szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Továbbra sem tudni, mi lett a sorsa 46 millió forintnak abból a kegyeleti alapból, amelyet a 40 évvel ezelőtt lezuhant Malév-gép ügyében hozott létre 2005-ben az Országgyűlés – írja a szerdai Népszabadság. A Malév 240-es bejrúti járata a Földközi-tengerbe zuhant 1975. szeptember 30-án, hivatalosan máig sem tisztázott okok miatt. Hatvan ember volt a fedélzeten, köztük tizenegy magyar. Utóbbiak közül tizen a Malév-alkalmazottai voltak. Senki sem maradt életben.

A hivatalos verzió szerint ismeretlen okok miatt zuhant a tengerbe a Malév Tu-154-es gépe, de sokan valószínűsítik, hogy lelőtték a repülőt – sok verzió kering azzal kapcsolatban, hogy miért. A roncs azóta is a vízben van. A holttestekkel kapcsolatban ugyancsak többféle híresztelés van. A libanoni hatóságok azt állították, hogy senkit sem emeltek ki a tengerből. Külföldi lapok azonban titkos fotókat közöltek korábban arról, hogy néhány tetemet mégis hajóra tettek, és úgy tudni, több mint harminc embert tömegsírba temettek Libanon területén.

A bejrúti járat tragédiája máig a világtörténelem legnagyobb olyan légikatasztrófája, amelyet nem követett nyilvános vizsgálat.

Itthon az Országgyűlés a 2005-ös költségvetésben megszavazott egy százmillió forintos kegyeleti alapot. A pénzt a gép és az áldozatok földi maradványainak tengerből való kiemelésére és hazahozatalára kellett volna fordítani. A roncsok kiemelése viszont mai áron milliárdos nagyságrendű költséggel járna – írja a Népszabadság.

A hozzátartozókkal alapítványt hozattak létre, hogy felügyeljék a pénz felhasználását, és abban állapodtak meg velük, hogy csak a hozzátartozók egységes akaratával lehet kifizetést teljesíteni. Ilyen egységes akarat sosem jött létre, és végül mégis engedélyezték az egyéni kifizetéseket.

Az állam fejenként négymillió forintot utalt át 2009-ben a családtagoknak. A százmilliós alap a válság miatti kilencvenmilliósra apadt, de azóta sem tudni, mi lett a 44 millió forint kifizetése után megmaradt 46 millió forinttal. Az alap megszüntetéséről nem határoztak,a lap forrásai szerint a maradék pénz visszaszállhatott a költségvetésbe.

Az áldozatok földi maradványainak hazahozataláért és az ügy tisztázásáért évtizedek óta küzd Németh László Angliában élő kosárlabdaedző, aki 24 éves feleségét vesztette el a tragédiában. Az ügyben levelet írt nemrég az összes parlamenti párt frakcióvezetőjének és Lezsák Sándor parlamenti alelnöknek, hogy segítsenek tisztázni, mi lett az Országgyűlés által életre hívott alappal. Németh László a lapnak azt mondta, hogy az összes címzett átvette levelét, de senki nem válaszolt neki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orbán beárazta a koronatesztet, iskolákban terjed a vírus

Radar360: Orbán beárazta a koronatesztet, iskolákban terjed a vírus

Nincs rajta ember, saját magát vezeti el Angliából Amerikába a Mayflower hajó 400 évvel későbbi utódja

Nincs rajta ember, saját magát vezeti el Angliából Amerikába a Mayflower hajó 400 évvel későbbi utódja

Ingyenes tesztet és nagyobb szigort várnak el a kormánytól a hvg.hu olvasói

Ingyenes tesztet és nagyobb szigort várnak el a kormánytól a hvg.hu olvasói