szerző:
hvg.hu

Az e heti kormányinfo előtt a nagy kérdés az volt, beszól-e ismét valakinek Lázár János. Legutóbb megtette, közvetve Orbánnak is odaszúrt, azóta azt találgatta mindenki, a végét érzi-e a kormányban, vagy ellenkezőleg: nagyon erősek a pozíciói. Aztán kiderült: Lázár három éves kormányzati munkával tervez, életműve pedig a bürokráciacsökkentés megvalósítása lehet. De persze a menekültügy volt a slágertéma.

 • Lázár szerint 600 ezer menekült is jöhet idén
 • 99 százalékban kész a határzár a horvát határon
 • egy héten belül eldől, lezárjuk-e a horvát határt. Lázár akkor is támogatná ezt, ha a németek és az osztrákok ellenzik
 • decemberig dönthet Magyarország, hogy egyedül vagy például Szlovákiával közösen megtámadja-e bíróságon a kvótarendszert
 • jönnek a gyorsutak
 • 365 fix traffipaxot szereznek be
 • ingyenes lesz az ellopott iratok pótlása, a diákigazolvány, az egyetemi felvételi. A vállalkozóknak eltörlik az adóhatósági igazolás és a cégiratok kiadásának díját.
 • megszüntetik a hivatalvezetők jogát az ügyintézési határidő kitolására: "Ezzel 150 éves Pató Pál úri gyakorlat" szűnik meg Lázár szerint.
 • hat megyében indulnak a földárverések október 15-én
 • Magyarország megpályázza a 2019-es Maccabi játékok megszervezését
 • Lázár hibának tartaná, ha az MKB többségi tulajdonrésze külföldiek kezébe kerülne
 • Tállai András a NAV átalakításáért felelős kormánymegbízott lesz, decemberben tervekkel kell előállnia.
 • Park épülhet a Nyugati Pályaudvar mögötti területen a Liget-projekt részeként. A kormány várja a Nyugati teljes átalakítására vonatkozó MÁV-javaslatot is.

"A veszteségről szeretnék beszélni, ami az országot érte" - ezzel nyitotta a csütörtöki kormányinfót Lázár János, részvétét fejezve ki a kormány nevében Göncz Árpád családjának. Egyben bejelentette: a kormány és az Országgyűlés hivatala kész segítséget nyújtani az elhunyt államfő méltó temetésének megszervezésében.

Az elmúlt héten két kormányülés is volt, pénteken és szerdán. Ezeken mindenek előtt a menekültügy - "bevándorlási krízis" - volt napirenden, valamit az államreform. Ezen kívül tárgyaltak és léptek az állami földek sorsáról, illetve döntöttek az új úttípusról, a gyorsútról. Többek között úgy döntött, hogy a szintbeli kereszteződések között legalább 15 kilométernek kell lennie, az utakat pedig kerítéssel kell védeni, elsősorban a vadak elől. Közlekedéshez kapcsolódó hír az is, hogy a kormány úgy döntött, támogatja a 365 - uniós pénzből beszerzendő - fix traffipax elhelyezéséről szóló javaslatot.

Elhangzott:  a kormány támogatja, hogy Magyarország megpályázza a 2019-es Maccabi Játékok (a zsidó olimpia) megrendezését. Ez kétmilliárd forintba kerül majd. Szintén döntöttek arról, hogy a hulladékkezelési stratégia részeként a telítődő hulladéktemetők mellett hulladékégetők is épüljenek.

Tárgyaltak az adózás rendjéről szóló javaslatot, amit az NGM vezetője beterjeszthet az Országgyűlés elé, de további egyezteséket kellenek. Például azért, mert a javaslat hamarabb elkezdődött, mint a NAV átalakítása.

©

Menekültügy

Ami a menekültügyet illeti október 1-ig a menekültek száma meghaladta a 300 ezret, és már azt sem zárják ki, hogy 2015-ben több mint 600 ezer migráns lépje át a magyar határt.

A horvát-magyar szakaszon 99 százalékban elkészült a határzár, de a további lépésről most folynak az egyeztetések az érintett országokkal. Így például Pintér tárgyal arról, hogy a Visegrádi Négyek közösen védjék a határokat. A kérdés egy héten belül eldől - mondta Lázár, megerősítve, hogy Orbán Viktor jövő héten részt vesz az Európai Tanács ülésén.

Magyarország december elejéig dönt arról, bírósághoz fordul-e (egyedül vagy másokkal együtt) a kvótarendszer miatt. Az igazságügyi tárca szerint a döntés jogsértő lehet, így van jogi alapja a megtámadásnak. Orván Viktor egyeztetést kért a szlovák kormánnyal, hogy adott esetben a két ország közösen támadja meg az uniós döntést.

