ausztria leállította a vonatközlekedést Budapest és Bécs között.

©

A múlt hét pénteki döntésről – amikor buszokkal szállították a határhoz a Keletiből és az M1-es autópálya mellől a menekülteket – azt mondta, Ausztria minden ellenőrzés nélkül engedte át őket a határon, ezzel pedig szabályokat szegett meg. "Kezelhetetlen állapotok vannak" – fogalmazott Kovács, aki szerint a határellenőrzés hatékonyságát vissza kell állítani.

Azzal kapcsolatosan, hogy a menekültek ázva, fázva, sokszor étel nélkül várakoznak az ország egyes pontjain, azt mondta: Magyarország felkészült, és meg is tudja adni a szükséges ellátást, minden megfelel a nemzetközi normáknak, ám amíg a menekültek nem mennek a kijelölt táborokba, és a Keletinél, illetve a szabad ég alatt tartózkodnak, addig nem fogják megkapni az ellátást.

©

"Le a kalappal a civilek előtt" – mondta Kovács, hozzátéve: a Hegyeshalomhoz érkező buszokról leszálló menekülteknek "az első dolga", hogy eldobják a segítőktől kapott "vadonatúj sátrakat, ruhát", mert pontosan tudják, hogy mindenhol kapnak ellátást, új ruhákat, takarókat, babakocsikat. "Rendre kell szorítani az illegális migránsokat" – fogalmazott a kormányszóvivő, aki szerint a menekültek ellenőrizetlenül mozognak az EU területén.

Az új törvényi kereteknek és a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően be fogjuk fogadni azokat a menekülteket, akiknek kérelmét Magyarországon bírálták el, akik erre várnak, megkapják az ellátást – jelentette ki a kormányszóvivő, aki azt is mondta: "meg kell akadályozni az illegalitás ezen láncolatát".

A kormány mindent elkövet, hogy Magyarországon ne jöjjenek létre úgynevezett hotspotok, mert az illegális bevándorlás kezelésének "nem ez a módja" - jelentette ki Kovács Zoltán. A politikus elmondta: a kormány több lehetőséget vizsgált meg, és végül elvetette a korábban tervezett tranzitzónák létrehozását az országhatár mentén.

"Van egy látható nyomás, hogy Magyarország is úgynevezett hotspotokat hozzon létre", de egészen biztos, hogy a helyzet kezelésének "nem ez a módja" - közölte. Kovács Zoltán elmondta: olyan pontokat természetesen kialakítanak, ahol az érkező migránsok, menedékkérők benyújthatják kérvényüket, és gondoskodnak mindenki ellátásról, elszállásolásáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Módosult a határidő: 2 pénztárnál ma lehet utoljára leadni lakástakarék-szerződést

Módosult a határidő: 2 pénztárnál ma lehet utoljára leadni lakástakarék-szerződést

Ön is köztük volt? Már több mint 100 milliószor letöltötték az androidos játékot, a PUBG-t

Ön is köztük volt? Már több mint 100 milliószor letöltötték az androidos játékot, a PUBG-t

Letartóztatásban marad a badacsonyi borász gyilkosa

Letartóztatásban marad a badacsonyi borász gyilkosa

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Igazán drága pesti öltönyszabóhoz járhat Orbán Viktor

Igazán drága pesti öltönyszabóhoz járhat Orbán Viktor

Történetének legnagyobb leállását szenvedte el a YouTube

Történetének legnagyobb leállását szenvedte el a YouTube