szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tarr Péterrel, a HírTv vezérigazgató-helyettesével készített interjút a Kreatív, hogy milyen változások történtek a Simicska Lajos kirohanásáról elhíresült nap óta. A csatornát a béke szigeteként jellemzi, megszűnt az a gyakorlat, hogy a kormány emberei heti rendszerességű eligazításokat tartottak a szerkesztőségben.

Simicska Lajos 2015. február 6-án kelt ki önmagából, amikor telefonon értesült arról, hogy médiabirdalmát szétfeszítették a belső ellentétek az Orbán Viktorral folytatott háború következtében, a miniszterelnököt "gecinek" nevezte, és megszabadult a szerkesztői gárda kevésbé lojális tagjaitól, többen önként távoztak.

Tarr Péter az interjúban úgy emlékezik, hogy az esetet övező kapkodás és bizonytalanság óta felszabadult a szerkesztőség, ő maga a cég és a kollégái iránt érzett lojálitás miatt döntött a maradás mellett. A Nemzeti Együttműködés Rendszeréből való kirúgásként élte meg Tarr a napot, azóta ellenzékiként kezelik a HírTv-t is a kormányzatban, munkatársaikat pedig a korábbi vezetőség fenyegető, az állami köztelevízió csábító megkeresésekkel próbálta elhívni a szerkesztőségből. Fenyegetésen azt érti, hogy azzal riogatták kollégáit, a HírTv úgyis lehúzza a rolót, és még sóval is beszórják a helyét.

"Korábban ez a televízió ezer szállal a kormánypártokhoz köthető médium volt. A kormány kommunikációjáért felelős emberek heti rendszerességgel jártak be eligazítani a vezérkart" - jellemezte Tarr az egykori helyzetet, de azóta ezek a személyek szóba sem állnak a szerkesztőséggel. Többé nem kellett engedélyt kérni a ki nem mondott szabályok miatt a vezetőségtől, attételesen a kormányzat embereitől arra, hogy kiket hívnak be műsorba vagy milyen témákat dolgoznak fel - mondta. Ezt azóta felszabadulásként élte meg a HírTv, elfelejthették az öncenzúrát és a régi reflexeket - fogalmazott Tarr.

Azóta nem kormányellenes, hanem kritikus jobboldali konzervatív csatornaként igyekeznek működni, viszont az állami hirdetések elmaradása miatt a piacról újabb nézői csoportokat kellett bevonzainuk, ezt egy arculatváltással együtt lépték meg - magyarázta Tarr, aki szerint a számok számukra biztatóan alakulnak, sőt úgy látja, hogy az ország további hírtelevíziókat is elviselne.

Simicska Lajosról annyit árult el Tarr, hogy számára a nézettségi számok nem elsőrangúak - csak az egyébként szaporodó hirdetőknek -, és hosszabb távon is finanszírozná a csatornát, ugyanis a vállalkozó hosszú távra tervez, de céljairól nem tudott nyilatkozni a vezérigazgató-helyettes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A felcsúti lesz a fociakadémiák akadémiája

A felcsúti lesz a fociakadémiák akadémiája

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció