szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerződést bont a több mint hétszáz budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető Mahir Cityposter Kft.-vel a fővárosi önkormányzat – így döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A szerződést október 31-ével mondják fel, és egyben felszólítják a céget, hogy a rendkívüli felmondást tartalmazó értesítésben megjelölt időponttól számított hatvan napon belül bontsa el az érintett hirdetőoszlopokat.

A Mahir Cityposter a Mahir Zrt.-n keresztül Simicska Lajos tulajdonában áll. 2006-ben a Fidesz segédletével írták alá a szerződést 621 hagyományos hirdetőoszlop, valamint 140 darab „le- és elfedő rendszerű hirdetőoszlop” felállításáról, illetve 25 éven keresztül való üzemeltetéséről.

Az Index kedden írt arról, hogy nem feltétlenül Orbán Viktor és Simicska Lajos ellentéte miatt bontanak szerződést a Mahir Cityposterrel Budapesten, hanem azért mert a nyári ellenőrzéseken nem volt minden rendben a Mahir egyes szolgáltatásaival.

Kiderült, hogy a reklámcég az előírt légszennyezésmérő oszlopait nem oda telepítette, ahova kellett. Az oszlopok ráadásul nem is mérték a közvetlen környezetük egészségre káros anyagainak szintjét, hanem egyszerűen a Földművelési Minisztérium mérőhálózatának levegőminőségi adatai alapján egy ötfokú skálán jelezték, hogy jó, vagy szennyezett-e a levegő.

Az internetes terminálokkal is baj volt. Az önkormányzati ellenőrök 14 helyet néztek meg, közülük négyen egyáltalán nem volt oszlop, öt terminálon nem volt wifi, háromnál volt jel, de használhatatlanul gyenge. Internetezésre csupán két terminál volt alkalmas, de ott is lassan ment a letöltés.

A szerződés anyagi oldala ugyancsak problémás lehetett. A 2006-os megállapodásban a főváros vállalta, hogy az oszlopok 50 méteres körzetében senkinek sem engedélyez reklámcélú tevékenységet. Ezzel gyakorlatilag monopolhelyzetbe hozták a Mahirt, amely ezért cserébe a nettó bevételének 15 százalékát, de legalább évi 45 millió forint fizetését vállalta. A főpolgármesteri hivatalban utánaszámoltak, hogy saját reklámoszlopokkal évente akár 73-125 millió forint közötti összeget is beszedhettek volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!