szerző:
Kálmán Attila

Csak asszisztál a Jobbik Orbánék menekültpolitikájához. Arcmentő stratégiájuk alternatíva híján érthető: a radikalizmusukat „államférfiúi felelősségre" cserélték. Miközben Vona és Novák elismerően beszél a kormány munkájáról, attól nem tartanak, hogy emiatt tömegesen fordulnának el tőlük a szavazóik.

Már épp elkezdte volna szorongatni a Jobbik az elvesztett időköziktől, korrupciós ügyektől és az urizálás miatti belvillongásoktól meggyengült Fideszt, amikor az Európába tartó menekülthullám jött, elsöpört minden egyéb kényes politikai témát (ki emlékszik már a netadóra, a belvárosi korrupciós botrányokra?) és hirtelen megint a kormánypártoknak állt a zászló.

Ironikus módon a régóta bevándorlásellenes Jobbikot a saját pályáján tette hidegre a Fidesz. Odáig jutottunk, hogy a mindig karcos Novák Előd a következőt mondta:

"Jó hallgatni, ahogy Szijjártó Péter kiáll Magyarországért,

még ha inkább a szavak szintjén is."

Ezt a meccset balról és jobbról is csak elveszíteni lehet

demokratikus ellenzék de facto megszűnt létezni menekültügyben. Az MSZP nem akarja feldühíteni a többségében szintén menekültellenes szavazóit, a DK ugyan konfrontatív taktikát választott (a szír menekülteket befogadó Gyurcsány a CNN-be is bekerült), de ahogy a Népszabadság keddi számából kiderül, a Fidesz által rajzolt pályán egyik módszer nyomán sem terem túl sok babér.

Jól látszik, a Jobbik és a kormánypártok biztosítják minden törvénymódosításhoz a kétharmadot, így az ellenszavazat, a tartózkodás, illetve a szavazástól tartózkodás a végeredmény tekintetében ugyanoda vezet.

©

A Fideszt hagyományosan jobbról előzni igyekvő Jobbik a baloldali pártoknál kínosabb helyzetben találta magát. Vona Gábornak arról kellett posztolnia, hogy büszke arra, hogy „felelős, kormányképes néppártként” képesek voltak félretenni a pártérdekeket. Magyarra lefordítva, a Jobbik nem tudott mást tenni, mint hogy szavazataival támogatta a saját megoldási javaslataikat (kerítésépítés, élőerős határvédelem, honvédség bevetése) sorra megvalósító Fideszt.

A Jobbik politikusa nem is akart a tőlük megszokott radikális tervekkel előrukkolni: eszközkészletük kimerült gyakorlatias javaslatokban, úgy mint az önkéntes sorkatonai szolgálat bevezetése és a határőrség visszaállítása. A korábban megszokottól gyökeresen eltérő stratégiát választottak, ami egybevág a Jobbik középre húzódásával:

Nem akarunk a Fideszre licitálni. Az ország az első

– visszhangozta Novák Vonát, a Jobbik most elsősorban a felelősségteljes politizálás gyakorlatát igyekszik lehorgonyozni az arculatában.

Számokban is látszik

A legújabb közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy igazán jól a kormánypártok jöttek ki a menekültügyből. A Nézőpont Intézet legfrissebb számai azt mutatják, hogy a Fidesz–KDNP népszerűsége visszaállt a netadós tüntetések előtti szintre (29 százalékról 34 százalékra nőtt a népszerűségük). Márpedig azután kezdett meredeken esni a népszerűségük, aminek köszönhetően először Veszprémben bukták a kétharmadot, majd Tapolcán is meg tudta szerezni első egyéni mandátumát a Jobbik.

A kormányközelinek címkézett Nézőponttól némileg eltérnek a Publicus Intézet legújabb adatai: a menekültügy óta Fidesz náluk is erősödött kicsit, a baloldali pártok stagnáltak, a Jobbiknál viszont most teljesített idén a legrosszabbul.

Az ország az első

A Fidesz vezetését jól ismerő elemző szerint a kormánypártban akkor sem számoltak valós veszélyként a Jobbikkal, amikor a legkisebb volt az olló a két párt között. „A Jobbik esetében van egy felső plafon", a Fidesz döntéshozóit inkább saját népszerűségvesztésük idegesítette, mint a felkúszó Jobbik. Fideszes politikusok a hvg.hu-nak beismerték, korábban valóban aggasztott sokakat a kormánypártok népszerűségvesztése, de a „migráns téma hozta a számokat”. Egy magas rangú kormánypárti képviselő azt mondta, hogy jelenleg ennek is köszönhetően egyöntetű a bizalom Orbán irányában, ami megkönnyíti az éppen aktuális kormányátalakítást.

