szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár az adószám-felfüggesztés ügyében eljáró bíróknak igenis van lehetőségük a mérlegelésre, az Alkotmánybíróság mégis elutasította a norvég civil pénzek elosztását lebonyolító négy szervezet bírósági kezdeményezését.

Az Alkotmánybíróság hétfőn elutasította a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásait pályáztató négytagú konzorcium kezdeményezését, melyet a KEHI vizsgálatával kapcsolatban indítottak, melynek megállapításaival szemben nincs jogorvoslati lehetőségük. Az AB döntése értelmében nem semmisíthető meg az államháztartási törvény azon bekezdése, ami alapján a KEHI elnöke tavaly szeptemberben elrendelte a Norvég Civil Támogatási Alapot lebonyolító négytagú konzorcium adószámának felfüggesztését, arra hivatkozva, hogy a nyári vizsgálat során a konzorciumba tartozó szervezetek nem működtek együtt a hivatallal. Az alkotmánybíróság azzal indokolta döntését, hogy az adószám-felfüggesztés ügyében eljáró bíróknak igenis lehetőségük van vizsgálni a KEHI döntésének jogszerűségét.

Mást mond a törvény

A hvg.hu-nak megszólaló jogászok szerint mást sugall az AB döntése és mást mond a törvény betűje. Az államháztartási törvény, az adózás rendjéről szóló törvény és a KEHI-kormányrendelet ugyanis kimondja, ha a KEHI elnöke kezedeményezi valamelyik ellenőrzés alatt álló és megítélésük szerint nem együttműködő szervezet adószámának felfüggesztését, akkor a NAV elnöke köteles automatikusan, mérlegelés nélkül megtenni azt.

A hatályos jogszabályok alapján a KEHI eljárása semmilyen formában nem támadható, sőt, a hivatal még arra sem köteles, hogy döntéséről - vagyis az adószám felfüggesztéséről - tájékoztassa az érintett szervezeteket. Czine Ágnes alkotmánybíró különvéleményében viszont azt írja, hogy az adószám felfüggesztése egy nagyon kemény eszköz a hatóság kezében, amelyet csak meghatározott esetekben alkalmazhat - alapvetően a fiktív adózók elleni hatékonyabb fellépés céljával. Az AB döntése azt a kérdést viszont nem érintette, hogy a KEHI jogosult volt-e a Norvég Civil Támogatási Alap vizsgálatára.

 

©

Se gyanúsított, se határozat

A Lázár János, a Minsizterelnökséget vezető miniszter és az általa felügyelt Kehi tavaly szeptemberben szállt rá a norvég alaptól érkező civil pénzek hazai elosztásáért felelős civil szervezetekre. LMP-s kötődéssel gyanúsította őket és büntetőfeljelentést is tettek jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt, ennek nyomán szállt ki nagy erőkkel a rendőrség, és folytatott házkutatást az Ökotársnál.

A KEHI vizsgálata tavaly októberben zárult le. A 63 vizsgált projektből 61 esetben állapítottak meg szabálytalanságot, a hivatal feljelentést is tett az ügyben. A költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást idén márciusban hosszabbította meg az ügyészség, de egyelőre gyanúsítottja sincs az ügynek és elmarasztaló határozat sem született. Mindeközben a 2014. szeptemberi rendőrségi akcióról a bíróság még januárban kimondta, hogy törvénytelen volt, hiszen nem állt fenn azt megalapozó gyanú. Azóta az is kiderült, hogy a KEHI „jelentése” is törvénysértésen alapult, hiszen jogszerűtlenül megszerzett iratok, adatok felhasználásával készült. Emellett a donor országok is elvégeztették független szakértőkkel a Norvég Alap pályázati és támogatási rendszerének az átvilágítását, akik semmilyen szabálytalanságot nem találtak. Norvégia egyébként mindvégig kiállt a civil szervezetek mellett, és politikai beavatkozásnak minősítette a kormány eljárását. A nem civil pénzek folyósítását - melyek az állami intézményrendszeren keresztül jutottak el a hazai kedvezményezettekhez - a norvégok felfüggesztették.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!