Bürokráciacsökkentés

Lázár egy félmondattal tisztázta, mik a céljai: arról beszélt, hogy a bürokráciacsökkentés a következő három éves kormányzati munkájának egyik kulcsfeladata. Ehhez kapcsolódva fontosnak nevezte, hogy "az állam találkozzon a választókkal", ezért jövő márciusra több mint 270 kormányablak megnyitását ígérte. Ma az állam 23 millió ügyet intéz évente, és a cél az, hogy 2016 végére már ezer féle ügyet lehessen ezeken a helyeken intézni. Ami a díjcsökkentést illet:

- a  diákok biztos ingyenes lesz a diákigazolvány kiváltása, és javasolják a felsőoktatási eljárási díj eltörlését.

- a vállalkozóknak adóhatósági igazolás és a cégiratok kiadásának díját is eltörlik

- 2016 január 1-től minden bizonnyal az erkölcsi igazolás is ingyenes lesz

- az ellopott okmányokat a jövőben ingyen pótolhatja az állam.

Lázár bejelentette, hogy a jövőben 60 napon belül rendezni kell el kell rendezni az állampolgári ügyeket. Ha nem, visszafizetik az eljárási illetéket, és/vagy 10 ezer forint kárpótlást, és ilyen esetekben "az állampolgárnak van igaza" elv érvényesül.

Fontos változásnak mondta, hogy 2016 január 1-től megvonják a hivatalok vezetőitől a lehetőséget, hogy az ügyintézési határidőket meghosszabbítsák. A bürokráciacsökkentés 2016-ban 10 milliárd forintba kerül majd az államnak.

A könnyítések között említette, hogy a következő lépésben 25 olyan területet jelölnek ki, ahol a vállalkozóknak eddig engedélyhez kötötték egy tevékenység elkezdedését, de a jövőben csak bejelentési kötelezettség lesz. Ezt követi majd ellenőrzés, és ha ott nem találnak mindent rendben, akkor azt szankcionálják. "Meg kell bízni a választókban" - jelentette ki Lázár. A díjeltörlésekről szóló törvénymódosításokat még októberben benyújtja Lázár, míg novemberben az állami szféra béremeléséről szóló javaslatot kell elkészíteni és benyújtani.

Földárverések

Október 15. után jelennek meg a Földet a gazdáknak program árverési kiírásai hat megyében. A kormány továbbra is tartja, hogy fontos vita, meg kell-e tartania az államnak a szántóföldeket. Lázár szerint azért, hogy megakadályozzák például a külföldiek földszerzési lehetőségét, ezt a lehetőséget most meg kell adni a gazdáknak. 380 ezer hektár értékesítését tervezik, 1,5 millió hektárnyi pedig állami kézben marad.

Kérdésekre válaszolva Lázár a következőket mondta el:

- a kormány azért javasolt világkvótákat menekültügyben, mert meggyőződésük szerint ez nem csak Európa ügye. Példaként említette, hogy tudomása szerint az Egyesült Államok idén még csak 1500 (Giró-Szász András szerint nulla) szíriai menekültet fogadott be. Arra, hogy mi van, ha egy kvótarendszerben valaki például Magyarországra érkezik, Lázár kijelentette: senki sem adott választ arra, hogy egy menekültet ki látna el, ki venne neki lakást, ki biztosítaná a megélhetését. Szerinte az ő szavazói nem támogatnák, hogy ezt a magyar állam tegye meg az adófizetők pénzéből.

- a szerdai kabinetülésen Orbán bejelentette, hogy lezárta a kormányátalakítást, minden döntés megszületett, nincs több változtatás. Ezzel reagált Lázár arra, hogy a Népszava e héten úgy értesült, elvehetik Szijjártó Pétertől a külügyminisztériumot, amit Németh Zsolt kaphat meg, míg előbbi a külgazdasággal és a fejlesztéssel foglalkozik majd.

- Lázár megmagyarázta, mire is gondolt, amikor a héten szétlopott állami mezőgazdasági cégekről beszélt. Csütörtöki értelmezésében ez csak "közvélekedés, ami a valóságtól független, de mindig is érezhető volt: a tsz-elnököknél, a zöldbáróknál is". Szerinte amúgy elképesztő, hogy az MSZP "a nagybirtokosokat védi".

- a kormány támogatja, hogy az FHB csatlakozzon a takarékszövetkezi integrációhoz. Szerintük ez az utóbbi erősítő lépés.

- ami az MKB sorsát illeti, Lázár hibának tartaná, ha a többségi tulajdon külföldi tulajdonba kerülne, de bevonásukat a tulajdonosok közé, nem ellenzi. A magyar kormány amúgy azt támogatja, hogy az MKB-t és a Budapest Bankot fél éven belül értékesítsék.