©

Arra a kérdésünkre, hogy van-e B-terve a kormánynak arra az esetre, ha uniós nyomásra le kell bontani a kerítést, azt a választ kaptuk, hogy „mi már mindent megtettünk az ország megvédéséért.” Vona Gábor kísértetiesen hasonlót mondott: „A legfontosabb az ország megvédése.” Igaz azt is elismerte, hogy a Jobbik érdeke az volna, ha a menekültkérdés nem nyomna agyon minden más témát a nyilvánosságban. „Nem a migránsügyben kell megverni a Fideszt” – mondta a pártelnök.

Ezzel Vona is megerősítette azt a belátást, hogy ugyan a Fidesz és a Jobbik is azt kommunikálja, Magyarországot „meg kell védeni”, de ebből nagyon eltérően jön ki a két párt. A Fidesz kormányon tevékeny, határozott erőként pozicionálhatja magát, és még a Jobbik lendületét is megtöri, mivel nekik ellenzékben nincsenek eszközeik a cselekvésre. Esetleg a Magyar Gárdát és a Betyársereget küldhetnék a határra „pluszként”, de korábban úgy tűnt, ezt a kockázatos lépést nem vállalta be a néppártosodó Jobbik. Erre a felvetésre Novák Előd is csak felnevetett: legfeljebb abban lennének szerinte keményebbek a kormánynál, hogy megfontolnák az éles lőfegyverek önvédelmi használatát, ha „megismétlődne a röszkeihez hasonló eset".

Így Vonáéknak jobb híján nem maradt más, mint a kivárás: „2018-ig lesz még sok olyan ügy, amivel meg lehet fogni a Fideszt”, vonogatta a vállát a hvg.hu riporterének a Jobbik elnöke, majd hozzátette, hogy továbbra is a kormánypártok korrupciós ügyeit fogják hánytorgatni. A következő választásokig tényleg biztosan lesznek olyan helyzetek, amikor újra szembekerül egymással a két jobboldali párt, de az a menekültkérdésből egyértelművé válhatott, ha egy követ fújnak, abból a kormánypárt profitál.

Államférfiúi felelősség

A lendületvesztés ugyanakkor súrlódásokhoz is vezethet a Jobbikban. Míg a népszerűsödés betudható a Jobbik középre húzódásának, úgy most látszik ennek a hátulütője is: az élét vesztő párt bizonyos helyzetekben nem tudja magát drasztikusan megkülönböztetni a radikális megoldásokra szintén hajló Fidesz–KDNP-től.

©

Hozzászoktunk már ahhoz, hogy ki akarják fogni a vitorlánkból a szelet

– mondta Novák Előd, aki szerint ez jelen esetben egyáltalán nem baj, mert a kormány végre „látszatintézkedések helyett" döntően jó irányba indult el. Még Szijjártó Péter is tőle szokatlan karakánsággal állt ki Magyarországért, tette hozzá a Jobbik alelnöke. Ha "csak a szavak szintjén" is teszi a külügyminiszter, tetszik Nováknak, hogy harcol a „nemtelen támadások" ellen.

A Jobbiknak menekült témában nem maradt ütőkártyája: visszhangtalan maradt, hogy Novák önkéntes sorkatonai szolgálatra jelentkezett, és a martonfai tábor elleni tiltakozás is tétjét vesztette. Egyedül az tűnt fel mindenkinek,  és futott be nemzetközi karriert is, hogy Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere akciófilmhősnek képzelte magát.

A párt vezetésében mindenesetre nem aggódnak a szavazók elvesztésétől amiatt, hogy másodikként kullognak a kormánypártok mögött menekültügyben. „Az államférfiúi felelősség és a nemzeti összefogás szükségessége kötelez minket" – magyarázta Novák, hogy miért helyes, ha kisegít a kétharmadát vesztő kormányt, mert „a többi ellenzéki pártra most sem számíthat az ország".

Vona Gábor szerint a párt néppártosodáshoz igazodó stratégiája nem vezetett széthúzáshoz, a kialakult szituációt és a töretlen népszerűsödés megakadását „meglepően jól fogadta a frakció", amit a jobbikos politikusok is egybehangzóan igazoltak. Farkas Gergely országgyűlési képviselő és az Ifjúsági Tagozat elnöke szerint olyannyira nem aggódik senki a Jobbikban, hogy még frakcióülésen és levelezőlistán sem tárgyalták ki a megingást, csak informális beszélgetésekben került szóba.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

Több száz négyzetméteren ég az aljnövényzet a Határ útnál

Több száz négyzetméteren ég az aljnövényzet a Határ útnál

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Soros: Orbán szupergonosza lettem

Soros: Orbán szupergonosza lettem

Trónok harca: Végre kiderült, mi inspirálta Arya Stark alakját

Trónok harca: Végre kiderült, mi inspirálta Arya Stark alakját

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni