szerző:
MTI

A miniszter a New York-i ENSZ-közgyűlésen fogja felvetni: mi lenne, ha nemcsak az EU, hanem "a világpolitika nagy szereplői" is kivennék részüket a menekültek befogadásából. Szijjártó Péter szerint ugyanis EU-n kívüli országok is részesei voltak azoknak a döntéseknek, amelyek eredménye, hogy több millió menekült kelt útra.

Magyarország javasolni fogja az ENSZ-ben, hogy a bevándorlási nyomás kezeléséből ne csak Európa vegye ki részét, hanem világkvóták révén a világpolitika nagy szereplői is, akik részesei voltak azoknak a döntéseknek, amelyek nyomán instabil térségek jöttek létre földrészünk közelében – közölte hétfőn New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető szombaton szólal majd fel az ENSZ Közgyűlése 70. ülésszakának általános vitájában. Szerinte Európában a második világháború óta még sohasem fordult elő, hogy olyan sok és olyan súlyos kihívással kell egyszerre szembenézni, mint most. A migrációs kihívás talán a legfontosabb probléma, amely most a világ előtt áll – mondta.

©

"A mi szemszögünkből, Európából ez úgy néz ki, hogy csak Európára hárul egy nagy bevándorlási nyomás, mert körülötte instabil régiók jöttek létre, aminek nyomán könnyen elképzelhető, hogy 30-35 millióan kopogtatnak majd Európa ajtóin" – mondta.

Szijjártó 40 millió embert tart számon

A miniszter kitért arra, hogy Irakban mintegy 8 millióan, Szíriában 12 és fél millióan élnek ma humanitárius segélyből, a szubszaharai régióban is több mint 12 millió belső menekültet tartanak számon, Törökországban már most van hivatalosan 2 millió, nem hivatalosan 4-5 millió szír menekült, és akkor még nem történt említés Afganisztánról és Pakisztánról.

Szijjártó szerint nem lenne szabad, hogy csak Európa viselje a bevándorlási nyomás terheit, hiszen az instabil térségek olyan hibás világpolitikai döntések nyomán jöttek létre, amelyekben nemcsak Európa, hanem a világpolitika más szereplői is komoly részt vállaltak.

"Ezért mi úgy gondoljuk, hogy az lenne korrekt, úgy lenne becsületes, ha a bevándorlási nyomás kezeléséből mindenki kivenné a részét. Tehát hogyha már kvótáról beszélünk a bevándorlás esetében, akkor világkvótáról, világkontingensekről kellene beszélni. Ezt fogjuk itt felvetni az ENSZ-ben ezen a héten" – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. "Reméljük, hogy minél többen fogják támogatni a javaslatunkat, hogy ne csak Európának kelljen viselni a bevándorlási nyomás terheit" – tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Disney is bedob ötmilliót a Notre-Dame-ra

A Disney is bedob ötmilliót a Notre-Dame-ra

Ötéves technikumok lesznek a szakgimnáziumokból

Ötéves technikumok lesznek a szakgimnáziumokból

EU Helps-et szeretne a kormány a Hungary Helpsből

EU Helps-et szeretne a kormány a Hungary Helpsből

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!

Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!

Válasz Online: Ez volt Gyurcsány igazi bűne, nem az őszödi beszéd

Válasz Online: Ez volt Gyurcsány igazi bűne, nem az őszödi beszéd