- nem árulta el, ki lesz az egészségügyi államtitkár, mert ez Balog Zoltán dolga. De érzékeltette, hogy a név megvan.

- Szíria ügyében Magyarország az EU és a NATO álláspontját osztja.

- Lázár szerint van esély a 2019-es Maccabi Játékok rendezési jogának megszerzésének.

- Magyarország 100 százalékban tiszteletben tartja, ha saját ügyei problémái megoldása érdekében menekülteket akar befogadni - utalt Lázár az utóbbi napok németországi nyilatkozataira. De - tette hozzá - ebből nem következik, hogy a makói vagy hódmezővásárhelyi adófizetők egyetlen bevándorlót is be akar fogadni. "Az, hogy a németek akarnak valamit, ne jelentse azt, hogy nekünk ugyanazt meg kell tennünk" - ismételte a miniszter.

- Giró-Szász András szerint az utóbbi napokban több olyan emberz is elfogtak, akit menekültként már regisztráltak Magyarországon, mégis ismét a Nyugat-Balkánon kötött ki. Ebből az következik - mondta -, hogy gyaníthatóan valami csempészés (ember, drog vagy fegyver) folyik, vagy szervezett akció folyik. Lázár ehhez kapcsolódva közölte: az Információs Hivatal felügyelőjeként nincs kétsége afelől, hogy szervezett akcióról van szó, azt nem tudja, mennyire vesznek ebben részt a szomszédos országok.

- a kormánynak megvan a terve arra, ha Románia felől kezdenének jönni a menekültek a horvát határ esetleges lezárása után. Ez ebben az esetben is határzár lehet.

- Lázár ismét elmondta: az elárverezett földekért befolyó pénz nem költhető az állam működtetésére.

- az átalakítással a NAV regionális szervezetei megszűnnek. Az akciótervet majd Tállai András a NAV átalakításáért felelős kormánymegbízottként készíti el december végéig.

- Lázár akkor is lezárná a magyar-horvát határt, ha Németország és Ausztria ellenezné azt.

- a felvetésre, hogy miért csak most küdte vissza Magyarország a horvát menekültvonatot (amelyen rendőrök kísértek át bevándorlókat Magyarbólynál), Lázár azt mondta: eddig tartott a vizsgálat. Giró-Szász próbálkozott azzal, hogy a horvát államfő kérésére rendelkezett erről Orbán Viktor, de Lázár belevágott: ha a vizsgálat nem tette volna ezt lehetővé, akkor még mindig nem ment volna vissza a vonat.

- a Liget-projekt tartalma lezárt, több civil szervezet azonban azt kérte, biztosítsanak több zölt területet a ligetben beépítendő rész pótlását. Ezt követőn Orbán azt kérte a MÁV elnökétől és Lázártól, hogy a Levegő Munkacsoport küldöttségével találkozzanak, és vizsgálják meg: kialakítható-e nagy zöld terület a MÁV nem használt területein a Nyugati Pályaudvar mögött. A kormány várja a MÁV javaslatát a Nyugati Pályaudvar teljes átalakításáról, illetve a MÁV nem használt területeinek parkosítására. Lázár támogatja a tervet.

- Orbán Viktor találkozott múlt héten Brüsszelben a horvát kormányfővel, és négyszemközt is tárgyaltak. Sőt, a jövő heti csúcson ismét találkoznak.

- az Országos Roma Önkormányzat belvitáiba a kormány nem avatkozik be - mondta Giró-Szász és Lázár is. Utóbbi közölte: Farkas Flórián révén sem nyúlnak be az ORŐ ügyeibe.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Érdekes kijelentést tett az LG, mi lesz így az összehajtható kijelzős okostelefonnal?

Érdekes kijelentést tett az LG, mi lesz így az összehajtható kijelzős okostelefonnal?

A rákbetegek 25 százalékánál tartós eredményt hoz az immunterápia

A rákbetegek 25 százalékánál tartós eredményt hoz az immunterápia

Pálinkás József: Nem lehet tudománykampfot csinálni, a kormány nem érti, hogyan működik a kutatás

Pálinkás József: Nem lehet tudománykampfot csinálni, a kormány nem érti, hogyan működik a kutatás

Jó hír a csípő- vagy térdprotézissel rendelkezőknek: tovább tart, mint gondolták

Jó hír a csípő- vagy térdprotézissel rendelkezőknek: tovább tart, mint gondolták

Különös férfi-női különbség jött ki, amikor a K&H megnézte, kik fizetnek a telefonjukkal

Különös férfi-női különbség jött ki, amikor a K&H megnézte, kik fizetnek a telefonjukkal

Érdekes eredményeket hozott a NASA páratlan ikerkutatása

Érdekes eredményeket hozott a NASA páratlan ikerkutatása